x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Les Ottomans", floarea Bosforului

"Les Ottomans", floarea Bosforului

de Tudor Cires    |    14 Ian 2010   •   00:00
"Les Ottomans", floarea Bosforului

Pentru călătorul fără griji care descinde la Istanbul, în 2010, pentru a descoperi farmecul unui oraş deţinător al titlului anual de capitală culturală a Europei, "Les Ottomans" e locul ideal de start.



Mai mult decât monument de arhitectură, mai mult decât hotel, mai mult decât SPA cu hamam şi sală de spectacole cu circuit închis, "Les Ottomans" e unul dintre cele mai bune restaurante ale Istanbulului, cetatea cu 12 milioane de locuitori.

Situat pe malul Bosforului, în cartierul Kuruceşme şi în linie cu alte palate celebre, "Les Ottomans" a fost redeschis în 2006, într-o clădire din secolul al XVIII-lea renovată şi, în scurt timp, a devenit unul dintre etaloanele eleganţei turceşti, îmbinând tradiţia cu modernitatea. Sultanii înşişi ar aprecia concepţia arhitecturală, decorurile şi pasiunea pentru detaliu semnate de celebrul Zeynep Fadilloglu. Mobilier turcesc alături de artefacte importate din India, Africa de Sud şi Veneţia, cum ar fi uimitoarea lustră în formă de arbore din Restaurantul "Yali Hatun", totul se compune într-un decor unic pentru un spaţiu unic.

Unice sunt, de altfel, şi cele 10 apartamente, care costă, fiecare, în extrasezon, cel puţin 1.200 de euro şi care satisfac toate capriciile unui turist cu bani.

Restaurantul "Yali Hatun" are două săli diferite, pentru iarnă şi vară. Iarna, restaurantul şi barul se află în apropierea mării şi au o atmosferă interioară caldă şi intimă; vara, restaurantul se deplasează către sectorul riveran al Bosforului, de unde poţi privi un decor hipnotizant. Decorarea barului şi a restaurantului, care păstrează esenţa stilului artistic otoman, a fost executată de acelaşi Zeynep Fadilloglu, deţinător al mai multor premii internaţionale.

UN ITALIAN, "CHEF" OTOMAN
În ceea ce priveşte gastronomia, "Les Ottomans" domină domeniul prin meniurile rafinate compuse de italianul Terracciano de Giovanni, care, pe lângă feluri de mâncare din bucătăria otomană, a introdus confortul alimentar pe care îl dau pastele, bruschetta, pizza, crostini şi piadini. Barul e şi el apreciat pentru atmosfera elegantă, ca şi pentru multe cocktailuri numite după celebrităţile ale căror fotografii artistice decorează interiorul.

La bar se poate bea o "assk cafe", denumire care, în limba turcă, înseamnă "cafeaua iubirii". Lângă cafea, se aduce un meniu foarte simplu, alcătuit din câteva sandvişuri, între care şi cel numit (în traducere) "limba iubitei": pâine prăjită şi panini, salată şi paste, precum şi atractiva limonadă de casă.

Micul dejun se ia fie în barul restaurantului, fie pe iaht, o călătorie matinală de-a lungul Bosforului fiind încântătoare, la începutul unei zile. Un remediu împotriva oboselii este însă SPA-ul cu vinoterapie, care trebuie încercat, măcar că este inclus în preţul camerei...

×