Melcii pentru francezi sunt precum gogosile pentru romani, constata Joseph Hadad, bucatar-sef la Casa Vernescu. La noi, preparatele din melci sunt considerate un moft pe care putini si-l pot permite.
CRISTINA CATANA
Daca vreti sa va satisfaceti curiozitatea si sa mancati melci este bine sa mergeti la un restaurant cu specific frantuzesc sau italian, pentru ca aceste preparate au o veche traditie in bucataria acestor tari. "In Franta se consuma melcii, cum mananca romanii gogosi", spune Joseph Hadad. La noi, cei care comanda asemenea preparate exotice o fac fie din curiozitate, fie pentru ca au mai mancat in strainatate si le-a placut. Patrick Guibet, bucatar-sef la restaurantul Darclee este de parere ca "Romanii care cer melci sunt extravaganti si au foarte multi bani". O portie de melci la cuptor cu sos de unt si usturoi costa 250.000 de lei. Daca luam in considerare ca acestia sunt doar un aperitiv si ca dupa ei urmeaza alte feluri de mancare, ale caror preturi depasesc 300.000-400.000 de lei, ii dam dreptate.
Pentru ca melcii au un gust ciudat si sunt alunecosi, sunt preparati cu foarte mult usturoi, iar ca bautura Joseph Hadad recomanda vinul alb sec, pentru a estompa senzatia de greata. Parerea lui este ca din cauza ideilor preconcepute legate de consumul de melci, romanilor le lipseste curajul de a-i incerca. "Este o chestie de psihologie, pana la urma".
CALITATE. Un alt motiv pentru care nu se gatesc melci in bucatariile restaurantelor este ca, spune Guibet, in Romania nu se gasesc melci de calitate, acestia fiind de cele mai multe ori adusi din Franta. Clientii straini care mananca escargot â denumirea stiintifica a melcilor comestibili - intreaba de cele mai multe ori care este provenienta ingredientelor si nu accepta sa manance daca acestea sunt din Romania.
Aveti comentarii la acest material? Trimiteti-ne un e-mail la gastronomie@jurnalul.ro