x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniurile de sezon sunt ieftine

Meniurile de sezon sunt ieftine

21 Iul 2004   •   00:00

Daca vreti sa mancati iarna, la restaurant, o salata de cruditati, s-ar putea sa aveti dificultati in gasirea unui local in care sa va satisfaceti pofta.

CRISTINA CATANA

Majoritatea restaurantelor isi schimba meniurile doar din considerente financiare. Anumite ingrediente nu se gasesc pe piata pe toata perioada anului, iar cele din import au preturi foarte mari. Daca le-ar folosi pe acestea, clientii ar trebui sa scoata din buzunar sume foarte mari.

ANOTIMP. Laurentiu Caprita, sef de sala la Restaurantul Shorley, spune ca de obicei meniul se schimba in functie de anotimp. Motivatia este data de politica de marketing a localului. "Noi am putea avea in meniu pepene, de exemplu, si iarna, dar avand in vedere ca la noi o portie de Chateau Briand costa 185.000, iar pepenele ar ajunge aproximativ la aceeasi suma, majoritatea va opta pentru specialitatea din muschi de vita." De aceea, meniul se schimba de doua ori pe an: primavara si toamna. Se poate ca patronul restaurantului sa viziteze anumite tari de unde sa vina cu retete noi. Daca romanilor le plac, raman in meniu.

FIDELIZARE. Exista si restaurante care pastreaza pe toata perioada anului mancarurile specifice unui anumit sezon. "Nu poti sa ii spui unui client fidel al restaurantului ca nu ai un preparat, pentru ca altadata nu mai vine", considera Ioana Dumitrascu, administratora Restaurantului "Pui de urs". Sunt anumite produse pe care managerii restaurantelor nu le pot scoate din meniu indiferent de perioada anului, pentru ca unii clienti au fost obisnuiti cu ele si le cer. "Acum este perioada ardeilor copti, dar la iarna, decat sa ii importam la preturi foarte mari, ii vom cumpara in conserva, si atunci clientii vor fi multumiti", exemplifica administratora restaurantului. Alaturi de ardeii copti, in aceasta categorie intra si salatele de legume si cele de fructe. Acestea raman in meniu, insa cu pret ridicat.

STAPANII NOSTRI. Un alt rationament dupa care se ghideaza patronii restaurantelor atunci cand hotarasc schimbarile din meniu este dorinta clientilor. Exista si produse care au cautare tot timpul anului. Preparate din carne de pui - pui cu smantana, pui shanghai, snitel de pui - si cele din vanat de urs sau de caprioara sunt cerute indiferent de anotimp.

SUPERSTITII

  • paine inseamna bogatie.
  • ca mananci paine, e semn de prosperitate.
  • ca dai paine cuiva, reprezinta bogatia sufletului care duce la bogatia materiala.
  • ca scoti din cuptor paine necoapta, se prevesteste nasterea unui copil bolnav sau mari necazuri in cadrul unui proiect in curs de desfasurare.
  • paine unsa cu unt indica bogatia.
  • paine neagra, uscata sau mucegaita, vei suferi pierderi financiare.
  • paine cruda, te vei imbolnavi sau vei avea o foarte mare deceptie.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie paine