x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Machu Picchu, oraşul Fiilor Soarelui

Machu Picchu, oraşul Fiilor Soarelui

12 Sep 2007   •   00:00

Construit de civilizaţia Inca ("Fiii Soarelui", in traducere), oraşul Machu Picchu rămăne un mister pentru lumea noastră. Ruinele lui au fost redescoperite in 1911, dar, deşi a trecut un secol, cercetătorii nu au aflat de ce incaşii au părăsit oraşul fără să fie atacaţi de conchistadori.

Construit de civilizaţia Inca ("Fiii Soarelui", in traducere), oraşul Machu Picchu rămăne un mister pentru lumea noastră. Ruinele lui au fost redescoperite in 1911, dar, deşi a trecut un secol, cercetătorii nu au aflat de ce incaşii au părăsit oraşul fără să fie atacaţi de conchistadori. Cercetănd fotografiile făcute oraşului din avion, specialiştii in civilizaţia amerindiană au arătat că labirintul Machu Picchu reflectă simbolul vieţii pline de meandre, drumul mergănd intotdeauna inainte, spre moarte. Cetatea a fost inălţată in 1450 de suveranul incaş Pachacuti şi abandonată inexplicabil după un veac.

Incaşii au făcut descoperiri remarcabile in multe sectoare ale societăţii: medicină, agricultură şi industrie uşoară. Agricultura este insă domeniul care le-a permis să se dezvolte cel mai bine, asigurăndu-le in primul rănd hrana de zi cu zi.

Aproape vegetarieni

Dieta incaşilor presupunea in primul rănd peşte, verdeţuri, nuci şi carne de porc de Guineea. Insă ingredientul de bază in alimentaţia incaşilor era porumbul, pe care il foloseau atăt la prepararea unor feluri de măncare, căt şi pentru realizarea de băuturi alcoolice. Una dintre acestea este "chica".Â

Ingeniozitate

Incaşii sunt cei care au folosit pentru prima oară drept sistem de conservare a măncărurilor congelarea şi uscarea fructelor, a legumelor şi a cărnurilor. Metoda era foarte simplă, avănd in vedere că in acele vremuri tehnologia era primitivă. De exemplu, lăsau cartofii peste noapte afară şi aceştia ingheţau. Pe timpul zilei apa se evapora,

apoi iarăşi erau lăsaţi peste noapte, pănă cănd cartofii se uscau. In felul acesta, cartofii putea fi păstraţi şi consumaţi timp de un an. Acelaşi procedeu il foloseau şi cu carnea de vită.

Ceviche de Pescado

Ingrediente: un kg de peşte alb, o ceaşcă de suc de limete, un căţel de usturoi pisat, doi ardei tocaţi mărunt, doi chiles jalapenos (sortiment de ardei iute) pisaţi, sare, piper, o ceapă mare tocată, o ţelină potrivită tocată, coriandru tocat, două frunze de salată pentru fiecare farfurie, porumb dulce, 4 cartofi fierţi in coajă şi curăţaţi, 8 lămăi.Â

Preparare: Peştele se curăţă, se spală şi se dezosează. Se taie apoi in făşii. Se asezonează cu suc de lămăie, usturoi şi ardei. Se lasă in acest sos pentru o oră. Se adaugă ceapa, chiles jalapenos, ţelina şi coriandrul. Se mai lasă la marinat cel puţin o oră. Se serveşte apoi pe pat de salată, cu porumb şi cu cartofi drept garnitură.

Leche Asada

Ingrediente: un litru lapte dulce, o pungă de lapte praf, o ceaşcă de zahăr, o linguriţă de vanilie, 8 ouă bătute spumă, un sfert de ceaşcă de apă.

Preparare: Se amestecă laptele dulce cu cel praf, cu jumătate din cantitatea de zahăr, vanilia şi ouăle. Intr-un vas se dizolvă jumătate de cană de zahăr intr-un sfert de cană de apă. Se lasă pănă devine un sirop. Se pune apoi intr-un alt vas termorezistent şi se toarnă deasupra compoziţia din lapte. Acest vas se pune intr-o cratiţă, in care se adaugă apă şi se aşază in cuptor. Se serveşte rece.

Sos Huancaina

Ingrediente: 3 linguriţe ulei, o ceapă albă tocată, 3 căţei de usturoi tocaţi, două ouă fierte, o linguriţă de turmeric pisat, o cană de lapte condensat, 70 g brănză de oaie, 70 g cremă de brănză, o jumătate de cană de migdale mărunţite.

Preparare: Uleiul se incinge intr-o tigaie, se adaugă ceapa, usturoiul şi ouăle. Se sotează timp de cinci minute. Se adaugă turmericul şi se amestecă in continuare timp de două minute. Apoi se pune laptele şi se mai lasă timp de trei minute. Se aşază această compoziţie in blender şi se amestecă pănă cănd se face ca un sos. Se adaugă apoi brănza şi sosul se lasă pănă cănd se răceşte.

Pisco Sour

Ingrediente: un albuş, o linguriţă de zahăr, un pahar de Pico (coniac peruan), zeama de la 6 limete, gheaţă, bitter Angostura.

Preparare: Se bate spumă albuşul şi zahărul. Apoi se adaugă Pisco, zeama de limete, gheaţa şi Angostura. Se amestecă bine şi se serveşte in pahare pentru shot.

Arroz con Pollo

Ingrediente: 8 piepţi de pui mici, doi căţei de usturoi, o ceapă tocată mărunt, o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline, 3 ceşti de orez, 5 ceşti de supă de pui, o ceaşcă de coriandru, 400 g mazăre fiartă, doi ardei iuţi tocaţi foarte mărunt, sare şi piper.

Preparare: Pieptul de pui sărat şi piperat se sotează in ulei pănă devine auriu. După aceea, se scoate şi se pune in ulei usturoiul. Se lasă pănă se inmoaie. Cănd este gata se adaugă pieptul de pui şi ceapa. După căteva minute se pun coriandrul şi supa de pui, apoi orezul şi ardeiul iute. Se lasă pe foc mediu pănă cănd scade. Se pune mazărea şi se lasă pe foc pănă cănd orezul este fiert. Â

×
Subiecte în articol: pană lasa geografii culinare