x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Leacul tuturor

Leacul tuturor

de Cristina Andreea Catana    |    06 Aug 2005   •   00:00
Leacul tuturor

Inca din Antichitate, varza a fost considerata un aliment esential in dieta. Cultivata pe toate continentele, aceasta leguma este apreciata si datorita proprietatilor sale curative.

Varza creste "in salbaticie" de peste 4.000 de ani, dar a inceput sa fie cultivata de om de 2.500 de ani. Chiar daca irlandezii si-au legat numele de aceasta leguma, s-a descoperit ca stramosii lor, celtii, au adus-o din Asia Mica in anul 600 i.Hr. Deoarece varza se dezvolta foarte bine in tinuturile mai reci si se pastreaza foarte bine pe timpul iernii, a devenit foarte repede una dintre principalele legume cultivate in Europa.

SANATATE. In Antichitate, grecii si romanii au acordat o mare importanta terapeutica verzei. De fapt, ei credeau ca aceasta leguma poate vindeca aproape orice boala. Faraonii egipteni o utilizau pentru altfel de dureri. Inaintea noptilor de betie consumau foarte multa varza, convinsi fiind ca dimineata nu se vor trezi mahmuri si cu dureri de cap. De aici si mitul ca varza murata ii ajuta pe petrecareti sa isi revina mai repede dupa cateva pahare in plus. Cercetarile recente arata ca, prin proprietatile sale, varza ajuta la reducerea riscului de producere a cancerului de san, stomac si colon.

DIVERSITATE. Multimea sortimentelor de varza pe care le cunoastem astazi se datoreaza agricultorilor din Evul Mediu, care au creat si cultivat mai multe varietati. Tot de pe batranul continent a plecat varza si catre americani. In anul 1536, navigatorul francez Jacques Cartier a luat cu el o provizie mare de varza in expeditie, deoarece se putea pastra timp indelungat. Bastinasilor le-a placut atat de mult, incat au inceput si ei sa o cultive. Astazi se cultiva peste 400 de sortimente de varza, clasificate in functie de culoare, forma, aranjamentul si forma frunzelor. Cea mai cunoscuta este cea care pe care o intalnim si in gradinile de la noi, verde sau alba, cu capatana rotunda.

De-a lungul timpului, multi s-au intrecut in a cultiva verze uriase, insa recordul absolut dateaza din 1865. De mai bine de un secol, nimeni nu a reusit sa il intreaca pe englezul William Collingwood din Durham, a carui varza a cantarit aproape 60 kg.

×
Subiecte în articol: gastronomie varza