x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mai aproape de frumuseţea credinţei

0
Autor: Florina Grigorie 26 Iul 2008 - 00:00

Venise din nou "Vara pe uliţă", iar… uliţele "marelui sat" din Capitală se umpluseră de ţînci dornici să deprindă obiceiurile strămoşilor lor. La Muzeul Satului l-am întîlnit pe Irinel Parasca, coordonînd un grup de copii pentru care vacanţa se derulează alert sub semnul… învăţării.



Venise din nou "Vara pe uliţă", iar… uliţele "marelui sat" din Capitală se umpluseră de ţînci dornici să deprindă obiceiurile strămoşilor lor. La Muzeul Satului l-am întîlnit pe Irinel Parasca, coordonînd un grup de copii pentru care vacanţa se derulează alert sub semnul… învăţării. Este exact locul unde te-ai fi aşteptat să-l întîlneşti pe omul acesta venit la Bucureşti din Paşcanii Moldovei, pentru că Irinel Parască este învăţător.


Icoane pe coji de ouă

Originar din Iaşi, şi-a început cariera la o şcoală din Paşcani, renunţînd însă după o vreme la această meserie, deoarece a considerat-o… un "sport extrem", o luptă de supravieţuire. Îi plăcea dintotdeauna să picteze icoane, iar într-o zi a hotărît să folosească pentru lucrările sale suporturi neconvenţionale, cum sînt: ouăle şi cojile de ouă de gîscă şi de struţ, pietrele de rîu şi ouăle de lemn. Irinel Parasca ne-a mărturisit că pictează de la vîrsta de 3 ani, dar tainele acestui stil de pictură le-a învăţat de la un călugăr de la Mănăstirea Putna, iar viaţa lui a devenit surprinzător mai bună o dată ce a ales să trăiască numai din vînzarea de picturi de icoane bizantine, întruchipînd sfinţii pe ouă şi coji de ouă.
A reuşit să-şi prezinte lucrările în toate ţările latine, mai puţin în America de Sud, unde a avut succes, însă în Italia a fost apreciat cel mai mult. Patru ouă de struţ împodobite cu pictură bizantină au ajuns la Florenţa, Milano şi Hamburg, unul dintre ele fiind cumpărat chiar de preşedintele României. De asemenea, şi alţi demnitari români au dorit să aibă cîte o icoană picatată de Irinel Parască în locuinţa lor.
Pe cei mici îi învaţă însă şi tehnicile clasice. L-am surprins arătîndu-le o icoană pe lemn. Ne-a explicat că fundalul îl realizează prin aplicarea foiţelor din aur, iar pictura în sine se face cu tempera. Crede că şi-a împletit în chip fericit cele două pasiuni – cea de a picta şi aceea de a-i învăţa pe alţii – fiind prezent în fiecare vară la Tabăra de Creaţie de la Muzeul Satului, încă din anul 2001.


Sărmăluţe în foi de hrean

L-am întrebat pe Irinel Parasca despre specificul gastronomic al zonei din care vine şi ne-a mărturisit că sărmăluţele moldoveneşti sînt recunoscute cu certitudine ca o emblemă a locurilor. Şi cum, ca orice moldovean, nu se dă în lături de la o farfurie cu sarmale, chiar dacă nu cunoaşte în amănunt reţeta, îi ştie secretul: "Îmi place ca sarmalele să nu fie prea zemoase, ci bine rumenite. Ca să iasă pe placul meu, e bine să pui în umplutură şi-o ceaşcă de mălai, care adună zeama". În ce priveşte gustul, acesta e desăvîrşit doar dacă pui multă ceapă, tăiată mărunt şi înăbuşită în prealabil.
Sărmăluţele în foi de hrean, pregătite pe gustul interlocutorului nostru, se prepară din următoarele ingrediente: zece cepe, un kg de carne tocată, pătrunjel, o ceaşcă de orez, o ceaşcă de mălai, frunze de hrean, o cană de borş şi o cană de suc de roşii. Tocaţi ceapa mărunt şi înăbuşiţi-o în untdelemn. Puneţi orezul la fiert. După ce s-a înăbuşit ceapa, adaugăugaţi pătrunjelul tăiat mărunt şi amestecaţi bine. Se lasă la răcit, după care se adaugă în vasul cu carnea tocată. Amestecaţi foarte bine şi puneţi şi orezul fiert, mălaiul, sarea şi piperul. Amestecaţi din nou. Spălaţi frunzele de hrean şi umpleţi-le cu compoziţia pentru sarmale. Rulaţi şi strîngeţi foarte bine frunzele la capete. Luaţi o oală şi aşezaţi pe fundul ei frunze de hrean, după care puneţi sărmăluţele pe rînduri. Turnaţi borşul şi sucul de roşii. Puneţi oala în cuptor, la foc mic, timp de trei sferturi de oră. Se servesc cu smîntînă şi mămăligă, alături de o cană de vin rece, abia scos din butoi.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cornel Palade, despre cum fugea de acasă fiica sa, Ada: “Odată am căutat-o de am înnebunit”

Cornel Palade, despre cum fugea de acasă fiica sa, Ada:  “Odată am căutat-o de am înnebunit”
Galerie Foto Ada și Cornel Palade, pe care telespectatorii Antenei 1 îi vor vedea sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, cu o transformare în Nancy și Frank Sinatra sunt foarte încântați de...

Un bărbat care l-a acuzat pe Kevin Spacey de agresiune sexuală a murit înainte ca dosarul să fie judecat

Un bărbat care l-a acuzat pe Kevin Spacey de agresiune sexuală a murit înainte ca dosarul să fie judecat
Un bărbat care l-a acuzat pe actorul Kevin Spacey de agresiune sexuală a murit înainte ca dosarul să fie judecat, relatează joi Press Association. Presupusa victimă, care a rămas anonimă şi a fost numită Joh...

