x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Margele galbene in pahare

0
Autor: Cristina Andreea Catana 22 Iun 2005 - 00:00
Margele galbene in pahare

In fiecare margea a vinului sta inchisa o clipa de istorie. Un pic din ispravile de vitejie ale lui Stefan, cate un strop din dragostea pentru cultura a lui Vasile Lupu. Si asa, dintr-un pahar cu vin din podgoriile Cotnari, ajungi sa te imbogatesti sufleteste.

PODGORIA COTNARI
In fiecare margea a vinului sta inchisa o clipa de istorie. Un pic din ispravile de vitejie ale lui Stefan, cate un strop din dragostea pentru cultura a lui Vasile Lupu. Si asa, dintr-un pahar cu vin din podgoriile Cotnari, ajungi sa te imbogatesti sufleteste.

Nu putem vorbi despre aceste vinuri fara sa vorbim despre istorie. Ar fi aproape un sacrilegiu, pentru ca trecutul este cel care si-a pus amprenta in cel mai frumos mod posibil peste aceste meleaguri. Nu trebuie sa uitam ca aici indeletnicirile vitivinicole dateaza anterior epocii geto-dacice. Domnul oenolog Bilius, care a stat in slujba vinului timp de 36 de ani, spune ca pe Dealul Catalina (din regiunea Cotnari) s-au facut sapaturi arheologice, in urma carora s-au descoperit amfore, obiecte de arta si de uz caznic de pe vremea geto-dacilor. Insa prima atestare documentara vine din anul 1384, cand domnitorul Petru Musat pomeneste intr-un inscris oficial despre viile de Harlau.

DEALUL LUI VODA. Cel care a facut zona viticola Cotnari sa infloreasca, aducandu-i recunoastere, este Stefan cel Mare. De numele lui sunt legate cateva toponime viticole: Dealul lui Voda, Via Domneasca, precum si denumirile unor constructii din piatra ca podul, biserica si beciul lui Stefan. Si cum putea sa fie altfel, cand domnitorul, indragostit de aceste locuri, isi facuse la Cotnari una dintre resedintele lui favorite?

La aproape un secol, Despot Voda infiinteaza la Cotnari "Schola Latina", pentru a ajuta la ridicarea viticulturii la rang de stiinta. Rezultatele s-au vazut in secolul al XVII-lea, cand podgoria de Cotnari cunoaste una dintre cele mai bune perioade, devenind cunoscuta si peste hotare prin calitatea vinurilor albe. Anul 1884 a fost cel mai greu pentru podgoriile de la Cotnari, din cauza invaziei filoxterei. Dar datorita faptului ca plantatiile au fost refacute, numai cu soiurile autohtone din vechiul sortiment, tipicitatea de la Cotnari nu a fost zdruncinata.

Regiunea viniviticola a Moldovei a dat tarii vinuri cu care ne putem mandri si peste hotare. Primul premiu a fost castigat la Viena in anul 1873

SOIURILE DE COTNARI. La Cotnari predomina vinurile de culoare galbena cu reflexe verzui. Sunt vinuri aromate, care aduc aminte de vremurile de demult, insa nu uita nici prezentul.

Grasa de Cotnari este un vin alb, in mod natural dulce. Gradul alcoolic, in majoritatea anilor, depaseste 12% vol, fara ca zaharurile sa scada sub 50 g/l. Aciditatea totala este suficient de ridicata pentru a imprima vinului armonie si echilibru. Cand vinul este tanar are o culoare galbena cu reflexe aurii. Odata cu trecerea timpului, culoarea Grasei de Cotnari poate ajunge la cea a aurului platinat sau chiar a chihlimbarului. Feteasca alba este un vin de culoare galbena cu reflexe verzui, care, pe masura ce se maturizeaza, trece treptat intr-o culoare galbena aurie intensa.
Parfumul sugereaza mirosul viei inflorite. Aroma, caracteristica strugurelui bine copt, este imprimata cu finete, semanand cu cea a mierii de albine. Francusa are o culoare galbena, din care se imprastie nuante verzui. Vinul de Francusa se impune prin parfumul si aroma sa de strugure bine copt si mai ales printr-o inconfundabila nota de prospetime si se incheie cu un final persistent. Tamaioasa Romaneasca se impune printr-o fructuozitate cu totul deosebita si mai rar intalnita la vinurile aromate. Vinul atrage prin constitutia sa robusta si extractivitatea sa. Prin maturare si invechire, Tamaioasa isi amplifica parfumul de flori de busuioc.

