x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri vechi, vorbe noi

Meniuri vechi, vorbe noi

12 Iun 2004   •   00:00

GASTRONOMIE

Targul HORECA de echipamente si utilaje pentru restaurante si baruri a inceput joi, la Neptun, si dureaza pana maine, duminica, 13 iunie. In colaborare cu Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism (ANBCT), organizatorii au preparat un salon gastronomic la Hotelul Dunarea.
IRINA COBUZ

Actori principali ai lansarii bucatelor pe litoralul 2004 au fost Dumitru Burtea, presedintele ANBCT si Andrei Dumitrescu, seful filialei "Litoral". La deschidere au mai participat reprezentanti ai primariei, importatori si oameni de afaceri. Preparatele celor 14 bucatari n-au fost admirate sau comentate. Invitatii au atacat platourile de cum au intrat pe usa. Fiecare isi facea loc cu coatele pentru a pune mai mult in farfurie.

"Cursurile de bucatari dureaza la noi doar sase luni, timp in care nu sunt asigurate nici macar materiile prime sau instructori adevarati", a recunoscut Burtea. Presedintele ANBCT a spus ca pe litoral este nevoie de o revolutie a gastronomiei. "Societatea s-a schimbat, metabolismul omului s-a schimbat. Acesta nu mai poate manca sosuri grele. Trebuie sa elaboram si sa cosmetizam bucatele romanesti. Trebuie sa gatim precum cei de afara". Intrebat cum primeste influentele, noutatile din domeniul bucatariei, Burtea si-a schimbat discursul: "Au aparut bucatariile etnice si se observa mai ales influenta asiatica. E un moft!"

Patronii stabilesc meniurile

"Un bucatar trebuie sa stie ca desertul este cel mai important. Un desert reusit iarta greselile celorlalte preparate", a opinat starostele bucatarilor romani.

La capitolul mancare, n-am zarit nici o noutate. "Nu bucatarul stabileste meniul, ci patronul!", ne-a lamurit Liliana Radulescu, bucatar la restaurantul Neptun.

Patronii restaurantelor de la tarm au decis ca vara asta vom manca aceleasi preparate ca si in alti ani: fripturi de vita, de porc, medallion de somn cu creveti si legume, salata de pasare, piept de pui umplut. Trei dintre restaurante au prezentat mai multe specialitati marine, printre care: kiwi cu crevete, medallion de somn, castraveti cu pasta de somon. Alti patroni sunt de parere ca specialitatile costa prea mult si nu vor sa riste.

O NOUTATE DE 15 ANI

Printre participanti, restaurantul Iaki a surprins cu o noutate in domeniu: meniul gourmet - supa de legume cu broccoli, calamar umplut cu piftea de cartof, rulada de vinete si terina de morun. In plus, a prezentat setul Fondue. "In Franta se foloseste de 15 ani. La noi e o noutate. Setul se foloseste la o masa de minimum 4 persoane, maximum 10, si clientul isi pregateste singur mancarea", spune sef-bucatarul Gheorghe Hanis. Preparatul contine bucati de carne de vita puse in vasul cu ulei in care se adauga foi de dafin sau anason, dupa gustul fiecaruia. Alaturi sunt: sos de iaurt, crema de arahide, bacon crispy, sos de hrean, sos de alune, migdale si stafide prajite si salata.
×
Subiecte în articol: gastronomie