x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Laponii mananca inima de ren

0
Autor: Radu Tutuianu 20 Sep 2006 - 00:00
Laponii mananca inima de ren
EUROPA GURMANDA - FINLANDA
"Sa nu care cumva sa beti apa din parau, ca va imbolnaviti de la aur. Noi, laponii, suntem imuni, insa pentru straini e daunator", ne spune doamna Anna. In izvoarele din taiga si tundra, bobitele de aur curg ca niste lacrimi, strecurate in sitele localnicilor. Costumul popular al indigenilor e plin de giuvaeruri. Femeile Sami poarta la piept salbe din solzi stralucitori, bijuterii asemanatoare Clostii-cu-puii-de-aur de la Pietroasa. Barbatii au la brau tinte si la guler fibule din aur de 18 karate.

RENI SI VIN. Cand sa trecem la felul al doilea, carne de ren, doamna Anna a pus pe masa bere traditionala fara alcool - un fel de braga obtinuta din hamei. Braga, apa si sucul de fragi insotesc mancarea nordica, la care se adauga votca sau bitter din plante aromate, insa niciodata vin. Oamenii obisnuiti cu frigul beau numai tarie si nu deosebesc savoarea unui strugure crescut sub arsita Dobrogei sau Siciliei de poama coapta pe dealurile de la Cotnari sau Bordeaux. Finlandezii importa din sudul continentului licoarea lui Bachus, in PET-uri si cutii de staniol. Dupa carafele de braga, au sosit platourile cu halci de carne de ren si carnati de porc. Carnea de ren de la Tievatupa fusese cumparata din fermele de reni din Norvegia.

Renul ii ajuta pe Sami (laponi) sa supravietuiasca in timpul iernilor lungi de jumatate de an. Vara, renii umbla in libertate, iar in septembrie crescatorii pornesc sa ii vaneze cu lasoul. Turmele impanzite in cele patru zari si patru tari (din Rusia pana in Norvegia) sunt adunate si recunoscute dupa crestatura de la ureche - fiecare crescator de reni are un mod anume de a-si insemna animalele.

REZISTENTA. Laponii sunt cei mai nordici locuitori ai Europei, iar teritoriul pe care il ocupa se intinde peste Norvegia, Suedia, Finlanda si Rusia. Numai indigenii, populatia Sami, au pastrat obiceiul cresterii traditionale a renilor, respectand succesiunea anotimpurilor si modul natural de viata al acestor animale. Carnea, blana si coarnele de ren sunt folosite de localnici pentru a-si asigura traiul zilnic. Din blana isi fac incaltari, isi acopera corturile, isi pregatesc saltele si covoare. Din oase confectioneaza plasele de pumnale si din coarne pisate prepara o potiune magica pentru sporirea potentei sexuale. Ba mai mult, intr-un magazin, proprietarul a avut nastrusnica idee sa puna fecale de ren intr-o punguta si sa le vanda cu 5 euro turistilor dornici de suveniruri inedite.

Laponii, sau Sami, incearca sa isi afirme identitatea etnica si rezista de secole presiunii de asimilare din partea statelor care le administreaza teritoriile stramosesti. Tuomas, liderul Asociatiei Tinerilor Sami din Finlanda, sustine ca poporul sau nu doreste independenta teritoriala, ci are o singura pretentie: muntii, padurile si bogatiile subsolului sa nu fie decimate. Statul permite laponilor sa foloseasca pamantul pentru a-si creste renii, dar totodata accepta despadurirea necontrolata si invazia de turisti. "Renii nostri fug speriati din calea turistilor care vin cu motoscutere si sanii trase de caini Husky. Pentru turisti e o placere sa ia in piept muntele, pentru crescatorii de reni turismul a devenit o pacoste. Renii fug tocmai prin Norvegia sau Rusia si cu greu ii mai putem recupera", spune suparat Tuomas Juuso.

Din cauza ca numarul renilor scade, si populatia Sami se imputineaza. In prezent, 70.000 de Sami supravietuiesc datorita celor 100.000 de reni care umbla slobozi prin tundra Europei.

