x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Magie culinară sau artă?

Magie culinară sau artă?

de Marilena Stanescu    |    06 Oct 2007   •   00:00
Magie culinară sau artă?

Sintagma "gastronomie moleculară" desemnează un nou trend in materie de artă culinară, care a inlocuit cu succes cărţile de bucate tradiţionale şi care a fost adaptat cu uşurinţă de maestrul bucătar Ferran Adria Acosta.


O ramură relativ nouă işi face apariţia in cadrul artei culinare: gastronomia moleculară, o tehnică modernă, care are la bază transformarea preparatelor pentru a oferi un alt impact vizual. Unul dintre adepţii acestei metode este celebrul gastronom Ferran Adria Acosta, considerat de contemporani un om de ştiinţă care are drept pasiune bucătăria. Scopul lui Acosta este acela de "a prevedea contraste şi arome neaşteptate, de a verifica temperatura şi textura preparatelor. Nimic nu este ceea ce pare, totul este tridimensional, ideea este de a provoca şi de a fi provocat", spune el.


DEBUT.
Ferran Adria Acosta s-a născut la 14 mai 1962 la Barcelona, fiind considerat unul dintre cei mai faimoşi bucătari din lume datorită imaginaţiei sale culinare incredibile. Acosta şi-a inceput cariera culinară in anul 1980, cănd şeful restaurantului de la hotelul Playafels din Costelldefels (Catalonia), l-a familiarizat cu bucătăria tradiţională spaniolă. Dar lucrurile aveau să ia o intorsătură cu totul diferită. La numai 22 de ani, Ferran Adria Acosta devine bucătar-şef la El Bulli, catalogat de experţii in gastronomie dar şi criticii in materie, drept cel mai bun restaurant din lume la ora actuală. Restaurantul se află in Costa Brava, in apropiere de Barcelona fiind distins cu trei stele Michelin. Ferran Adria Acosta abandonează stilul culinar tradiţional in favoarea altuia mai neobişnuit, prin jonglarea cu subtanţele chimice şi prin magia transformării preparatelor in veritabile obiecte de artă.


MODEL SAU NU? Ferran Adria Acosta este atăt de perfecţionist, incăt inchide restaurantul timp de şase luni pe an, pentru a pregăti meniul pentru anul următor. Bucătarul spaniol este de părere că, "un client ideal nu vine la El Bulli să mănănce, ci să aibă o experinenţă culinară". Totuşi bucătăria lui Acosta este de cele mai multe ori criticată pentru extravagantele meniuri care le inlocuiesc pe cele tradiţionale. In concepţia multora, Ferran Adria Acosta nu este un bucătar, ci este prezentat precum un om de ştiinţă nebun şi ridicol care şi-a transformat restaurantul intr-un laborator "viu" şi care a şocat lumea cu experimentele sale.



El Bulli

Iniţiat in anul 1964, restaurantul El Bulli avea iniţial in meniu măncăruri obişnuite, precum friptura de pui sau peştele prăjit. De-a lungului timpului, meniul "El Bulli" a devenit din ce in ce mai sofisticat fiind influenţat de bucătarii care s-au ocupat de restaurant. Anul trecut, El Bulli oferea clienţilor posibilitatea savurării unei omlete "inedited" care conţinea caviar cu pepene verde, mentă, fructul pasiunii şi parmezan in aspic.

×
Subiecte în articol: gastronomie acosta adrian ferran ferran adria