x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Melanj de gusturi, arome şi savori

Melanj de gusturi, arome şi savori

de Alina Ramona Anghel    |    28 Oct 2010   •   00:00
Melanj de gusturi, arome şi savori
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Bucătăria thailandeză este o bucătărie autentică, plină de savoare, dar şi de surprize. Sunt atâtea ingrediente implicate în realizarea unui preparat încât ai impresia că din moment în moment, înainte să guşti din mâncare, va veni un personaj fantastic care îţi va explica pe îndelete povestea lui.

Bucătăria thailandeză a fost influenţată mai ales în secolul al XVII-lea de către portughezi, francezi şi japonezi. În Thailanda se foloseau ca metode de preparare a mâncărurilor doar fiertul, coptul sau friptul, chinezii introducând sistemul stir-fry. Deveniţi condiment de bază în aproape toate mâncărurile, ardeii chili au fost introduşi în bucătăria thailandeză de misionarii portughezi la sfârşitul anului 1600. Înconjurată de multe ţări, Thailanda a fost influenţată de acestea nu doar în muzică, adoptând unele instrumente muzicale, ci şi în bucătărie. Începând cu sosurile curry ce conţin lapte de cocos şi turmeric în partea de Sud, în timp ce în partea de Nord preparatele includ de foarte multe ori suc de limetă sau lămâie verde.

PREPARATE TRADIŢIONALE
La o masă tipică thailandeză se servesc laolaltă preparate picante, acre, dulci, amare şi sărate, preparate ce au rolul de a satisface în acelaşi timp ochiul, nasul şi cerul gurii. Se serveşte supă, salate, peşte, orez, legume şi câteodată porc, pui sau vită. Masa este desăvârşită de apariţia desertului, care poate fi o prăjitură tradiţională sau fructe proaspete, cum ar fi mango, papaya, struguri, pepene roşu sau alte fructe locale. Puteţi încerca diferite preparate cum ar fi Chok (terci de orez), Kuai-tiao rat na (tăiţei de orez prăjiţi) sau Khao kha mu (orez cu carne de porc fiartă). Mâncarea thailandeză poate fi găsită oriunde, începând cu tarabele vânzătorilor ambulanţi ce vând tăiţei şi preparate la grill, restaurantele ce vând fructe de mare sau grădinile în aer liber ale restaurantelor. Unele restaurante oferă spectacole de dans clasic sau tradiţional thailandez.

În trecut mâncarea thailandeză se servea cu mâna dreaptă, dar în timpul domniei regelui Mongkut Rama IV au fost introduse lingura şi furculiţa, iar thailandezii mănâncă şi în ziua de azi cu aceste "instrumente culinare".
Mâncarea thailandeză este servită de obicei cu o mare varietate de sosuri (nam chim) şi condimente. Cele mai cunoscute sunt Phrik nam pla (un amestec din sos de peşte, suc de lămâie verde, ardei iute şi usturoi tocate), fulgi de chili uscaţi, sos de chili dulce, ardei chili fâşii în oţet de orez, sos sriracha, un sos sau o pastă de ardei iute numite Nam prik.


Nua Pad Prik - Legume cu ardei chili şi vită
Ingrediente: 450 g carne de vită, un ardei gras, 4 ardei chili mici, 5-6 fire de busuioc thailandez, două cepe, 3 căţei de usturoi, 3 linguri cu sos de peşte, 50 g zahăr de palmier, 3 linguri cu apă, 1 lingură cu sos de stridii, 1 lingură cu amidon de porumb, piper, coriandru.
Preparare: Carnea de vită se taie felii subţiri, se pune într-un bol cu amidonul de porumb, piperul, o lingură cu sos de peşte şi se marinează. Într-un bol separat se amestecă restul de sos de peşte cu sosul de stridii, zahărul şi apa. Se taie ardeiul gras, usturoiul, ceapa şi ardeiul chili în felii subţiri, se călesc câteva minute şi se scot într-un bol. Se pune mai mult ulei în wok şi când s-a încins se pune carnea de vită. Se prăjeşte două-trei minute, se pun din nou legumele şi sosul din bol. Se amestecă totul şi se ţin pe foc câteva minute, până ce sosul fierbe. Se presară busuiocul sau coriandrul, se amestecă, se ia de pe foc şi se serveşte ca atare sau cu orez fiert.


Tom yam kai - Supă Tom yam cu pui
Ingrediente: un piept de pui, două căni supă de pui, 3 căni de apă, 6 frunze de kafir lime, 4 limete, 4 ardei chili, 5 feliuţe de ghimbir, o tijă de lemongrass (iarbă de lămâie), o conservă de ciuperci, o legătură de coriandru, doi căţei de usturoi, sare.
Preparare: Pieptul de pui se spală, se taie bucăţi şi se pune într-un bol. Se pune apa şi supa de pui la fiert într-o oală, se adaugă pieptul de pui, se ia spuma, apoi se adaugă frunzele de kafir, sucul de limetă, ardeii chili şi ghimbirul. Se fierb 15 minute, se adaugă lemongrass-ul tăiată felii sau bucăţi, ciupercile întregi, usturoiul, sare după gust şi se continuă fierberea încă 15-20 de minute. Se scoate lemongrass-ul şi frunzele de kafir, se pune în boluri, se presară frunze de coriandru şi se serveşte.


Pad Thai - Tăiţei thailandezi prăjiţi
Ingrediente: 1/2 kg tăiţei de orez, 100 g creveţi uscaţi, 300 g creveţi mari decorticaţi, 200 g alune prăjite, 100 g ridiche sărată, chivas chinezească (sau ceapă verde), o cutie tofu, 1/4 cană ceapă eşalotă (ceapă albă), muguri de soia cruzi, ulei vegetal, ardei chili uscat, două ouă; pentru sos: 1/2 cană zahăr tos, 3/4 cană ulei de palmier, o lingură cu sare, 1/2 cană suc de tamarind, 3/4 cană oţet, 1 cană amestec sos de chili şi sos de tomate, 1/4 cană sos de peşte.
Preparare: Se combină toate ingredientele pentru sos într-o oală mică. Se amestecă, se ţine la foc mare până începe să fiarbă apoi se micşorează flacăra. Se fierbe câteva minute, se ia de pe foc şi se păstrează la cald. Ceapa eşalotă se toacă şi se prăjeşte în uleiul de palmier câteva minute, adăugându-se tăiţeii de orez. Se adaugă puţină apă, see amestecă şi se ţin pe foc până ce s-au fiert tăiţeii. Se adaugă creveţii mari, creveţii uscaţi, ridichea sărată tăiată cubuleţe, brânza tofu tăiată mărunt sau cubuleţe şi ouăle. Se amestecă, se adaugă sosul Phad Thai, mugurii de soia şi chivas tăiată. Se amestecă repede, se ia de pe foc şi se pune în farfurii. se serveşte cu felii de limetă, chivas proaspăt tocată şi muguri de soia.

×
Subiecte în articol: caiet de retete