x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri celebre de Revelion: Un Crai prin Bucureşti

Meniuri celebre de Revelion: Un Crai prin Bucureşti

de Simona Lazar    |    24 Dec 2012   •   11:57
Meniuri celebre de Revelion: Un Crai prin Bucureşti

MENIU

31 decembrie 1913, la Clubul Tinerimii
Caviar presse / Caviar
Consomme de volailles / Supă de pasăre
Dindoneau froid a la gelee / Curcan în aspic
Jambon de Prague / Şuncă de Praga
Agneau roti a la broche / Miel la frigare
Salade de saison / Salata de sezon
Glace boule de neige / Îngheţată "bulgăre de zăpadă"
Gateau Capşa / Prăjitură Capşa
Bonbons / Bomboane
Corbeilles de fruits / Fructe
Cafe / Cafea
VINS:
Dragashani cru Ştirbey / Drăgăşani de Ştirbey
Pommery greno sec frappe / Şampanie

Un Crai de Curte Veche, dorind a da o raită pe Calea Victoriei (fostul Pod al Mogoşoaiei – după 1878), înainte de a ajunge la Clubul Tinerimii, ce-şi avea sediul pe această arteră la nr. 52, unde era invitat să petreacă Reveillon-ul, ar fi luat o trăsură.
De obicei, vizitiii stăteau în faţa Teatrului Naţional, vis-a -vis de actualul Hotel Continental. Ghidul ne informează că trasurile cu nr. 1, 2 si 3 erau ale muscalului Andrei Socoloff, care-şi avea domiciliul pe strada Birjari nr. 59, iar numerele 4-9 îi aparţineau lui Mihail Ivanof, domiciliat tot pe aceeaşi stradă.

Craiul nostru, luându-şi trăsura cu nr. 3, şi-a început călătoria oprindu-se pe la diverşi birtaşi. Primii au fost Dionisie D.&Ionescu D. (de la Grand Hotel-de-France) şi Gunter Victor, apoi a ajuns la restaurantul de la Grand Hotel de Boulevard, unde nu mai fusese niciodată. Ştia că este unul dintre cele mai bune localuri ale Bucureştilor, unde se întâlnea "lumea bună", că aici "Vizirul", cum i se spunea lui Brătianu, a sărbătorit cei 65 de ani ai lui Rosetti şi 25 de ani ai ziarului Românul, când toate doamnele au fost îmbrăcate în costume naţionale. Amintiri... Dar se înnoptase, iar craiul nostru trebuia să ajungă la petrecerea de Reveillon, la Clubul Tinerimii, despre care auzise că organiza adevărate baluri în "superbele saloane din Calea Victoriei", cu bufet "delicios", iar Cristache Ciolac încânta asistenţa cu doinele, horele, sârbele ş.a., "pornind de la vechiul repertoriu lăutăresc al lui Anton Pann, până la melodiile confraţilor de breaslă".
Pentru membrii Clubului Tinerimii, Casa Capşa organiza anual "schimbările de an". Invitaţii primeau meniul de Reveillon a cărui grafică era realizată de pictorul Mutzner, un mare artist al vremii. Picturile sale au şi astăzi cote ridicate la licitaţii. Obiceiul era ca fiecare conviv să se semneze pe meniu. Ele sunt astăzi mostre ale bunului-gust şi document al mentalităţilor protipendadei bucureştene.

Retete:

Consommee de Volailles/ Supă de pasăre

Pr. Montagne şi Pr. Salles, în "Le grand livre de la cuisine", oferă următoarea reţetă pentru obţinerea a 4 litri de supă de pasăre. Baza nutritivă şi aromatică este formată din: un pui de dimensiune medie, bridat (legat) şi puţin rumenit la cuptor; măruntaie crude de la 6 păsări; un kilogram de carne macră de vită, tăiată în bucăţi potrivite. Pentru "clarificare" (limpezire) este nevoie de două albuşuri de ou.
Mai sunt necesari 5 litri de supă strecurată (supa obţinută anterior din fierberea legumelor: morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac împreună cu sarea şi condimentele).

Timp de fierbere: o ora şi 40 de minute (în funcţie de vârsta păsării se măreşte durata de preparare).
Puneţi într-o oală mai mare măruntaiele şi carnea de vită tăiate, adăugaţi albuşurile de ou şi amestecaţi. Turnaţi deasupra supa rece şi adduceţi la fierbere învârtind din când în când în oală. Atunci când fierberea este puternică, trageţi de pe foc şi adăugaţi carnea de la puiul preparat în cuptor, după ce aţi dat deoparte pielea şi oasele. Lăsaţi să fiarbă din nou la foc mic aproximativ o oră şi jumătate.

Dindoneau froid a la gelee / Curcan rece în aspic

Pasărea se frige, se răceşte, apoi se desface pieptul şi se umple cu spumă de foie gras (ficat de gâscă). Se unesc bucăţile de piept dându-li-se din nou formă de curcan. Se aranjează pe un platou cu aspic prins şi se decorează cu trufe umplute cu aspic de vânat fiert în vin de Madera, răsturnate după ce s-a întărit aspicul. Reţeta este propusă de Em. Guichard şi C. Waygart.

Glace “boule de neige” / Îngheţată bulgăre de zăpadă

Puneţi un castron gol în congelator pentru 20 de minute. Între timp, luati 6 bucţti mari de meringue (mereng; preparat din albuş de ou, asemănător cu bezeaua - se găseşte la cofetărie) şi sfărâmaţi-le între mâini. Preparaţi în casă sau cumpăraţi un kilogram de îngheţată de vanilie şi câte o jumătate de kilogram de îngheţată de ciocolată şi îngheţată de castane. Scoateţi vasul de la frigider şi aşezaţi alternativ cele trei straturi de îngheţată, presărând între ele merengurile sfărâmate şi castanele glasate sfărâmate (aproximativ 150 g). Puneţi din nou la congelator. Amestecaţi 400 ml de frişcă lichidă foarte rece cu 100 ml cremă chantilly şi încorporaţi puţin câte puţin două pachete de zahăr vanilinat. Cu un prosop curat, umezit cu apa caldă, ştergeţi interiorul cupelor pentru îngheţată. Umpleţi cupele cu bulgări de îngheţată din vasul din congelator şi ornaţi cu stropi de cremă, după care puneţi cupele în congelator, de unde le veţi scoate doar înainte de momentul servirii.
 

×