x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniu de maniere - In fata bucatelor

Meniu de maniere - In fata bucatelor

18 Iun 2004   •   00:00

Sfaturile ne sunt date de Aurelia Marinescu, autoarea bestseller-ului “Codul bunelor maniere astazi“, aparut la Editura Humanitas

Dupa ce stapana sau stapanul casei ne ureaza “Pofta buna!“ sau spune “Va rog sa va serviti“ putem incepe sa mancam. De pe platou vom lua bucata cea mai apropiata de noi. Nu este politicos sa umplem farfuria cu varf. Mancarea nu o vom taia in bucati mari, dar nici prea mici, sa cada din furculita. De asemenea, nu este frumos sa taiem de la inceput bucata de carne “ca sa scapam de grija“. Daca mai aproape de noi se afla un cos cu paine, iar cineva ne cere o felie, ii vom oferi cosul cu totul, in nici un caz nu vom pune mana pe felia de paine si i-o vom da. Painea se rupe folosind ambele maini.

  • Dupa ce am mancat, farfuria ar trebui sa ramana cat mai curata, asta nu inseamna ca vom sterge sosul ramas in farfurie cu paine. Nu avem voie sub nici o forma sa sorbim din ciorba, ducand farfuria la gura. Gazda va rezolva accidentele ce pot aparea la masa: lingura scapata pe jos sau o pata pe haina vecinului.

    Chiar daca am terminat, nu ne ridicam de la masa. Gazda se ridica prima, semn ca masa a luat sfarsit.

    SFAT. Scobitorile nu se pun pe masa. In cazul in care ai absoluta nevoie de ele, i le vei cere gazdei si se vor folosi la baie.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie