x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Leguma care ii imbuna pe zei

Leguma care ii imbuna pe zei

de Cristina Andreea Catana    |    18 Iul 2005   •   00:00
Leguma care ii imbuna pe zei

Este un aliment ieftin si foarte usor de gasit. Un amanunt care nu trebuie neglijat este faptul ca nu necesita mari cunostinte intr-ale bucatariei pentru a o prepara.

Lintea a fost folosita de egipteni inca de acum mai bine de 4000 de ani, iar dovada stau ramasitele acestei legume gasite in mormintele faraonilor. Cercetatorii egiptologi explica prezenta lintei prin faptul ca era folosita pe lumea cealalta pentru imbunarea zeilor. In timpul vietii, supusii Faraonului foloseau lintea pentru a le lumina mintea copiilor, facandu-i mai studiosi si mai veseli, iar adultii o utilizau pentru cresterea libidoului.
Numeroase citari ale acestei legume apar si in Vechiul Testament, unde se specifica faptul ca era folosita de caldeeni, populatie care locuia pe teritoriul dintre Tigru si Eufrat.

SANATATE. De la egipteni au preluat-o romanii si mai apoi, grecii. Hipocrate prescria linte celor care sufereau de afectiuni ale ficatului. Nici astazi nu se uita calitatile curative ale lintei, mai ales ca in compozitia ei intra o serie de carbohidrati si acid folic. Pentru cei cu probleme de greutate, este alimentul ideal: nu are grasimi si nici colesterol.

CERCETARE. Studii facute de cercetatorii americani pe 10.000 de subiecti pe care i-au urmarit timp de 19 ani au aratat ca persoanele care au consumat cel putin 21 de grame de linte zilnic au fost mai putin predispusi bolilor de inima decat ceilalti. Si asta datorita magneziului care ajuta la o mai buna circulatie a sangelui.
Lintea este una dintre legumele cele mai ieftine, si asta pentru ca agricultorii nu cheltuiesc foarte mult cu intretinerea culturilor. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, americanii erau incurajati sa consume linte pentru a putea ajuta economia tarii.

SFATURI PRACTICE. Pentru a fierbe lintea aveti nevoie de o cana cu apa pentru fiecare cana de legume pe care doriti sa o preparati. De asemenea, este indicat sa folositi apa fiarta atunci cand fierbeti lintea, pentru ca la sfarsit va fi mult mai usor de digerat.

×
Subiecte în articol: gastronomie