x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Maestra din bucătăria Palatului Elisabeta

0
Autor: Simona Chiriac 07 Mai 2009 - 00:00
Maestra din bucătăria Palatului Elisabeta Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea. Pornind de la rafinamentul încăperilor, în care păşeşti pe vârfuri ca să nu faci să dispară acea aură miraculoasă care te înconjoară, şi culminând cu oamenii pe care am avut şansa de a-i cunoaşte, şi ei pe măsura locului.

Ca să ajungi în bucătăria Palatului Elisabeta, străbaţi coridoare înguste, cu ferestre mici, ca de cetate medievală. Bucătăria însă are toate utilităţile uneia moderne. Eugenia Ilie, maestrul bucătar de la Palatul Elisabeta, are grijă ca Majestăţile şi Alteţele Lor să aibă în fiecare zi parte de experienţe culinare unice.

Iar una dintre reţetele ei inedite, stârnite, ca multe altele, de curiozitate, este "Rulada cu magiun de prune de Topoloveni", pe care aveam mai întâi să o privesc cum se face, pentru ca apoi să o descopăr cu toate simţurile.

"GUST DE PALAT"
Totul a pornit de la un borcan de gem, care-ţi aduce aminte de gustul copilăriei. Nu are nici un pic de zahăr, fiind astfel indicat tuturor, chiar şi persoanelor care suferă de diabet. "Am citit eticheta care însoţea borcanul şi m-am gândit că poate fi folosit şi la altceva în afară de micul dejun. Atunci mi-a venit ideea cu fulgii de ovăz şi am făcut o foaie de ruladă, adăugând peste ei apă fierbinte şi ouă.

Rulada am pregătit-o pentru prima dată la aniversarea Principesei Margareta la 26 martie. A fost delicioasă şi de atunci o avem de fiecare dată în frigider. În fiecare zi sunt alte experienţe, alte provocări, alţi invitaţi pe care trebuie să-i surprinzi cu un desert. Ieri, de exemplu, am pregătit spumă de ciocolată şi cafea, în păhărele de argint, cu pişcoturi colorate deasupra. Arătau minunat. De fapt, aici totul e altfel. Până şi gustul mâncărurilor. Ştiţi ce gust au preparatele pe care le servesc aici? Au «gust de palat»."

PROVOCĂRI
Pentru Eugenia Ilie, meseria ei este o continuă provocare, iar reuşita se măsoară în zâmbete şi... farfurii goale, semn că preparatele au întrunit toate aşteptările. Cum a început povestea? "Mi-am depus pur şi simplu CV-ul. Eram convinsă că e vorba despre un restaurant care se numea chiar aşa: «Casa Regală». Nu mai ştiu nici acum pe unde am intrat în palat. Tot ce ştiu este că am fost condusă în sufrageria mică, unde Majestăţile şi Alteţele Lor serveau masa.

Simt şi acum mirosul, era unul aparte, al beţişoarelor aromate care se aprind atunci când sunt invitaţi. Am fost recomandată direct: «Bucătarul nostru». Mi-a rămas în minte zâmbetul Majestăţii Sale. Asta mi-a dat curaj. În prima săptămână a stat cu mine bucătăreasa de la Săvârşin, Viorica. Când sunt invitaţi, trebuie să ţii cont dacă cineva este vegetarian, dacă are intoleranţă la gluten sau poate nu mănâncă peşte. E bine să ai o variantă la îndemână. Mă doare sufletul dacă cineva nu poate să mănânce ceea ce pregătesc."


Preferinţe regale
Nu există o rigiditate în stabilirea meniului. Eugenia Ilie încearcă de fiecare dată să surprindă. Ţine însă cont şi de preferinţele culinare ale mesenilor. Spre exemplu, Majestăţilor Lor le place supa de pui cu fidea, supa cremă de roşii, sparanghelul, iar pentru Regină se pregătesc clătite. Alteţa Sa Regală adoră plăcinta cu brânză şi stafide. Ciocolata este şi ea favorită, mai ales tortul de ciocolată, care a fost pregătit la aniversarea Majestăţii Sale.

Şi pentru că Eugenia Ilie citeşte dintr-o răsuflare toate cărţile şi revistele de bucate, nu trece nici o săptămână fără să pregătească şi ceva din Jurnalul de bucătărie. Îi plac reţetele cu aromă de poveste, de istorie. Recent a făcut Casata Siciliană. "Nu ştiam cu ce să înlocuiesc Vermutul de Marsala. Alteţa Sa mi-a adus o sticlă cu un vin special, dulce. Casata a fost delicioasă. În altă zi am vrut să-i fac Principesei o surpriză, pregătindu-i blinii cu caviar, o reţetă care a apărut tot în Jurnalul de bucătărie."

Timpul se scurge altfel în bucătăria de la Palatul Elisabeta. Când găteşte pentru 100 de invitaţi, pregătirile încep cu două zile înainte. Se dă atenţie fiecărui detaliu. "Dacă am un dineu, eu noaptea visez culori. Îmi închipui cum trebuie să decorez platourile, să îmbin culorile, ca într-o pictură."



