x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lumina tradiţiei în Bucovina

Lumina tradiţiei în Bucovina

de Maria Belu-Burtea    |    23 Apr 2009   •   00:00
Lumina tradiţiei în Bucovina

Motive florale sau religioase, încondeieri în ceară cu relief, cu tuş ori motive geometrice sunt doar câteva dintre modelele pe care meşterii din toată ţara le-au pictat la Festivalul Naţional al ouălor încondeiate desfăşurat în comuna Ciocăneşti, Suceava.



Evenimentul, ce face parte din prima ediţie a programului "Paştele în Bucovina", a adunat în Ciocăneşti, sâmbătă, 11 aprilie, peste 300 de vizitatori, care au avut ocazia de a urmări pe viu tehnici tradiţionale de încondeiere a ouălor.

Meşterii prezenţi, 74 de încondeietori, dintre care 40 de adulţi şi 34 de copii, au practicat 16 stiluri de încondeiere şi au prezentat o selecţie de 12 ouă, caracteristice zonei din care provin. Artiştii populari au fost recompensaţi cu premii în bani, diplome şi medalii.

"Am pregătit pentru expoziţie 12 ouă nelăcuite, încondeiate în ceară şi vopsite în roşu, culoare ce reprezintă sângele Domnului. Le-am prezentat pe un obiect de lemn în formă rotundă pe care altădată gospodinele îl foloseau pentru a răsturna mămăliga", a spus la finalul concursului Elvira Rusu, marea câştigătoare din acest an de la Ciocăneşti.

BUCATE ALESE DE POST
Tot în cadrul acestui festival, la Căminul Cultural din Ciocăneşti, a fost organizat concursul gastronomic "Postul Mare", unde s-au prezentat produse tradiţionale de post. La concurs au participat şase echipe: Asociaţia de Turism Vama-Bucovina, Pensiunea Melios din Ciocăneşti, pensiunile din cadrul ANTREC Alba, Vila Iulia din Vatra Dornei, Asociaţia Roua Cerului din Poiana Stampei şi Parohia Botop din Ciocăneşti.

Proprietarii de pensiuni turistice din cadrul Asociaţiei de Turism Vama-Bucovina şi cei din cadrul ANTREC Bucovina au prezentat pentru degustare bucate de post precum chifteluţe cu ciuperci şi soia, clătite umplute cu urzici, clătite cu ciuperci, fasole ornată cu ceapă verde, sărmăluţe foarte mici pentru aperitiv, roşii umplute, zacuscă pregătită din toamnă, ţelină umplută cu ciuperci, salată de cartofi etc., iar ca desert prăjituri de post şi tartă cu mere.

De asemenea, şi preparatele tradiţionale ardeleneşti au fost şi ele pe placul bucovinenilor şi turiştilor aflaţi în zonă, ele fiind prezentate de pensiunile din cadrul ANTREC Alba. Premiul I a fost câştigat de pensiunile ANTREC Alba, pentru autenticitate şi tradiţie şi Asociaţia de Turism Vama Bucovina pentru diversitate în prezentare la stand.


Tradiţii şi simboluri
Oul de Paşte este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale acestei perioade. Sunt ouă special decorate şi ilustrează măiestria celui care le încondeiază. Originea colorării ouălor se pierde în negura epocii precreştine, din timpurile când Anul Nou se sărbătorea la echinocţiul de primăvară. Foclorul conservă mai multe legende creştine, dintre care una relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă Fiul răstignit, a pus coşul cu ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

O altă legendă spune că ouăle de Paşte simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis o dată cu Învierea Sa, iar acesta este şi motivul pentru care, când ciocnesc ouă vopsite, creştinii îşi spun "Hristos a Înviat!" şi "Adevărat a Înviat". În unele părţi ale ţării există credinţa că cei care ciocnesc ouă roşii de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă, dar şi că ele sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă anumite boli, protejează animalele şi apără de rele.


Sărbătoare
Festivalul ouălor încondeiate care are loc la fiecare început de primăvară la Ciocăneşti, Suceava, este o sărbătoare închinată Învierii Domnului. Evenimentul a reunit meşteri populari, încondeietori de ouă, dar şi şase echipe de la pensiuni de renume din Bucovina şi Alba care s-au întrecut în arta pregătirii bucatelor de post în cadrul concursului gastronomic, aflat la prima ediţie, "Postul Mare".

×
Subiecte în articol: ouă bucatarie de festival