x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Leuşteanul, mai mult decât un simplu zarzavat

Leuşteanul, mai mult decât un simplu zarzavat

de Maria Belu    |    09 Apr 2008   •   00:00

Leuşteanul este o plantă din fami­lia morcovului, înrudită cu ţelina şi având frunzele, tulpinile, semin­ţele, dar şi mirosul asemă­nătoare. De foarte multe ori, seminţele leuşteanului sunt confundate cu seminţele de ţelină. Frunzele şi tulpina se pot folosi la salate şi tocăniţe. Uleiul obţinut din ră­dăcină este folosit la prepararea li­chiorurilor şi a par­fumurilor.

Leuşteanul este o plantă din fami­lia morcovului, înrudită cu ţelina şi având frunzele, tulpinile, semin­ţele, dar şi mirosul asemă­nătoare. De foarte multe ori, seminţele leuşteanului sunt confundate cu seminţele de ţelină. Frunzele şi tulpina se pot folosi la salate şi tocăniţe. Uleiul obţinut din ră­dăcină este folosit la prepararea li­chiorurilor şi a par­fumurilor. Leuşteanul poate fi şi condiment, dar şi de ajutor pentru alte plante, fiind un bun “companion” ­atunci când se cultivă pe lângă ele, protejându-le împotriva dăună­torilor. În multe ţări, leuşteanul nu este doar un zarzavat şi un bun medicament, ci şi un elixir.

 

Iarbă magică?

Se pare că locul unde a crescut pentru prima dată acest ingredient mira­cu­los este bazinul Mediteranei, motiv pentru care el era nelipsit din bucă­tă­ria romanilor. Datorită faptului că planta are proprietăţi curative nu­me­roase, iniţial a fost consi­de­ra­tă o iarbă magică. Leuş­tea­nul nu este doar o simplă legă­tură de verdeaţă, el este un ade­vărat aliment-me­di­cament, fiind utilizat ca adjuvant în tratarea anumitor boli.

 

Ciorbă de fasole boabe

Ingrediente: 150-200 g fasole boabe, un morcov, un pătrunjel, o ceapă de mărime potrivită, un ardei gras, două roşii, 150 g sfeclă roşie, borş, zeamă de castraveţi, zeamă de lămâie, suc de roşii, leuştean, frunze de ţelină, sare, ulei.
Preparare: Fasolea se curăţă de impurităţi, bob cu bob, apoi se pune în apă rece şi se lasă până a doua zi, când se spală din nou cu apă rece şi se pune la fiert tot în apă rece cât cuprinde. Zarzavatul şi ceapa, date pe răzătoarea cu găuri mari, se călesc timp de două minute în ulei şi se adaugă în oala cu fasole. Când fasolea este bine fiartă, se pun ardeiul tăiat în feliuţe, roşiile tocate, sfecla rasă şi se mai fierb aproximativ 30 minute, potrivindu-se apoi gustul cu sare şi completând cu apă, dacă ciorba este prea deasă. Se acreşte după gust şi se aromează cu leuştean din belşug şi funze de ţelină, tocate mărunt. Se poate consuma şi rece.

 

Borş de primăvară

Ingrediente: 6 fire de ceapă verde, două fire de usturoi verde, 4 legături de lobodă, două legături de ştevie, mai multe frunze de spanac, o lingură de orez, doi cartofi, o lingură de bulion, o cană de borş, o legătură de mărar, leuştean, pătrunjel, sare şi piper după gust.
Preparare: Se curăţă şi se spală bine, sub jet de apă, toate zarzavaturile. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt, orezul se spală în mai multe ape, cartofii se taie în cubuleţe şi se pun la fiert în doi litri de apă. Când sunt aproape fierte, se adaugă frunzele de lobodă, ştevie şi spanac tăiate în fâşii, apoi se pun bulionul, sarea şi piperul. După ce au fiert zarzavaturile, se toarnă borşul şi se lasă să dea într-un clocot. Se ia oala de pe foc şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Ciorba este delicioasă şi rece.

 

Ciorbă de cartofi

Ingrediente: 500-600 g cartofi, morcov, pătrunjel, ţelină, o ceapă de mărime mijlocie, 3 linguri de ulei, borş, zeamă de castraveţi, suc de roşii, zeamă de lămâie sau oţet, leuştean, pătrunjel, sare.
Preparare: Zarzavatul şi ceapa, date pe răzătoarea cu găuri mari, se călesc două minute în ulei, apoi totul se stinge cu doi litri de apă fierbinte. Când zarzavatul este fiert, se adaugă cartofii curăţăţi şi tăiaţi în cubuleţe şi o linguriţă rasă de sare. Se fierb 15-20 minute, până când se moaie, fără să se zdro­bească, se adaugă sucul de roşii, apoi ciorba se sărează şi se acreşte după gust. Vara, se pun o dată cu cartofii, un ardei şi o roşie, tăiate în felii. Se mai dau câ­teva clocote, se adaugă ver­dea­ţa tocată şi se dă la o parte de pe foc. Se poate drege cu ou, smântână sau iaurt.

 

Ciorbă de miel

Ingrediente: un cap de miel, gâtul şi coada, 3-4 morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o rădăcină de ţelină, un păstârnac, 80 g orez, 3-4 legături de leuştean, zeamă de lămâie sau borş, unul-două ouă pentru dres, smântână, sare, pătrunjel verde tocat.

Preparare: Capul, gâtul şi coada se spală bine şi se pun la fiert în apă rece cu puţină sare. Zarzavatul se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Când ciorba a început să clocotească, se pune zarzavatul şi se lasă 20-25 de minute la fiert. Se scot capul, gâtul şi coada şi se dezosează. Capul se crapă şi se scoate creierul, care se taie în cubuleţe. Se pune carnea înapoi în ciorbă şi se adaugă orezul ales şi spălat. Se mai lasă la fiert 10 minute şi se acreşte, după care se toacă leuşteanul, se adaugă în ciorbă şi se mai ţine să dea un clocot. Se stinge focul şi se lasă vreo cinci minute, după care se bate oul într-o farfurie şi se pune zeamă din ciorbă peste el amestecând ­continuu, apoi se toarnă în oală.

 

Ciorbă de peşte

Ingrediente: un kilogram de peşte (crap, somn sau ştiucă), un morcov, un pătrunjel, 200 g făină, o ceapă mare, 1-2 ardei graşi, două roşii de mărime mijlocie, borş sau zeamă de varză, zeamă de lămâie, leuştean, ulei, sare.

Preparare: Peştele, curăţat de solzi, intestine şi branhii (dacă este crap, i se scoate osul amar) se taie în bucăţi potrivit de mari. Zarzavatul, dat prin răzătoarea cu găuri mari, împreună cu ceapa, se căleşte cu două-trei linguri de ulei, timp de două minute, apoi totul se stinge cu 1.500 ml apă fierbinte şi se lasă să fiarbă bine. Se adaugă ardeii tăiaţi feliuţe şi roşiile tăiate în felii de 2 cm grosime. Ciorba se acreşte imediat cu borş, zeamă de varză sau zeamă de lămâie. Se să­rează, completând lichidul cu apă, astfel încât ciorba sa nu fie prea deasă (ardeii şi roşiile fierb în mediu acid). Când cloco­teşte ciorba, se adaugă bucăţile de peşte împreună cu capul şi se fierb aproximativ 20-30 de minute, până când se înmoaie. Dacă furculiţa intră cu uşurinţă în carne, atunci aceasta este fiartă. Se ia de pe foc şi se aromează cu leuş­tean şi pătrunjel din belşug.

×