Meniu aniversar
Cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a Principesei Margareta, Eugenia Ilie a avut grijă să-i surprindă "culinar" pe invitaţii sosiţi la Palatul Elisabeta. Meniul de la ziua de 28 martie cuprindea: Oeufs farcis en trois couleurs (ouă umplute în trei culori), Mini-schnitzel panné au poulet (minişniţele pane cu pui), Petites boules de viande au sésame (bulete de carne cu susan), Crčme divine d'aubergines (cremă de vinete), Crčme onctueuse d'haricots blancs (cremă untoasă de fasole albă), Tarama, Champignons au gorgonzola (ciuperci cu gorgonzola), Endives aux carottes et céleri ŕ la sauce moutarde (andive cu morcovi, ţelină şi sos de muştar), Canapés au ricotta et noix, saumon fumé et mozzarella, salami, tomates et saumon, tomates, mozzarella et basilic (canapele cu ricotta, nuci, somon, mozzarella, salami, roşii şi busuioc), Pâté de champignons et poivres rouges ŕ la Roumaine (pateu de ciuperci cu piper roşu), Gâteau Gabriela (prăjitură Gabriela), Gâteau aux figues, noix et meringue (prăjitură cu smochine, nuci şi meringue), Gâteau au fromage et au raisins ŕ la Roumaine (prăjitură cu brânză şi stafide), Gâteau Foret Noir sans sucre (prăjitură Pădurea Neagră fără zahăr), Roulade Topoloveni sans sucre (ruladă Topoloveni fără zahăr), Gran Tiramisu - gâteau d'anniversaire (tort aniversar Tiramisu).

 

Ruladă Topoloveni
Pentru reuşita ei, se foloseşte un anumit magiun de prune, produs la Topoloveni de furnizorul casei regale. Nu are zahăr rafinat, fiind astfel o bunătate ce poate fi gustată de toţi gurmanzii. Mai întâi se pregăteşte o foaie de ruladă din 250 g fulgi de ovăz, peste care se pune îndulcitor (conform indicaţiilor de pe ambalaj) şi 500 ml apă clocotită. Se omogenizează foarte bine şi se presară şi puţină pudră de scorţişoară.

Se adaugă 4 gălbenuşuri frecate şi tot atâtea albuşuri bătute spumă. Fulgii de ovăz se vor înmuia şi vor forma un aluat precum cel de făină opărită. După ce se răceşte compoziţia se coace foaia de ruladă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, timp de 7-10 minute, la foc iute. Pe un prosop ud se aşază foaia, se întinde magiun, apoi se rulează. Se unge din nou rulada cu magiun, se formează cu ajutorul unei furculiţe aspectul de scoarţă de copac şi se presară din abundenţă scorţişoară.

 

Dascăl şi învăţăcei
Este greu să fii maestru bucătar la Palatul Elisabeta? Nu, atât timp cât găteşti mereu cu plăcere şi pui suflet. Aceasta este cea mai importantă lecţie "culinară" pe care Eugenia Ilie o împărtăşeşte elevilor practicanţi de la Colegiul "Dr C. Angelescu" din Buzău, clasa brutari-patiseri.

Cinci tineri, din clasa a XI-a E, au venit aici să înveţe reţete noi, să descopere secrete şi o lume nouă, a gusturilor regale. Mai întâi şi-au dat măsura talentului, pregătind reţete nesofisticate, dar atât de savuroase şi aromate: pandişpan şi foitaj cu brânză. Au urmărit apoi cum "dascălul" din faţa lor pregăteşte ceva cu totul nou, ce nu vor găsi niciodată în nici o carte de bucate. O ruladă savurată pentru prima dată de familia regală.

 

"Satisfacţia este mult mai mare atunci când găteşti pentru Majestăţile şi Alteţele Lor. Îmi dau seama că am reuşit, încă de la primul fel, atunci când farfuriile se întorc goale."
Eugenia Ilie maestru bucătar, Palatul Elisabeta

Citeşte mai multe despre:   ilie,   elisabeta,   palatul elisabeta,   profesionistii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...

Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei
Galerie Foto Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă...

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului
Galerie Foto Departe de aglomerație, o vacanță sau o excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, poate fi alegerea ideală pentru cei care vor să se relaxeze în siguranță, în această perioadă. Rangerii care pot gh...

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19
Turiştii care vor merge în Grecia de la 1 iulie vor completa un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare, în urma căruia vor fi sau nu...

„Casa turismului”, o afacere imobiliară de milioane de euro

„Casa turismului”, o afacere imobiliară de milioane de euro
Galerie Foto Jurnalul anunța, săptămâna trecută, că rămășițele fostului Minister al Turismului se mută într-o clădire de sticlă din nordul Capitalei, iar astfel se pot pierde și ultimele documente pe care le caută...

Duminică, 28 iunie 2020 de la ora 18,00. GALA PREMIILOR UZPR pentru anul 2019. ”ACTA NON VERBA”

Duminică, 28 iunie 2020 de la ora 18,00. GALA PREMIILOR UZPR pentru anul 2019. ”ACTA NON VERBA”
Pentru anul 2019, tema competiției, un îndemn spre membrii noștri, promovarea intensă, decentă  a Centenarului UZPR , în toate mediile – presa scrisă, publicații diverse, on line, radio și televiziune, î...
Serviciul de email marketing furnizat de