x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Legende şi bucate pe drumurile muntelui

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 10 Sep 2008 - 00:00

Prin munţii Buzăului, există credinţa că pietrele mari, “urieşe”, sînt “porţi spre lumea de dincolo”, că toate poartă “semne”, iar dacă vei întîlni unele încrustate cu linii curbe se ştie că aceea e “trecătoarea” prin care vin în lumea noastră duhurile cele bune care au grijă de păduri.

Prin munţii Buzăului, există credinţa că pietrele mari, “urieşe”, sînt “porţi spre lumea de dincolo”, că toate poartă “semne”, iar dacă vei întîlni unele încrustate cu linii curbe se ştie că aceea e “trecătoarea” prin care vin în lumea noastră duhurile cele bune care au grijă de păduri.

Tot despre semne şi despre drumuri în munte a fost vorba şi la Chiojdu, în inima muntelui, acolo unde, la iniţiativa unui localnic şi chiar în “ograda” lui, a avut loc prima ediţie a festivalului “Drumul muntelui. Destinaţii ECO în munţii Buzăului” (organizată de ANTREC Buzău).

 

Tata Lice şi Mama Cateluţa

“La buza unui pinten de munte, ce-şi reazămă trupu-i pietros de buza Bîscii Cea Fără de Cale, o mînă de om harnic şi priceput la toate ne deschide larg porţile Raiului pe Pămînt, îmbiindu-ne cu minunăţii ale naturii, fie că se cheamă ele fîneţe, izvoare sau pădure, dar şi cu delicatesele pregătite de Tata Lice alături de Mama Cateluţa. Dar cel mai minunat este atunci cînd, aşezaţi la masa cu poveşti din mijlocul poienii transformate în curte împărtească, pătrunzi pe nesimţite în lumea de vis pe care fiecare dintre noi o caută şi din care ar vrea să se îndestuleze aici, pe Pămînt”. Cu astfel de cuvinte “te-ademeneşte” Cristina Partal, preşedinta ANTREC România, să pătrunzi în universul fascinant de la Chiojdu, în “bătătura” lui Tata Lice.

Dar cine este omul şi care-i povestea lui? “În viaţă, unele lucruri pot fi aranjate şi altele nu. Bihorean de fel, eu am ajuns aici din întîmplare. Şi n-aş mai pleca niciodată”, ne spune Ioan Lezeu, cunoscut mai bine, în toată ţara, sub numele de “Tata Lice”. Aviator, s-a retras la pensie în acest sat de munte, unde, în timp, şi-a construit o pensiune renumită pentru frumuseţea locului şi calitatea bucatelor. “Am început cu omletă şi copan fript şi am ajuns să pregătim mîncăruri specifice locului..., cărora le-am dat un uşor iz bihorean. Specialitatea casei o reprezintă însă raţa leşească pe varză. Raţele sînt, cum zice Mama Cateluţa, “rezervă caldă”. Le creştem în curte şi nu le ţinem de pe un an pe altul, căci trebuie să pui în farfurie carne tînără, fragedă. Ajung la maturitate prin octombrie-noiembrie”.

Cei doi gospodari excelează în bucătăria mocănească. “Aceasta, fiind un pic mai aspră, noi am îndulcit-o. Folosim, de aceea, ca în Bihor, multă gulie, care îndulceşte mîncarea. Sarmalele le învelim în foi de hrean şi de ştevie. Iar primăvara gătim miel la cuptor, uns cu untură de porc şi «îmbrăcat» în toate buruienile din grădină, adăugînd în plus ştevie, muguri de pin şi ienupăr, rozmarin şi-un vin alb, sec, de calitate. După 45 de minute la cuptor, scot foile de pe el şi-l dau la rumenit, pînă capătă o crustă”.

 

Marcaje în munte

Chiar dacă nu au lipsit de la sărbătoare bucatele tradiţionale – etalate de toate pensiunile buzoiene invitate –, iar oaia la groapă a constituit un deliciu îndelung aşteptat de oaspeţi; chiar dacă muzica şi voia bună i-au însoţit pretutindeni pe participanţi, ar trebui să spunem că, de fapt, acest festival a avut un “scop lucrativ”. Aproape toţi cei prezenţi au participat la marcarea cărărilor din munte, acţiunea fiind sponsorizată de ANTREC Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău.

“Penteleul şi Siriul sînt doi bulgări de aur nerostogoliţi”, ne spune Tata Lice. Siriul are peste o mie de hectare de păşune alpină, dar nu există decît o singură cabană. Lacul Vulturul – “Lacul Fără Fund” – este cel mai cunoscut obiectiv turistic care ţine de comuna Chiojdu. Drumurile forestiere ar putea permite un turism “de picior”, însă fără trasee marcate în zonă e foarte greu. Pe aici, prin partea aceasta, trece vechiul drum comercial care lega Galaţiul de Braşov, prin pasul Tabla Buţii, care e la 19 km. Pe muntele Tătaru există vechiul “drum al nemţilor”, cum îi zic localnicii. Drumul e perfect. Sub iarba care creşte între pietre, nici nu se face noroi cînd plouă. A fost construit în 1916, pentru a putea aduce tunurile cu ajutorul cărora ţineau sub control Întorsura Buzăului. Drumul s-a păstrat bine, din păcate accesul pînă la el e dificil. Ce încercăm noi să facem e să atragem atenţia asupra acestor locuri şi să le integrăm într-un circuit turistic, împreună cu legendele lor, pe care sper să aveţi vreme să le ascultaţi, cîndva.”

