x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Maria Gheorghiu - In Tara Minunilor... gustoase

0
Autor: Pompiliu Kostas Radulescu 07 Sep 2005 - 00:00
Maria Gheorghiu - In Tara Minunilor... gustoase


RETETA DE VEDETA
Abia ce m-a poftit in apartamentul micut si dichisit cu gust, Maria Gheorghiu imi pune chitara in brate si se asaza intr-un fotoliu. M-a luat cam repede si nu ma lasa pana nu cant si eu ceva. Atunci n-am spus nimic. Acum pot sa va marturisesc ca-mi zvacneau tamplele de emotie. Nu mai stiu ce si cat am cantat, dar stiu ca mai tot timpul l-am petrecut scuzandu-ma pentru interpretare.


RETETA DE VEDETA
Abia ce m-a poftit in apartamentul micut si dichisit cu gust, Maria Gheorghiu imi pune chitara in brate si se asaza intr-un fotoliu. M-a luat cam repede si nu ma lasa pana nu cant si eu ceva. Atunci n-am spus nimic. Acum pot sa va marturisesc ca-mi zvacneau tamplele de emotie. Nu mai stiu ce si cat am cantat, dar stiu ca mai tot timpul l-am petrecut scuzandu-ma pentru interpretare.

Maria imi zambeste si se ridica. Imi face semn s-o urmez. Rasuflu oarecum usurat. Atat fusese, dar nu cred ca voi gasi vreodata cuvintele potrivite sa povestesc ce-am simtit atunci. Poate a fost ca vantul prin gutui ce aduce pana la mine parfumul unui fruct pe care nu-l voi putea niciodata gusta. Raman in pragul usii de la bucatarie, sprijinit cu umarul de toc.

"Prima patanie cu gatitul mi-o amintesc foarte bine", incepe a-mi povesti Maria, incercand poate sa-mi lase ragazul sa-mi vina inima la loc. "De fapt, n-a fost nici o patanie, ca n-am facut nici o boroboata.

Eram eleva in clasa a cincea. Venisem intr-o zi de la scoala. Imi era tare foame si, cum mama nu era pe acasa, m-am apucat eu sa fac ceva de mancare. Aveam pofta de o tocanita si asta am gatit. Cu ardei, rosii, ceapa, putina carne, toate calite, mi-a iesit o tocanita de vara. Comestibila, tin sa subliniez, pentru ca am mancat cu totii din ea in ziua aceea! Am facut asta inainte de a experimenta cu cartofi prajiti si ochiuri. Am ars ceva etape aici! Bine ca nu si mancarea! Am trecut direct la tocanita banateana gustoasa si bine condimentata." Devin pofticios. "Asa cum de altfel si trebuie sa fie o mancare", adauga hotarata.

"Apropo! De cand am venit in Bucuresti ma lupt sa conving oamenii ca mancarea condimentata e si foarte buna. Eu provin dintr-o zona in care se mananca asa. Acele locuri se numesc si acum Mica Europa datorita alaturarii multor etnii si convietuirii care a dus la multiple influente reciproce, inclusiv culinare. Sunt foarte multi nemti, unguri, slovaci, sarbi, polonezi, comunitati puternice care si-au avut aportul lor in cultura acelor locuri."

De la mama citire


"In casa unui banatean ai sa mananci si un gulas gustos, dar si cei mai buni carnati afumati pe care i-ai intalnit vreodata. Condimentati, evident! In Bucuresti nu pot sa fac, asa ca «dau comanda» acasa si de Craciun vin cu provizii.

Asta a fost prima experienta culinara. Bineinteles ca asta nu s-a petrecut asa intamplator. Mereu stateam langa mama prin bucatarie sa vad ce face si cum face. Invatasem asa, din priviri."

Totul e pregatit cum se cuvine si in buna oranduiala. Sparge un ou si separa cu grija albusul de galbenus. Restul galinaceelor cu existenta curmata in stadiu preinfantil se mira in vocale de soarta ce le asteapta (mai precis, "O" si "U"! Logic!), cocotate pe o policioara. Imi aduc aminte de Humpty Dumpty din "Alice in Tara Minunilor" si ma rog sa nu-i apuce vreo depresie si sa se arunce de-acolo, ca-i lung drumu’ pan’ la gresie! Rad de unul singur.