Un batran Sami confectioneaza funie din coaja de copac. Imbracata in costum popular, o femeie canta "jojkul" - cantecul traditional al laponilor. Tinerii Sami, reuniti intr-o asociatie, incearca sa pastreze identitatea stramoseasca

MICROCIPURI IN TAIGA. Padurea boreala, sau taigaua, este situata in nordul Europei, exact sub tundra. Temperatura medie vara se incadreaza intre 5 si 10 grade Celsius, iar iarna coboara la minus 20 de grade. Noaptea polara dureaza jumatate de an, incepe in septembrie si se incheie in martie. "Taiga" inseamna o intindere de padure de conifere: brad, pin si molid. In extremitatile sudice pot fi intalniti si alti arbori, precum plopul, mesteacanul si aninul. Alte specii de plante sunt muschii si lichenii. In tundra, arborii lipsesc complet. Renii ajung in tundra in timpul verii, insa iarna coboara catre taiga, pentru hrana. Crescatorii de reni ii urmaresc din septembrie pana in octombrie, mai intai cu ATV-uri, apoi cu sanii motorizate, adunandu-i la ferme pentru a-i macelari.

In cautarea renilor, cainii Husky erau de mare ajutor vanatorilor. Husky indeplineau rolul cainilor ciobanesti, haituind turmele si conducandu-le singuri spre tarcuri. In ultimii ani, misiunea cainilor Husky a devenit caduca, din cauza microcipurilor implantate renilor. Deocamdata, doar putini crescatori de reni accepta metoda supravegherii turmelor prin satelit si microcipuri, insa normele Uniunii Europene tind sa se impuna si in nordul extrem al Europei.

FRIPTURA DE REN
Carnea de ren, gatita in suc propriu, cu garnitura de piure si castraveti murati, seamana la gust cu iepurele salbatic - aceeasi fibra tare, aroma de vanat si culoare bruna. Finlandezii adauga fripturii de ren gem amarui din fructe de padure si o pasta de morcovi, condimentata cu piper si avand culoarea portocalie. Delicatesa Laponiei o reprezinta insa inima de ren, sarata si pastrata la rece pentru expeditiile lungi in cautarea turmelor. Inima de ren se serveste rece, uscata si rulata. Renul reprezinta animalul totemic al indigenilor Sami, iar a manca inima lui inseamna a te impartasi din puterea si rezistenta animalelor care infrunta frigul polar.

BUCATARIE NORDICA
Poporul Sami are un mod de viata sobru, insusit in lungile peregrinari prin tundra. Culesul fructelor de padure, pescuitul de somon si vanatoarea de reni sunt principalele preocupari in Laponia. Mai nou, in orasele extremului nord au aparut supermarketuri, de unde oricine poate cumpara borcane cu dulceata, conserve de ren si somon. La fermele agroturistice, localnicii gatesc traditional fileuri de somon: se prinde pestele taiat in jumatate pe scanduri de brad si se afuma la jar. In familie sau pentru turistii curiosi, laponii gatesc clatite din lapte de ren umplute cu fragi, coacaze sau mure.
Citeşte mai multe despre:   sami,   reni

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei: Rulouri  din piept de pui cu cașcaval și șuncă

INGREDIENTE 500 g piept de pui 200 g șuncă 200 g cașcaval sare piper negru măcinat lingură ulei de măsline 100 g pesmet 100g făină 2ouă Bateți cu făcălețul fiecare felie de...

Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere

Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere
Burberry şi-a cerut scuze pentru că a inclus în prezentarea sa de la London Fashion Week un hanorac a cărui glugă era strânsă cu un şnur gros, prins într-o manieră care aducea aminte de un nod de...

Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)

Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)
Noi, cei care încă simţim româneşte, ar trebui să fim recunoscători divinităţii pentru darul de preţ numit simplu: România. O țară binecuvântată! Faptul că ne-am născut şi am crescut într-un cadru...

