La o masa festiva, majoritatea fructelor se mananca folosind cutitul, furculita sau lingura.
AURELIA MARINESCU
Muscam din ele doar cand suntem in livada. Totusi, daca toata lumea de la masa mananca fructele simplu, fara tacam, nu vom face nota discordanta pentru a ne demonstra distinctia. In mod elegant insa fructele se mananca in felul urmator:
Fragii si capsunele se mananca fie cu mana (daca au codita), fie cu lingura.
Strugurii, visinele si ciresele le vom manca intotdeauna cu mana. Ciorchinele de strugure se ia din fructiera, se pune in farfurie si se mananca bob cu bob. Nu ciuguliti direct din fructiera cate un bob care va face cu ochiul! Samburii se pun in palma facuta caus si apoi in farfurie.
Prunele si caisele le desfacem in doua cu mana, scoatem samburele, dupa care mancam fiecare jumatate tot cu mana.
Portocalele, mandarinele, clementinele: le taiem coaja in forma de stea, scoatem fructul si-l separam in felii pe care le mancam cu mana.
Pepenii si ananasul sunt serviti in felii si se mananca doar cu furculita. Exceptie face cazul in care ananasul este foarte dur si vom folosi cutitul.
Grepfrutul se taie in doua si se mananca folosind lingura.
Kiwi se taie in doua, se tine o jumatate in mana stanga si se mananca miezul cu lingurita.
Avocado se mananca numai cand e foarte moale. Se curata de coaja si se poate manca uns pe paine (are un gust asemanator salatei de vinete).