x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Limbajul lui Jamie: accesibil şi relaxat

Limbajul lui Jamie: accesibil şi relaxat

de Carmen Dragan    |    15 Oct 2009   •   00:00
Limbajul lui Jamie: accesibil şi relaxat
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Un atuu foarte important al lui Jamie este modul expresiv în care vorbeşte. Cuvintele lui înfloresc, ideile prind viaţă, iar oamenii, ascultându-l, se pun în mişcare, fiind impulsionaţi să gătească.



Prin forţa cuvântului, bucătarul îşi ia telespectatorii din faţa televizorului şi îi îndreaptă spre bucătărie. Sau îi face să-şi instaleze un televizor şi în bucătărie, pentru a putea găti în acelaşi timp cu Jamie. Dar este suficient să citim şi o reţetă din cărţile sale, ca să simţim acelaşi lucru. Mânuieşte cuvintele cu o uşurinţă extraordinară, fără să fie banal şi nici deranjant de sofisticat.

Pentru că vorbeşte aproape întruna despre gătit, Jamie este conştient că poate fi considerat de unii cam ciudat. Însă nu îl deranjează, pentru că tocmai asta produce entuziasm şi interes în jurul său.

SIMPLITATE ŞI MULT ENTUZIASM
Despre modul său lejer de a comunica, Jamie afirma: "Nu trebuie să mă străduiesc prea mult. Deschid gura şi cuvintele ies, pur şi simplu". La crearea unei atmosfere plăcute contribuie şi tonul relaxat şi accesibil, ca ale unui om adevărat. Nu are niciodată un scenariu de respectat, ci doar mult entuziasm.

Vocabularul lui este plin de cuvinte colorate, precum pukka (autentic, de primă calitate), clobber (a strivi cu forţa) sau malarkey (aiureală). Termenii aceştia au intrat repede în uzul ascultătorilor, deşi înainte erau complet necunoscuţi.
Prin cuvinte simple reuşeşte să îi încurajeze şi pe bucătari, spunându-le "nu vă faceţi griji", inducându-le prin limbaj ideea că plăcerea de a găti şi flerul sunt cele mai importante în realizarea unui preparat reuşit.

ATACURI MĂRUNTE
Ca orice prezentator tv a fost greu să fie pe placul tuturor. Simultan cu entuziasmul publicului care l-a condus spre celebritate, au apărut şi atacurile, mai puternice sau mai mărunte, la adresa lui. Unii critici au afirmat că Jamie vorbeşte "o engleză de baltă".

Dar Jamie nu a făcut decât să se amuze de această afirmaţie, spunând: "Expresia asta chiar mă face să râd. Nu locuiesc pe lângă nici o baltă şi nu ştiu ce fel de accent am. Sunt un tip de la ţară şi prietenii mei sunt oameni de la ţară; ca şi mine, sunt la fel de obişnuiţi cu noroiul. În copilărie, mama mă mustra, întrebându-mă de ce nu pot să vorbesc şi eu adecvat, iar eu îi răspundeam: «Dacă mă prezinţi reginei, voi fi politicos. Dar când sunt relaxat, mai sar peste nişte h-uri»".

Accentului de englez din clasa de mijloc nu l-a oprit să gătească la reşedinţa premierului britanic, în Downing Street nr. 10. De asemenea, Jamie a primit o invitaţie din partea lui Tony Blair, pentru a găti o cină destinată premierului şi omologului său italian.

PENTRU CURIOZITATEA GURMANDULUI
În cărţile sale, Jamie îşi precedă fiecare reţetă cu un mic comentariu. O părere personală, o amintire sau o informaţie interesantă, care incită curiozitatea gurmandului.

Iată, de pildă, introducerea convingătoare a reţetei de ciuperci coapte în pungă, publicate în cartea "Cu Jamie în Italia": "Este o reţetă care se prepară fantastic de repede, iar când deschideţi pungile, veţi fi răsplătit cu cele mai minunate miresme, provenind de la ciupercile de pământ şi de la ierburi aromate. Delicios. Luaţi nişte aţă sau sfoară ca să legaţi verdeaţa. P.S. Reţeta poate fi preparată pentru o cină în familie".

DULCIURI SĂRAT-PICANTE, MARCA JAMIE
Despre îngheţata cu ulei de măsline şi sare marină, Jamie scria: "Mi s-a servit această îngheţată cu mulţi ani în urmă şi am fost şocat, dar a fost extraordinar! Însă trebuie să folosiţi nişte îngheţată de vanilie acceptabilă şi cel mai bun ulei de măsline posibil. Puneţi în boluri câte două cupe de îngheţată de vanilie. Turnaţi deasupra puţin ulei de măsline extravirgin, de calitate foarte bună, preferabil un ulei cu o aromă florală, şi presăraţi puţină sare marină. Nu pot să vă explic cu ce seamănă, trebuie să încercaţi!".

×