Intre timp Maria procedeaza in consecinta cu personajele mai sus mentionate. Si, ca sa le scoata vedetismul din cap, le bate metodic. "De ce razi?!" Dar nu apuc sa articulez vreun raspuns. "E foarte important sa bati bine albusul. Eu am incercat si cu mixerul, da’ nu-mi place. Tot mai bine e asa cum am invatat acasa, cu telul. E mai greu si dureaza mai mult, dar merita. Cum spunea si mama: daca nu pui efort si dorinta in ceva, mai mult ca sigur nu iese! Si stie ce spune! Doar e specialista in prajituri! Si pentru ca am o familie numeroasa, saraca de ea era asaltata de toti cand venea vorba de dulciuri. Ea era responsabila cu asta si cu o saptamana inainte de orice zi de nastere, onomastica, nunta sau botez intra in priza la capitolul prajituri. De la ea am invatat si eu. Evident ca am inceput cu muncile necalificate din bucatarie. Cand era de batut albusul, ghici cine o facea? Apropo, nu vrei sa ma ajuti tu?" Rade, iar eu o iau ca pe o gluma. Imi pare mie ca totusi nu era...

"Cand framanta cozonaci", continua dupa ce eu imi ocupasem mainile cu primul obiect gasit prin preajma, "ii stergeam sudoarea de pe frunte. Si framanta saraca de ea cate o zi intreaga. Nicaieri n-am mancat cozonaci buni ca cei facuti de mama. Pune suflet. Poate din cauza asta. Eu, pe atunci, doar pisam nuci, curatam fructe, spalam vasele... Dar asa incepe orice ucenicie. Ca si mama, eu fac prajituri in momentele importante din viata mea, cand am si oaspeti la masa. Sotului meu nu-i plac nucile, asa ca «Prajitura gustoasa», reteta pe care a inventat-o mama mea, o fac mai rar. Dar fii sigur ca e chiar asa cum ii spune numele! De altfel, zilele astea a si fost ziua mea, asa ca am exercitiu!

Oricum, am invatat multe si pe parcurs. Cand am venit in Bucuresti aveam doua posibilitati: ori sa locuim la viitoarea mea soacra, intr-o zona mai buna, ori sa ne mutam aici, putin mai departe de centru, dar sa avem cuibul nostru pe care sa-l aranjam asa cum ne place. Am ales a doua varianta si ne-am descurcat cum am putut mai bine, impartind totul, inclusiv treburile in gospodarie. Dar cu prajiturile tot eu am ramas!

Am ramas insa cu apartamentul din Resita. E locul meu de refugiu. Daca, Doamne fereste, se intampla ceva, stiu ca am unde sa ma duc. Acolo sunt si mama si sora mea. De fiecare data cand simt nevoia sa ma adun sau cand Bucurestiul devine prea mult pentru mine, fac o calatorie, chiar si numai cu gandul, acasa si-mi este suficient. Ma incarc de bine, imi spun ca si maine e o zi si poate aia va fi mai buna si merg mai departe!"
Acu’, zic si eu ca tot omu’. La multi ani, Maria!

DIALOG


Ce imi doresc este in primul rand comunicarea, nu atat un act artistic slefuit si aranjat. Evident ca e important sa canti bine. Dar daca nu o faci pentru a spune ceva, o faci degeaba. In momentul in care voi simti ca aceasta comunicare a disparut, voi cobori de pe scena definitiv. Tin minte ca aveam concert, iar cu zece minute inainte de a pleca din casa primesc un telefon. Aflu ca murise tatal meu adoptiv. Cum as fi putut sa mai cant? Dar am facut acest efort. Stiam ca si-ar fi dorit asta. Si am cantat pentru el... Am trecut peste propriile sentimente si le-am transformat in emotie pe scena. Acolo, fata in fata cu oamenii, mi-am gasit puterea de a merge mai departe.

PRAJITURA GUSTOASA
Pentru o prajitura ca la mama, avem nevoie de sase oua, 350 g de zahar, 120 g de nuca macinata, o lingura cu faina, 250 ml de lapte, putin unt si putin ulei.
Albusul se bate spuma cu inversunare. Cand sta teapan pe tel adaugam 250 g de zahar si nuca macinata. Se coace pe fundul unei tavi dupa ce s-a pus o hartie unsa cu ulei.
Pentru crema, galbenusul se freaca bine cu 100 g zahar, se adauga faina si laptele. Se pune la fiert la bain-marie. Cand s-a ingrosat, se da la racit, apoi se amesteca impreuna cu unt pentru a deveni spumoasa. Foaia coapta se taie in doua. Se intinde crema pe una dintre parti si o punem pe a doua deasupra si se da la rece.

