x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mâncare de gâscă cu castraveți murați - rețetă din ținutul Neamțului

Mâncare de gâscă cu castraveți murați - rețetă din ținutul Neamțului

16 Ian 2019   •   08:20
Mâncare de gâscă cu castraveți murați - rețetă din ținutul Neamțului

Rătăcesc, încă, prin ținutul Neamțului. Mi-s dragi locurile astea, de care nu m-aș depărta prea lesne (măcar cu gândul să mai fiu acolo, măcar din cămările unde depozitez mărturiile olfactive ale bucatelor din Moldova mea natală).

De acolo, mai eliberez, când și când, câte o poveste, câte o rețetă, câte o aromă!).

Imi amintesc o dupa-amiaza care s-ar fi cuvenit sa fie tihnita... o dupa-amiaza la hanul Mariei Bodron. 

Cand pornisem spre locurile acelea, un mai vechi cunoscut a inceput sa-mi povesteasca despre ziua in care un grup de scriitori, tineri si vulcanici, care fusesera prin satele megiese sa... citeasca poezii la caminul cultural, ajunsesera la "Coana Maria" (cum ii spunea Sadoveanu), cu cateva gaste, primite plocon. Gastele - cu gatul rasucit, dar cu penajul intact. Au rugat-o pe hangita sa le gateasca si ea nu s-a lasat rugata de doua ori. Numai ca nu-i asa simplu sa jumulesti gastele, sa le oparesti, sa le frigi. Iar scriitorii erau "lupi tineri si flamanzi".

Povestea spune ca unul dintre ei, cand a vazut pasarile curatate, a cerut sa se friga ficatii, i-a mancat fierbinti si pe ascuns, dupa care a plecat sa... scrie un vers. Si-n vremea asta ceilalti dadeau ocol bardacii de vin, tot strigand la "Coana Maria" sa faca si ea cumva, sa se friga mai iute gastele cu pricina. Acum, la han nu mai este tanti Maria, dar scriitorii - "lupi" tineri sau batrani - inca mai dau tarcoale locului. Valerica Juganaru, urmasa (intr-ale ospetiei) a hangitei de demult, ma imbie si pe mine cu paine proaspata si o poveste. Reteta, in schimb, am cules-o din sat, de la Vanatorii Neamtului.

Gâscă cu castraveți murați!

Carnea de gasca… sa tot fie vreo 800 de grame. Mai ai trebuinta de............

Citește mai departe rețeta de Mâncare de gâscă cu castraveți murați

×