x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Masa comuna cu stramosii

0
Autor: Carmen Dragan 20 Sep 2006 - 00:00
Masa comuna cu stramosii
ROMANIA CULINARA - HAVARNA, JUDETUL BOTOSANI
Despre moldoveni se spune ca sunt glumeti si veseli, ceea ce au in suflet le sta si pe buze. Sunt daruiti cu o cumpatare care nu inseamna zgarcenie, ci buna prevedere, si o bunacuviinta obsteasca, alaturi de alte daruri ale firii, cum ar fi "credinta cea adevarata si ospetia", asa cum spune Dimitrie Cantemir in "Descrierea Moldovei". Si am simtit cu adevarat toate aceste insusiri ale lor cand, mergand pe ulitele unui sat botosanean, Havarna, am fost chemata la un praznic.

MASA SIMPLA. La un asemenea eveniment, traditia spune ca masa nu trebuie sa fie foarte bogata. In primul rand nu trebuie sa lipseasca "coliva pentru cei pribegi", care simbolizeaza legatura intre viata, moarte si viata vesnica, si "colacul de pomana", care poarta insemne religioase cu trimitere la filosofia populara: forma de cerc a colacului reprezinta legatura intre om si Dumnezeu si intre viata si moarte. Tanti Laura Cotovanu si tanti Ileana Alexandroaie, bucataresele acestui praznic, mi-au explicat ca "fierturile sunt singurele bucate placute celor dusi". Asa ca felul intai a fost o ciorba de fasole, nemaipomenit de gustoasa. "La felul doi se face in general o mancare fiarta de varza, de cartofi, de fasole sau un pilaf cu carne, daca e de frupt, daca nu, se fac sarmale de post", mi-a explicat tanti Ileana. Ele au ales sa faca sarmale de post in oale de lut.

Dupa o zi si o noapte, cat au stat sarmalele in cuptor, tanti Laura desfunda cuptorul, luand "gurarul", iar cu ajutorul "cociorbei", un obiect lung din lemn, scoate fabuloasele oale cu sarmale. Ia frunzele de deasupra, le gusta sa vada daca nu s-au ars, apoi rastoarna sarmalele cu grija pe platouri, deasupra unui lighean mare, pentru a nu cadea nici o sarmaluta pe jos. Asa vor ajunge pe masa de la praznic, spre deliciul si bucuria tuturor

SECRETUL SARMALELOR. Voia buna este un ingredient obligatoriu in asemenea momente. (E probabil o mostenire de pe vremea "dacilor liberi".) In aceasta atmosfera am incercat sa aflu totul despre masa pregatita de bucatarese. Cel mai mult m-au atras sarmalele din oalele de lut. "Pentru o asemenea masa am pus cinci kilograme de orez, o jumatate de kilogram de soia, cinci kilograme de ceapa, cinci litri de ulei, multe legume si verdeturi taiate, cateva frunze de dafin si cateva boabe de piper. Le-am invelit in frunze de vita-de-vie, hrean, fasole si varza murata", mi-a destainuit tanti Laura. Le-am urmat si atunci cand au mers sa desfunde cuptorul, la o vecina (pentru ca nu toti oamenii din sat au cuptoare de lut, iar in asemenea momente, vecinii se ajuta foarte mult intre ei).

De unde au deprins aceasta "stiinta" a bucatelor? Ele mi-au spus ca se mosteneste de la batrani. Iata cum au procedat: primul pas a fost scoaterea "gurarului", cu care au astupat gura cuptorului cu o seara inainte. Apoi au scos oalele cu un obiect din lemn numit "cociorba". Inainte de a le duce la masa comuna au luat frunzele de deasupra, au gustat cateva sarmale, pentru a sti ce duc mesenilor, si apoi au pornit la deal, la casa cu praznic.

MINUNE. "Daca nu umbli la cuptor doua-trei zile, mancarea nu se strica, indiferent daca e vara sau iarna", mi-a spus tanti Ileana, mirata fiind de misterul oalelor de lut, care pastreaza atat de bine mancarea in ele. Dupa cele 15 ore cat au stat in cuptor, sarmalele erau inca fierbinti, spre uimirea tuturor. Rasturnarea lor din vase a fost o adevarata aventura. Trebuie mai intai "zgaltaite" putin sa se desprinda complet de pe peretii care au absorbit toata apa din oala, apoi se pun pe farfuriile intinse, cu mare grija, deasupra unui lighean mare, pentru ca nu trebuie sa cada nici una pe jos. Abia apoi ajung pe masa de praznic.

"DIN PAMANT NE NASTEM..." Vasele de lut sunt preferate la asemenea evenimente din mai multe motive. In primul rand pentru ca tot periplul omului prin viata este legat de pamant si de vasele de lut, care il insotesc de la nastere (prin "vasul de la Ursitori") si pana la moarte (prin ulcica folosita pentru a se turna apa la scalda si care se va sparge la parasirea casei). Apoi pentru ca "bucatele preparate in ele sunt foarte gustoase si este mai simplu sa infunzi un cuptor decat sa fierbi atatea oale pe foc, la aragaz", cum mi-a explicat tanti Laura.

PLECAREA MAI DEPARTE
Masa de pomana, cu dublul ei rol de asigurare a legaturilor cu generatiile ascendente si cu generatia in viata, se adreseaza deopotriva fortelor invizibile ale celor plecati in lumea cealalta, cat si celor din lumea prezenta. De aceea, principala conditie a meniului alcatuit (ca si a ofrandelor ce se ofera) este sa contina mancare preparata prin fierbere, intrucat, conform credintelor traditionale amintite deja, mortii se hranesc cu fum, abur, miros (o intoarcere in timp la obiceiul roman de a arde pe altar carne si resturi ale animalului sacrificat, pentru ca fumul si mirosul sa-i hraneasca pe zei). Masa de inmormantare este o continuare a stravechilor agape sau mese fratesti, caracteristice primelor comunitati crestine, mese care, la randul lor, sunt considerate o prelungire a meselor rituale iudaice, anterioare crestinismului. Mese comune cu stramosii organizau si romanii, consacrate divinitatilor protectoare ale familiei, reprezentand sufletele stramosilor morti, care reveneau la solstitiul de iarna, Saturnalia, sau la Rosalia, cand viii se intalneau oarecum aievea cu mortii in acel mare praznic tinut in cimitire. Exista si un ritual purificator al animalelor sacrificate pentru pomana de inmormantare. Masa de pomana este oferita in schimbul plecarii definitive a celui mort, fara reveniri in lumea celor vii. (Ofelia Vaduva - "Pasi spre sacru")
Citeşte mai multe despre:   masa,   tanti

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1, îi aduce la masa juriului pe Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa...

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări
Pe plajă sau în hoteluri, pe terase și în zonele de agrement ne întâmpină marcaje, dezinfectanți, aparate de măsurat temperatura și chiar pentru atenționarea celor care nu poartă mască de protecție în...

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor
Industria ospitalității trebuie să ia măsurile de precauție necesare, în perioada aceasta. Obligația de a avea grijă de sănătatea oamenilor se extinde la turiști, angajați, furnizori și colaboratori, astfel...

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...
Serviciul de email marketing furnizat de