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta
 Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume
Graniţa este o linie imaginară care separă două state. Graniţa este marcată de cele mai dese ori prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în… ” şi pe care sunt menţionate cele două state alăturate....

Scena misterelor, cu Dan Negru, începe din 28 februarie, la Antena 1

Scena misterelor, cu Dan Negru, începe din 28 februarie, la Antena 1
Galerie Foto Joi, 28 februarie, de la ora 20.00, măștile invadează România, la Scena misterelor, cel mai nou show al Antenei 1, prezentat de Dan Negru. La Scena misterelor, două tabere formate din zece vedete se vor lupta în...

Mihai Bendeac: ”Cum ar fi să câștige Viorica Dăncilă iUmor?”

Mihai Bendeac: ”Cum ar fi să câștige Viorica Dăncilă iUmor?”
Galerie Foto O actriță din Republica Moldova a reușit să își intre atât de bine în rol la iUmor, emisiune care va avea premiera celui de-al șaselea sezon sâmbăta aceasta, de la ora 20.00, la Antena 1, încât a fost...

Reţeta zilei: Tocană de pește

Reţeta zilei: Tocană de pește
Ingrediente: 2 linguri ulei, 2 cepe tocate, o lingură boia dulce, o lingura boia iute, 2 lingurițe pastă de roșii, 2 lingurițe sare, 1,5 kg pești diferiți (păstrăv, știucă) spălați și tăiați în...

Saramura lipovenească de peşte din Marea Neagră

Saramura lipovenească de peşte din Marea Neagră
Reţetele tradiţionale de saramură de peşte diferă, de la o zonă la alta, în funcţie de specificul local şi de tipurile de peşte care se folosesc. În satele de pescari de la malul mării, saramura se prepară,...

„Early booking” la preţuri foarte bune, de Paşte şi 1 Mai

„Early booking” la preţuri foarte bune, de Paşte şi 1 Mai
Galerie Foto Târgul de Turism al României, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 21-24 februarie, vine cu oferte speciale pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele, iar vedetele agenţiilor sunt pachetele turi...

Reţeta zilei: Negresă

Reţeta zilei: Negresă
Ingrediente:  200g unt 250g zahăr 2 ouă 200g ciocolată topită 100g făină 3 linguri cacao esență vanilie truffle cu cacao Mod dereparare: Untul topit îl amestecăm cu zahărul....

Sfaturi pentru economisirea apei

Sfaturi pentru economisirea apei
Deși în țara noastră există apă din belșug, este totuși bine să nu o risipești. Pe de o parte protejezi mediul de poluare, iar pe de altă parte îți reduci costurile de consum. Lucrurile pe care le poți...

Figurinele-elefant aduc noroc şi bani. Obiecte care aduc bunăstarea

Figurinele-elefant aduc noroc şi bani. Obiecte care aduc bunăstarea
Figurinele-elefant aduc noroc, fericire şi bani, dacă sunt amplasate în locurile corecte. Tu știi, de exemplu, ce rol au cele de la ușa de la intrare? Statueta unui elefant aflată în apropiere de uşa de la int...

Noul prezentator iUmor Dan Badea a dezvăluit abia acum care este adevăratul său nume

Noul prezentator iUmor Dan Badea a dezvăluit abia acum care este adevăratul său nume
”Dan Badea” este un nume devenit celebru în stand-up-ul din România, însă abia acum, noul prezentator iUmor, emisiune care va avea premiera sâmbăta aceasta, de la ora 20.00, la Antena 1, a dezvăluit că acesta...

Ce reguli teebuie să respecți atunci când îți înmormântezi rudele. Iată ce amenzi poţi primi dacă nu le respecţi!

Ce reguli teebuie să respecți atunci când îți înmormântezi rudele. Iată ce amenzi poţi primi dacă nu le respecţi!
Decesul unei persoane dragi, de a cărei înmormântare trebuie să ne ocupăm este un moment trist, marcat de regrete şi suferinţă, prin care nimeni nu şi-ar dori să treacă. Viaţa însă ne pune şi în faţa...
Serviciul de email marketing furnizat de