x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lecţii de gătit între prieteni

Lecţii de gătit între prieteni

de Simona Chiriac    |    16 Iul 2009   •   00:00
Lecţii de gătit între prieteni

Cine spunea că a găti preparate sănătoase şi gustoase înseamnă a sta ore întregi în bucătărie se înşală cu siguranţă. Bucătăria poate fi plăcută, interesantă şi chiar o modalitate de a te distra după o zi lungă de muncă. Toate acestea cu o singură condiţie: să-l ai pe Victor Melian ghid în călătoria ta gastronomică. Un executive chef care găteşte între prieteni.



PRIETENI ÎN... BUCĂTĂRIE
Zece persoane, de fapt zece învăţăcei, prepară pe plită trei feluri de mâncare şi un desert. Există chiar şi o concurenţă între ei, astfel încât mâncarea din farfurie să fie într-adevăr atractivă. Se aşază apoi cu toţii la masă şi gustă fiecare preparat în parte. Se schimbă păreri, se împărtăşesc experienţe, se leagă prietenii şi se petrec câteva ore într-o atmosferă deosebită.

"Cursul este pentru persoane particulare, nu pentru specialişti. Ne întâlnim, gătim, mâncăm, bem. Nu este un curs cu pretenţii academice. Cu toate acestea, am doi cursanţi, un cuplu de fapt, care au participat la mai multe cursuri şi au spus că dacă mai merg la încă un curs ar putea să-şi deschidă un restaurant. Cursurile sunt mai mult gândite pentru a răspândi cultura culinară, plăcerea de a mânca, de a găti, de a sta cu prietenii. Este foarte important să ai o mâncare gustoasă, aşezată în farfurie într-un mod deosebit", povesteşte Victor Melian.

Cel mai tânăr cursant - 18 ani, cel mai în vârstă - 72 de ani. De unde rezultă că plăcerea de a găti şi de a învăţa lucruri noi nu ţine cont de vârstă. Tinerii se implică foarte mult, sfidând astfel prejudecata că bucătăria trebuie lăsată în seama mamelor şi bunicilor. Ei învaţă că multe mâncăruri se pot face în câteva minute dacă ai la dispoziţie ingredientele necesare. În acelaşi timp, ies din rutina preparatelor de zi cu zi (de cele mai mult ori cele de tip fast-food), şi descoperă o altfel de bucătărie, am putea să-i spunem modernă, foarte creativă şi deschisă spre nou.

"Pot să vă povestesc o experienţă plăcută. Doi tineri care au participat la cursurile mele au plecat la mare alături de prietenii lor. Pentru că nu le-a plăcut mâncarea de la restaurant, au gătit ei. Toţi au crezut că mâncarea a fost pregătită de o firmă de catering. Atât era de gustoasă!" Aşadar, cursuri de bucătărie rusească, nouvelle cuisine, indiană, dar şi thailandeză.

O NOAPTE ÎN BANGKOK
Noul curs de iniţiere în bucătăria thailandeză a pornit de la o mare pasiune, aceea de a călători şi de a descoperi locuri fabuloase. Următorul pas este unul firesc: să împărtăşeşti celorlalţi experienţele tale.

"Vreau ca bucătăria thailandeză să intre în inimile oamenilor, să fie accesibilă, cât se poate de asemănătoare. Preparatele thailandeze se caracterizează prin folosirea unui număr mare de ingrediente, chiar dacă acestea pot fi în cantitate mică. De aici apare problema. Multe dintre ingrediente sunt inaccesibile românilor, aşa că încerc să simplific reţetele, să le fac mai uşoare, dar în acelaşi timp să se păstreze adevăratul gust thailandez. Cu cât un lucru este mai complicat (şi numai procurarea ingredientelor necesare ar putea lua foarte mult timp), cu atât oamenii îşi pierd din entuziasm. Dorinţa mea este ca cei care vin la curs chiar să gătească."

Victor Melian a avut grijă ca din toate călătoriile sale să se întoarcă cu maşina plină de... lăzi şi cutii. Toate conţineau ingrediente preţioase, care recompun gusturi şi arome originale: tot felul de curry, galangal, kaffir lime, muguri de bambus, ulei de susan sau sos de peşte.

Ce se va găti în seara dedicată bucătăriei thailandeze? Mai întâi Krung Thep (carne de pui, curry roşu, legume şi orez), Pad Thai (crevete, limete şi tăiţei), cremă Sawadee (carne de pui, lapte de cocos, ghimbir şi limete) şi Chao Prao (un desert cu banane, făină, miere şi mentă).


România, pe gustul turiştilor
Unul dintre noile programe iniţiate de Victor Melian îi va avea ca personaje principale pe turiştii străini sau pe cei care lucrează în România. Ei vor învăţa că bucătăria românească este atractivă şi gustoasă, eliminându-se astfel prejudecata conform căreia preparatele româneşti sunt nesănătoase, mult prea grase şi săţioase. "Preparatele româneşti, cele originale, dacă sunt bine făcute, sunt extraordinar de gustoase."

Plăcerea ciobanului (brânză feta, busuioc, roşii, salată, miere şi ţuică de prune bine învechită şi ţinută la rece), Pui în stil transilvănean (carne de pui, sos, nuci, ciuperci, mămăligă şi Riesling), Păcatul călugărului (cotlete de porc marinate, cartofi, şuncă, salată şi Merlot) sau Lacrimile lui Dracula (îngheţată, fructe de pădure, scorţişoară, şampanie românească) sunt preparatele care vor deschide România.

×
Subiecte în articol: profesionistii