x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Leguma salvatoare

Leguma salvatoare

de Simona Chiriac    |    15 Iun 2005   •   00:00
Leguma salvatoare

Conopida este o planta din familia cruciferelor, cu frunze lungi, groase si zimtate pe margini. Inflorescenta este nedezvoltata, are culoarea alba si este folosita in special in alimentatie. In mod ciudat, conopida nu are aceeasi culoare ca si suratele ei din aceeasi familie, varza si broccoli.

Conopida este o planta din familia cruciferelor, cu frunze lungi, groase si zimtate pe margini. Inflorescenta este nedezvoltata, are culoarea alba si este folosita in special in alimentatie. In mod ciudat, conopida nu are aceeasi culoare ca si suratele ei din aceeasi familie, varza si broccoli.
Frunzele acopera florile, care nu pot fi colorate de razele soarelui. La inceput conopida crestea in Asia, apoi a aparut si in zona mediteraneana, fiind una dintre legumele preferate acum 2.600 de ani. A devenit un ingredient obisnuit incepand cu secolul al XVI-lea, raspandindu-se in intreaga Europa. Se pare ca in Statele Unite, Franta, Italia, India si China conopida se simte ca la ea acasa, fiind cultivata in cantitati importante.

CALITATI. Conopida este un adevarat medicament, caci unele dintre substantele ce o alcatuiesc au un rol important in prevenirea cancerului. Cu cat conopida este mai alba, cu atat este mai proaspata. O puteti tine in frigider chiar si o saptamana, pastrandu-si prospetimea, cu conditia de a o ambala intr-o punga de plastic. Iar pentru a preveni umezeala, asezati-o cu tulpina in jos. Buchetelele de conopida se pot pastra cel mult doua zile inainte de a fi gatite. Unele substante continute de conopida ii schimba culoarea in maro atunci cand aceasta intra in contact cu un obiect din metal. Pentru a-i reda culoarea alba, tineti-o intr-un vas cu apa in care ati adaugat cateva picaturi de lamaie.

CREMA DE CONOPIDA
  • INGREDIENTE: 175 g conopida, 175 g broccoli, 175 g cartofi, 300 ml lapte, 75 g branza Cheddar.
  • PREPARARE: Se desprind buchetelele de conopida si broccoli. Cartofii se curata si se taie cubulete. Intr-o tigaie se asaza legumele si se toarna laptele. Cand amestecul incepe sa fiarba, se acopera si se lasa pe foc un sfert de ora, pana cand se fragezesc legumele. Se adauga apoi branza rasa si se fierbe pana cand branza se topeste. Toata compozitia se poate amesteca sau pasa, in functie de consistenta dorita.

  • CUSCUS
    Boabe de grau, orz sau hrisca, macinate foarte mare si avand forma unor bobite. Este mai des intalnit sub forma unui preparat gastronomic, de origine africana, in care cerealele se fierb si se servesc alaturi de legume sau carne.

    LAZANE
    Din italianul lasagna; tip de paste fainoase cu ou (putand avea in compozitie si alte ingrediente) asemanatoare cu taiteii.

    MERISOR
    Fruct dulce, de marimea unei cirese, avand culoarea galbena sau portocalie. Se foloseste pentru prepararea dulcetii sau a lichiorului.

    NUCSOARA
    Samanta nucsorului, un arbust originar din India, avand aspectul unei nuci rotunde. Se foloseste in alimentatie sub forma de pudra si are culoarea maronie.

    PARMEZAN
    Specialitate de cascaval, de preferabil uscat, avand ca tara de origine Italia, si care se rade inainte de a fi folosit in prepararea sosurilor si a mancarurilor.

    POMISOARA
    Numele sub care mai poate fi intalnita coacaza, un fruct in forma de bobite de culoare rosie, avand un gust acrisor. Se foloseste cel mai des pentru prepararea dulcetii, dar si a prajiturilor si a cremelor.

    SOFRAN
    Planta erbacee cu frunze lungi si flori violete cu linii purpurii, din care se obtine o substanta de culoare galbena, cu un miros deosebit, fiind folosida in alimentatie (sub forma de condiment), dar si in industrie.
    ×
    Subiecte în articol: conopidă