Recent, unii viticultori au introdus si alte soiuri. Feteasca regala este un vin de culoare galbena cu reflexe verzui. Are un parfum discret si o aroma care o aminteste pe cea a strugurelui din care provine. Gustul vinului este placut, atragator, fructuos si se incheie cu un parfum persistent. Aligot... are o culoare galben-pai cu reflexe verzui. Mirosul si aroma vinul impresioneaza in mod placut degustatorul.
Vinul este fructuos, destul de amplu si suficient de armonic. Datorita notei sale de prospetime, este mai apreciat ca vin tanar. Muscat Ottonel este un vin cu o roba aurie si cu reflexe verzui cand este tanar si chihlimbarii dupa cativa ani de pastrare. Are un miros expresiv si o aroma specifica, mai ales atunci cand are rest de zahar.

Vorbind despre Cotnari intr-un spatiu atat de scurt nu poti face altceva decat sa pomenesti despre vinuri. Ne-ar trebui sute de pagini pentru a putea sa va spunem ce inseamna Cotnari intr-adevar. Este o zona plina de istorie, o zona incununata cu fapte de virtute si indemanare de arme si, nu-i asa, aveau nevoie ca la sfarsit sa inchine un pahar cu vin in cinstea realizarilor de pe campul de lupta.

BUCIUMUL VIILOR
Ca si celelalte centre viticole din regiunea Moldovei, si Podgoria Bucium a fost infiintata pe timpul lui Stefan cel Mare, fiind atestata documentar in anul 1469, cand domnitorul dona Mitropoliei Sucevei o suprafata de vie din Dealul Socolei. Esenta vinurilor de Bucium este rezultatul unei relatii intime intre varietatile de soiuri, climatul si solurile existente. Combinand intr-o maniera fericita traditia seculara si principiile moderne ale viticultuii, Buciumul se afla sub constelatia fericita a succesului. In sprijinirea acestei afirmatii, putem spune ca la Bucium, tehnica se imbina cu metodele invatate de la stramosi. Astazi, depozitarea vinurilor pentru maturare din centrul viniviticol Bucium se face in butoaie de stejar in crama cu temperatura controlata.

PUI INABUSIT
  • Ingrediente: un pui, o lingura unt.
  • Preparare: Puilor curatati si spalati li se prind picioarele sub pielita din partea de jos a abdomenului, se presara cu sare, se ung cu unt topit inauntru si pe dinafara si se asaza in tava. Se dau la cuptor, la foc potrivit, o ora, turnand din cand in cand sosul din tava cu lingura peste ei. Vin: Feteasca alba
  • PLACINTA CU NUCA
  • Ingrediente: 400 g aluat fraged, 300 g nuci zdrobite, 100 g stafide, 150 g zahar, scortisoara, patru mere, trei linguri cu faina, 50 g zahar farin.
  • Preparare: Se imbraca tava de copt cu aluatul fraged, astfel incat sa cuprinda si marginile tavii. Separat, se pregateste un amestec din nuci zdrobite, stafide, mere rase, zahar si scortisoara. Compozitia se toarna peste foaia pregatita pentru copt. Se introduce tava in cuptorul cald. Dupa ce s-a copt, se scoate, se lasa sa se raceasca si se taie triunghiuri. Se pudreaza cu zahar farin. Vin: Grasa de Cotnari
  • Citeşte mai multe despre:   culoare,   cotnari

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale

    Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale
    Galerie Foto Penultimul și ultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite, difuzate luni și marți, de la 20:00, pe Antena 1, vor decide soarta bucătarilor rămași în cursă pentru premiul celui mai iubit show culinar. Pe ultima ...

    Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii

    Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii
    Galerie Foto De ziua lui Moș Mihai (Ion Arcudeanu), cel mai vechi angajat al primăriei, orașul Mangalița este amenințat de un fenomen meteo extrem, o tornadă. Vineri, 6 decembrie, de la ora 23:00, în cel mai nou episod al...

    A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?

    A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?
    Galerie Foto În această seară, de la ora 20:00, în semifinala iUmor, 8 concurenți dintre cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc în preferințele...

    Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit

    Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit
    Galerie Foto Actriţa americană Emma Stone s-a logodit cu iubitul ei, producătorul de film Dave McCary, după doi ani de relaţie, informează Press Association. Co-fondator al grupului umoristic Good Neighbour, McCary, care...

    Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”

    Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”
    Mâine seară, de la ora 20:00, la iUmor, 8 concurenți vor urca pe scenă în fața juraților, dar doar unul dintre ei va putea câștiga semifinala și se va alătura celor 11 finaliști în lupta pentru marele...

    iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!

    iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!
    Pentru prima oară în cele șapte sezoane de iUmor, show-ul va avea și o semifinală în care vor participa cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc...

    Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?

    Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?
    Ziua Craciunului este una dintre cele mai asteptate sarbatori din intregul calendar crestin. Oamenii din intreaga lume asteapta cu nerabdare ziua aceasta si toti incearca sa fie mai buni. Cand ne gandim la Craciun, ne...

    Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale, părăsește competiția

    Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale,  părăsește competiția
    Galerie Foto Ediția de marți seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating pe publicul comercial dar și urban, de la lansarea sezonului 7. 27,8 procente...

    Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!

    Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!
    Atenţie, mai sunt doar câteva zile în care poţi să intri în concurs. Abonează-te la Jurnalul şi poţi câştiga superpremii: televizoare, de genţi din piele naturală, ceasuri de lux, vouchere de cumpărături...

    O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”

    O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”
    Galerie Foto O nouã zi, alte dorinţe împlinite în cadrul campaniei Ajut eu!. Asearã, telespectatorii au cunoscut povestea emoţionantã a lui Nicole, o fetiţã care a schimbat mult prea devreme bucuria jocului cu durerea....

    Neatza cu Răzvan și Dani și Observator, prima alegere a telespectatorilor

    Neatza cu Răzvan și Dani și Observator,  prima alegere a telespectatorilor
    Galerie Foto Tot mai mulți telespectatori aleg să își înceapă diminețile alături de cea mai veselă gașcă de matinali, care, după o săptămână maraton de transmisii live au reușit să se păstreze în topul...

    Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”

    Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”
    Galerie Foto Speak și Ștefania sunt unul din cuplurile care au pornit pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Ea entuziasmată, el reticent, au decis să încerce această experiență, care s-a dovedit a fi...

    Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida

    Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida
    Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020 împlinesc un vis mai vechi al fanilor festivalului: prezența în România a trupei americane twenty øne piløts! Festivalul de la Bonțida va avea loc în 2020...

    Chef Dumitrescu și-a pierdut cuțitul de aur: ”S-a scufundat Titanicul cu toată lumea la bord”

    Chef Dumitrescu și-a pierdut cuțitul de aur: ”S-a scufundat Titanicul cu toată lumea la bord”
    Galerie Foto Cea de-a șaptea confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.58-23.43 în...

    Pe urmele poveştilor Braşovului, ascunse în scrisori

    Pe urmele poveştilor Braşovului, ascunse în scrisori
    Galerie Foto Braşovul este una dintre cele mai vizitate destinaţii ale României, chiar şi fără aeroport. Aici ajung, anual, peste două milioane de vizitatori români şi străini, iar străzile centrului istoric sunt în perma...
    Serviciul de email marketing furnizat de