x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Licoare de gheaţă

Licoare de gheaţă

de Francisca M. Catana    |    09 Iul 2007   •   00:00
Licoare de gheaţă

Un "vin de gheaţă" asortat cu măncăruri sofisticate, precum "fois gras", brănzeturi cu mucegai, preparate asiatice condimentate sau deserturi cu fructe exotice, oferă personalitate unei mese savurate in compania partenerului sau a camarazilor.

Un "vin de gheaţă" asortat cu măncăruri sofisticate, precum "fois gras", brănzeturi cu mucegai, preparate asiatice condimentate sau deserturi cu fructe exotice, oferă personalitate unei mese savurate in compania partenerului sau a camarazilor.

"Vinul de gheaţă" (Ice wine in engleză sau eiswein in germană) este o licoare specială, foarte scumpă, produsă cu mare grijă şi in condiţii speciale. Ice wine este un vin foarte dulce care se obţine din struguri ingheţaţi. Fructele se lasă in vie pănă in lunile iernii. Ingheţul concentrează in boabele de struguri o cantitate de zahăr şi o aciditate foarte ridicate. Vinul a fost produs pentru prima dată acum aproximativ 200 de ani, in Germania, dar actualmente Canada este cel mai mare producător mondial de ice wine. Ice wine este produs din struguri supuşi unui ingheţ destul de puternic. Dacă ingheţul nu are loc foarte repede, strugurii pot putrezi, recolta fiind compromisă. De asemenea, dacă ingheţul este foarte sever, sucul strugurilor nu va mai putea fi extras. Strugurii sunt culeşi din vie manual, pe timpul nopţii sau dimineaţa foarte devreme. Presarea se realizează tot la temperaturi foarte scăzute.

LUX. Ice wine este tributar unor soiuri precum Riesling, Vidal Blanc sau Cabernet Franc. Nivelul foarte ridicat al zahărului duce la o fermentare a mustului ce poate dura şi luni intregi. Pentru că strugurii rămăn multă vreme in vie, este posibil ca unele păsări sau animale să risipească o parte din producţie. Aceste particularităţi impreună cu procesul dificil de obţinere fac din ice wine un vin foarte scump.

"Vinul de gheaţă" a pătruns şi pe piaţa romănească. "Avem sticle de ice wine produs in Germania: Mosel-Saar-Ruwer, Riesling Eiswein din 2001", ne-a spus Ştefan Alexiu, PR DDV. In Romănia, preţul unei sticle cu "vin de gheaţă", poate varia in funcţie de zona de producţie. O singură sticlă poate ajunge la căteva sute de lei, fiind astfel unul dintre cele mai scumpe vinuri comercializate in magazinele de specialitate romăneşti.

SCUMP

"Avem sticle de ice wine produs in Germania: Mosel-Saar-Ruwer, Riesling Eiswein din 2001. Procesul de producţie şi calitatea vinului fac ca preţul unei singure sticle de ice wine să se ridice la sute de lei in Romănia. Dar şi in străinătate ice wine este un produs de lux şi costă foarte mult"

Ştefan Alexiu,sommelier

Proprietăţi

Conţinutul de zahăr din ice wine se incadrează intre 180 şi 320 g pe litru. Cu toate acestea este foarte răcoritor datorită acidităţii ridicate şi, deci, potrivit in perioadele toride ale verii. Aromele de piersică, pară, caisă coaptă, miere, citrice sau mere verzi sunt caracteristice "vinului de gheaţă". Deşi este atăt de dulce, ice wine nu are un conţinut de alcool foarte ridicat. In Germania, ice wine obţinut din struguri de riesling are o alcoolemie de 6%. In Canada, gradul de alcool se ridică pănă la maximum 13%.

×
Subiecte în articol: gastronomie gheaţă wine