x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Margele verzi de vara

Margele verzi de vara

09 Iun 2005   •   00:00

Verziturile sunt la mare moda in acest inceput de vara. Printre legumele nou-aparute se numara si mazarea verde, un aliment care pe vremuri era foarte respectat la curtile din Europa.

  • de VERONICA GUZUN
  • VERDE. In stare proaspata, mazarea se pastreaza timp de trei zile la frigider
    Nu se stie cati ani are si nici unde a fost cultivata pentru prima data, cert este ca mazarea este un aliment care face parte din meniul traditional al multor tari europene si asiatice.

    DISCUTII. Istoricii au diferite pareri in ceea ce priveste tara de origine a acestei plante. Arheologii, care au facut sapaturi in Thailanda, au gasit mazare carbonizata de aproape zece mii de ani. Alt grup de arheologi au gasit boabe de mazare si in cavourile egiptene. Se stie ca aceasta este una dintre primele plante alimentare cultivate de om. In secolul al saptelea, mazarea era cultivata in China si se numea Hu tou, ceea ce in traducere inseamna leguma din strainatate.

    GURMANZI. In anul 800, era noastra, Carol cel Mare, Regele Frantei, avea gradini in care avea multe plante aduse de peste hotare, printre acestea se numara si mazarea. Charlemagne a fost primul francez care a gustat mazarea. Peste 400 de ani, leguma a ajuns un aliment de baza in cea mai sofisticata bucaterie din lume, cea franceza. Un mare consumator de mazare a fost Thomas Jefferson. Al treilea presedinte al Statelor Unite ale Americii era si gradinar amator. In timpul lui liber, el a plantat peste 30 de varietati de mazare.

    INSTRUCTIUNI. Daca mazarea este tinuta mai mult de sase ore la temperatura camerei, fara sa fie udata cu apa rece, isi pierde din dulceata si nu mai este la fel de frageda. De aceea, se recomanda sa fie pastrata la frigider intr-o punga de plastic gaurita. In aceste conditii, leguma verde sta proaspata aproximativ trei zile. Inainte de depozitare mazarea nu se spala si nu se curata de pastaie. Din cauza ca perioada de pastrare in stare proaspata este atat de scurta, mazarea se gaseste la vanzare si in conserva, uscata sau inghetata. Boabele inghetate sunt singurele care pastreaza mare parte din vitamine si substante nutritive. Mazarea contine potasiu, calciu, fier si vitaminele A, B si C.

    RETETE

    Pui cu mazare

  • Ingrediente: Un pui, 750g mazare boabe, o lingura unt, o lingurita faina, o lingurita zahar, marar verde tocat, sare.
  • Preparare: Puiul se taie in bucati potrivit de mari. Bucatile se prajesc un pic in unt, apoi se adauga faina amestecand bine cu lingura si se lasa pana capata culoare galbuie. Se toarna un pahar cu apa si se adauga sarea, zaharul si mazarea boabe. Se lasa sa fiarba inabusit la foc mic si, cand este aproape gata, se adauga putin marar tocat.

    Mazare englezeasca

  • Ingrediente: Mazare, sare, 2-3 frunze de menta, o lingurita de zahar, unt
  • Preparare: SE alege mazarea, se pune la fiert cu apa multa clocotita si un praf de sare. Se pun frunzele de menta. Se fierbe o jumatate de ora, la foc mic. Cand e gata, se scurge. Se pune sare, zahar si inainte de a se servi, se adauga unt.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie mazare mazarea