Cheloo, dezamăgit la iUmor: “Am fost rezervă pentru Bendeac și nu s-a întâmplat nimic!”

Cheloo, dezamăgit la iUmor: “Am fost rezervă pentru Bendeac și nu s-a întâmplat nimic!”
Galerie Foto Un număr de BDSM, în care concurenta va încerca să arate cum se domină un bărbat, va stârni păreri contradictorii între cei trei jurați mâine, de la ora 20:00, la Antena 1. Kennya practică BDSM-ul de 10 ani...

Actrița Alina Berzunțeanu, din serialul Mangalița, încântată de locuitorii din Bolintin: “Am primit, la filmări, flori și căpșuni”

Actrița Alina Berzunțeanu, din serialul Mangalița, încântată de locuitorii din Bolintin: “Am primit, la filmări, flori și căpșuni”
Galerie Foto Actrița Alina Berzunțeanu, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea în rolul directoarei economice Doina Rogojinaru, în serialul de comedie Mangalița, care începe duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, a f...

Dan Badea, invitat special în cea de-a doua ediție iUmor: “O să fie ceva ce n-ați mai văzut!”

Dan Badea, invitat special în cea de-a doua ediție iUmor: “O să fie ceva ce n-ați mai văzut!”
Galerie Foto Dan Badea este un nume deja celebru pe scena stand-up-ului din România, iar vineri seară va renunța pentru câteva momente la rolul de prezentator iUmor pentru a oferi atât juraților, cât și telespectatorilor, un...

Turismul stomatologic din Bucureşti

Turismul stomatologic din Bucureşti
Galerie Foto În „Bucureşti, oraşul care te face deştept şi sănătos”, un proiect realizat în cadrul  Programului de promovare a patrimoniului turistic „Destination: Bucharest”, desfășurat de  Primăria...

Peste 1,5 milioane de români s-au uitat marți seară la „Chefi la cuțite”

Peste 1,5 milioane de români s-au uitat marți seară la „Chefi la cuțite”
Galerie Foto Marți, 17 septembrie, Chefi la cuțite a fost lider de piață cu peste 1,5 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.45. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de încă o...

Două echipe speciale se supun testului Marelui Zid

Două echipe speciale se supun testului Marelui Zid
Galerie Foto Emisiunea fenomen ,,The Wall- Marele Zid” este difuzată de Antena 1 în fiecare miercuri și joi, după serialul Sacrificiul. Cele două ediții de săptămâna aceasta promit alegeri de ultim moment, suișuri,...

Serialul de comedie Mangalița începe duminică, 29 septembrie, la Antena 1

Serialul de comedie Mangalița începe duminică, 29 septembrie, la Antena 1
Galerie Foto Cel mai nou serial de comedie, Mangalița, are premiera duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, la Antena 1 și îl are în centrul atenției pe Stelian Manole, primarul aflat în fruntea urbei de peste 20 de ani....

Priscilla din Mykonos, apariție spectaculoasă în fața juraților Chefi la cuțite

Priscilla din Mykonos,  apariție spectaculoasă în fața juraților Chefi la cuțite
Galerie Foto În seara aceasta, de la 20:00, cea mai iubită emisiune culinară dă startul unei noi runde de jurizări din sezonul 7, un sezon electrizant ce continuă să îi ia prin surpridere atât pe chefi, cât și pe...

Chefi la cuțite, lider de piață la orașe Chef Sorin Bontea și-a ales ”cuțitul de aur” din sezonul 7

Chefi la cuțite, lider de piață la orașe  Chef Sorin Bontea și-a ales ”cuțitul de aur” din sezonul 7
Galerie Foto Ultimul concurent al ediției de luni seară a întrecut așteptările celor trei jurați Chefi la cuțite, în cea de-a treia jurizare pe nevăzute. Pentru prima dată în acest sezon, chefii Bontea și Dumitrescu au pu...

Bulgarii îşi dezvoltă turismul inspiraţi de români

Bulgarii îşi dezvoltă turismul inspiraţi de români
Litoralul bulgăresc este încă în plină expansiune. Succesul turismului estival a înregistrat aici o creștere constantă, mai ales în ultimii cinci ani, iar acest avânt i-a încurajat pe investitori să...

Petrecere de Halloween la Băile Herculane. Stațiunea a reînviat

Petrecere de Halloween la Băile Herculane. Stațiunea a reînviat
Foarte mult timp am fost obișnuiți cu ideea că doar cei bolnavi se tratează „la băi”, deși mai-marii Imperiului Roman și ai celui Austro-Ungar obișnuiau să facă ceea ce noi numim astăzi tratamente...

Posibilităţi de relaxare la SPA. Congresul şi bursa turismului balnear

Posibilităţi de relaxare la SPA. Congresul şi bursa turismului balnear
Cea de-a cincisprezecea ediție a Congresului Anual al Turismului Balnear și SPA se va desfășura în perioada 18-21 septembrie 2019, la Herculane, sub un nou concept, integrand Forumul și Bursa de turism balnear din...

Bulgarii și-au crescut investițiile și sezonul estival

Bulgarii și-au crescut investițiile și sezonul estival
Galerie Foto Litoralul bulgăresc este încă în plină expansiune. Succesul turismului estival a înregistrat aici o creștere constantă, mai ales în ultimii cinci ani, iar acest avânt i-a încurajat pe investitori să...
Serviciul de email marketing furnizat de