x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniu de maniere - Cum servim cafeaua

Meniu de maniere - Cum servim cafeaua

15 Iun 2004   •   00:00

Sfaturile ne sunt date de Aurelia Marinescu, autoarea bestsellerului "Codul bunelor maniere astazi", aparut la Editura Humanitas

De obicei, cafeaua se serveste in alta incapere decat sufrageria si se folosesc cescute potrivite, nici prea mari, dar nici prea mici. In calitate de gazda, trebuie sa intrebam musafirii care le sunt preferintele. De aceea va trebui sa stim daca prefera cafeaua la filtru, daca vor un espresso sau daca, pur si simplu, o vor facuta la ibric. Evident, asta in cazul in care dispunem de aparatele necesare. Daca o preparam la filtru sau espresso este bine sa nu o indulcim si sa aducem separat zaharul. Cafeaua turceasca o indulcim cu putin zahar si aducem pe o tava cescutele gata umplute la bucatarie. Trebuie sa avem in vedere si persoanele care prefera sa adauge la cafea un strop de lapte sau frisca.

Dar noi cum bem cafeaua? In ipostaza de musafiri, trebuie sa avem grija ca atunci cand ni se ofera o cafea neindulcita sa punem zahar cu lingurita de serviciu. Vom evita sa inmuiem lingurita in cafea si vom amesteca cu lingurita noastra. In momentul in care vom degusta cafeaua, vom proceda in felul urmator: vom tine farfurioara in mana stanga, iar ceasca in mana dreapta fara a ridica gratios degetul mic! Iar daca tinem neaparat sa fumam, nu trebuie sa uitam ca, in salon, acolo unde se bea cafeaua, avem nevoie de inivitatia gazdei pentru a face acest lucru.

La cafea, pentru doamne se vor servi lichioruri, iar pentru domni diverse tipuri de coniac! Farfurioara se tine in mana stanga, iar ceasca de cafea in dreapta. Si, pentru ca nu avem a treia mana, ne vom lasa de fumat!

×
Subiecte în articol: gastronomie cafeaua