 

Oaie la groapă

Se taie oaia în chip obişnuit şi i se scoate blana, să iasă cum rulezi o mănuşă pe dos. Se scot organele oii, se spală şi se taie în cubuleţe. Se pune şi zarzavat tocat – ceapă, ardei, roşii – şi se pregătesc organele împreună cu legumele, ca un fel de tochitură. Se bagă din nou în miel şi se coase burta. Între timp, se pregăteşte mujdeiul de usturoi. Se unge oaia cu sare, i se pune blana la loc, iar între blană şi carne se toarnă mujdeiul. Se coase blana, iar după ce s-a terminat de cusut, se unge cu lut moale, pînă e înfăşurată complet. Se pune într-o plasă de metal – ca să o poţi scoate uşor – şi se bagă în groapa pregătită dinainte, unde se lasă două ore şi jumătate. Cum se pregăteşte groapa? Se sapă, se face focul în ea, iar cînd jarul e numai bun, se scoate din groapă. Oaia se pune în groapa caldă şi se acoperă cu tot jarul. Reţeta e specifică zonei şi se pregăteşte la fel şi din miel – primăvara – sau din berbecuţ – toamna. I se mai zice şi oaie (miel, berbec) haiducească (haiducesc).

  • Reţeta lui Paul Pătârlăgeanu, din Chiojdu


Micul dejun

Mama Cateluţa ne-mbie cu o “omletă cum îi place lui Tata Lice”. Pufoasă, plină cu neştiute ingrediente, aromată. E dimineaţa de după festival, iar în trup oboseala uşoară se ridică încet, aşa cum razele Soarelui ridică alene negura de pe munte. Nu ştiu pe ce cărări de munte voi hălădui în ziua ce abia începe, aşa că mă-nfrupt, cu poftă, din brînzeturile locale – ah!, delicioasă este urda de Chiojdu – cu pîine de casă şi ceapă verde. Cafeaua o “dau” pe un ceai de plante. În dimineaţa asta e la modă busuiocul, ce dă apei ferbinţi un parfum pe care-l asociez cu propria-mi copilărie!●

 

Terapia cu fîn

Ideea “odăii cu fîn” s-a născut dintr-o nostalgie a tinereţii. A tinereţii lui Tata Lice. “În zona folclorică a Bihorului, toată lumea are fînar. Am dormit în fîn toată copilăria. Iar cînd ne-am cumpărat casa de la Chiojdu, am dormit o vară întreagă în fînar. De la amintirile redeşteptate şi pînă la terapia cu fîn nu a fost decît un pas”. Asta şi pentru că, în comună, se păstrează prin gospodările vechi aşa-zisele “feredeuri”, un fel de butoaie în care localnicii făceau... “saună” cu fîn, în special cînd erau bolnavi. Un obicei asemănător exista şi-n Bihor... Tata Lice şi Mama Cateluţa nu au făcut decît să unească timpurile şi locurile. “Mama aşa-i făcea lu’ tata: îl băga în butoiul în care pusese o piatră încinsă, să facă aburi. Pe urmă punea un cerşaf pe el şi-l mai întreba din cînd în cînd: «Trăieşti, bă?»“. Cît despre “puterea” odăii cu fîn, mai în glumă mai în serios, se zice că te ajută să faci... copii. Fie ei şi “din flori”. Că e aşa sau nu au venit să încerce la Chiojdu (pornind pe urma unei informaţii de pe internet) şi doi francezi care locuiesc nu departe de Grasse, capitala universală a parfumurilor.

Citeşte mai multe despre:   munte,   tata,   tata lice,   lice,   chiojdu,   mama cateluţa,   mama catelu

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport
Galerie Foto Începând de luni, 30 martie, Observatorul de la ora 19.00 va avea și o rubrică de sport. Echipa se consolidează cu nume importante din jurnalismul sportiv pentru a le aduce telespectatorilor Antenei 1 informații de...

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici
Galerie Foto Zi încãrcatã de emoţie ieri în platoul Antena Group, de unde a fost transmis în direct, simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, teledonul Români...

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii
Galerie Foto Vedete, proprietari de mari afaceri, dar și foarte mulți oameni obișnuiți, care au simțit că au posibilitatea să doneze bani pentru a ajuta dotarea sistemului sanitar din România, au contribuit la strângerea,...

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Galerie Foto Cum vom ieși din perioada de izolare este întrebarea de pe buzele tuturor, în această perioadă. Sedentarismul, combinat cu stresul și cu o eventuală bulimie ar fi combinația cea mai nocivă, dar există și alte...

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile
Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă apariția tuturor titlurilor pe o perioadă de timp nedeterminată.   „Ca urmare a situației actuale suntem nevoiți să vă informăm în mod oficial...

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19
Galerie Foto Duminicã, de la ora 13:00, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV şi Antena 3  vor transmite în premierã în România, pe cinci canale tv simultan un teledon complet tehnologizat. Români Împreuna îşi...

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă
Tatăl premierului britanic Boris Johnson contestă hotărârile luate de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În plus, acesta dorește să depună cerere pentru a obține cetățenie...

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19
BRAT, asociaţia profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă şi online din România, care împreună editează peste 350 de site-uri, ziare şi reviste, a transmis...

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei
Pandemia cu coronavirus a început să schimbe obiceiurile chinezilor de servire a mesei. Autoritățile municipale din Beijing au solicitat public renunțarea la transferarea mâncării din platourile comune,...
Serviciul de email marketing furnizat de