SECRET
Dupa ce ai batut albusul, nu scutura cucoana telul lovindu-l de marginea vasului ca se lasa spuma!
Citeşte mai multe despre:   mama,   maria

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”
Mâine seară, de la ora 20:00, la iUmor, 8 concurenți vor urca pe scenă în fața juraților, dar doar unul dintre ei va putea câștiga semifinala și se va alătura celor 11 finaliști în lupta pentru marele...

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!
Pentru prima oară în cele șapte sezoane de iUmor, show-ul va avea și o semifinală în care vor participa cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc...

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?
Ziua Craciunului este una dintre cele mai asteptate sarbatori din intregul calendar crestin. Oamenii din intreaga lume asteapta cu nerabdare ziua aceasta si toti incearca sa fie mai buni. Cand ne gandim la Craciun, ne...

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale, părăsește competiția

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale,  părăsește competiția
Galerie Foto Ediția de marți seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating pe publicul comercial dar și urban, de la lansarea sezonului 7. 27,8 procente...

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!
Atenţie, mai sunt doar câteva zile în care poţi să intri în concurs. Abonează-te la Jurnalul şi poţi câştiga superpremii: televizoare, de genţi din piele naturală, ceasuri de lux, vouchere de cumpărături...

O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”

O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”
Galerie Foto O nouã zi, alte dorinţe împlinite în cadrul campaniei Ajut eu!. Asearã, telespectatorii au cunoscut povestea emoţionantã a lui Nicole, o fetiţã care a schimbat mult prea devreme bucuria jocului cu durerea....

Neatza cu Răzvan și Dani și Observator, prima alegere a telespectatorilor

Neatza cu Răzvan și Dani și Observator,  prima alegere a telespectatorilor
Galerie Foto Tot mai mulți telespectatori aleg să își înceapă diminețile alături de cea mai veselă gașcă de matinali, care, după o săptămână maraton de transmisii live au reușit să se păstreze în topul...

Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”

Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”
Galerie Foto Speak și Ștefania sunt unul din cuplurile care au pornit pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Ea entuziasmată, el reticent, au decis să încerce această experiență, care s-a dovedit a fi...

Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida

Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida
Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020 împlinesc un vis mai vechi al fanilor festivalului: prezența în România a trupei americane twenty øne piløts! Festivalul de la Bonțida va avea loc în 2020...

Chef Dumitrescu și-a pierdut cuțitul de aur: ”S-a scufundat Titanicul cu toată lumea la bord”

Chef Dumitrescu și-a pierdut cuțitul de aur: ”S-a scufundat Titanicul cu toată lumea la bord”
Galerie Foto Cea de-a șaptea confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.58-23.43 în...

Pe urmele poveştilor Braşovului, ascunse în scrisori

Pe urmele poveştilor Braşovului, ascunse în scrisori
Galerie Foto Braşovul este una dintre cele mai vizitate destinaţii ale României, chiar şi fără aeroport. Aici ajung, anual, peste două milioane de vizitatori români şi străini, iar străzile centrului istoric sunt în perma...

Noi chartere spre destinaţiile luate cu asalt de români

Noi chartere spre destinaţiile luate cu asalt de români
Galerie Foto În 2018, aproape un milion de români au călătorit în afara ţării, cu circa 250.000 mai mulţi faţă de anul anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Din primele date pentru anul acesta reiese...

Ce faci ca să înviorezi aspectul încăperilor

Ce faci ca să înviorezi aspectul încăperilor
Sărbătorile se apropie, prietenii şi rubedeniile sunt deja pe lista de invitaţi... şi ai dori să dai încăperilor un look proaspăt, modern, fără prea mari cheltuieli, ca să-ţi impresionezi...

Luptă pe ingrediente în cămara Chefi la cuțite: ”Nimeni nu se atinge de mine până nu obțin ceea ce am nevoie”

Luptă pe ingrediente în cămara Chefi la cuțite:  ”Nimeni nu se atinge de mine până nu obțin ceea ce am nevoie”
Cea de-a șaptea confruntare pe echipe, difuzată diseară, de la 20:00, pe Antena 1, ascute cuțitele în bucătăria Chefi la cuțite. Pentru că show-ul se apropie cu pași repezi de ultimele etape, bucătarii sunt...

Adda cântă pentru a găsi transport în Asia Express

Adda cântă pentru a găsi transport în Asia Express
Galerie Foto Talentul este de mare ajutor atunci când ești într-o cursă ca cea din Asia Express, reality show difuzat de Antena 1 în primăvara anului viitor. Hotărâtă să ajungă cât mai departe pe Drumul Comorilor, Adda se...
Serviciul de email marketing furnizat de