x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mere la butoi

0
03 Noi 2004 - 00:00
 

BARUL CASEI
 

 

Crud sau copt, in compot sau in tarte si prajituri, marul este regele fructelor. Romanii il cultivau si il pretuiau, considerandu-l intruchiparea dragostei si a rodniciei. Popoarele batranului continent il pun la loc de cinste in bradul de Craciun, laolalta cu nucile si gutuile. In iernile lungi si friguroase, marul - dintre toate fructele - aduce tot ce-i trebuie organismului pentru a fi puternic.
OANA ANTONESCU
 

Frunze ingalbenite, melancolie si crengi aplecate de greutatea roadelor. E vremea celor mai coapte si mai aromate mere si, fireste, a vinului de mere. Un mar la sfarsitul mesei, cu deosebire seara, este sanatate curata, spuneau vracii din cele mai vechi timpuri. Cidrul de mere sau pere si hidromelul au fost bauturile preferate de gali si druizi.  

O cana de cidru valora chiar mai mult pentru normanzi: "Bautura asta te vindeca de toate bolile", spuneau ei, convinsi de proprietatile-i antireumatice. Tuica lor traditionala, "le calva", preparata tot din mere, uda mesele imbelsugate, descretea fruntile si dezlega limba, asa cum nici o alta licoare nu reusea. Era atat de populara, incat uitau uneori ca trebuie consumata cu masura. Jean Valnet, un cavaler al medicinei, isi aduce aminte de un contingent de normanzi dati pe mana medicilor militari in 1919. Procentajul inaptilor s-a dovedit uluitor si fara indoiala ca cidrul era si el implicat.  

Merele aurii, care pastreaza in coaja lor soarele intregii veri, lasa cea mai buna zeama. Dar nici merele verzi si tari nu sunt de lepadat, cidrul preparat din acestea avand o aroma mai puternica si o culoare galben-verzuie prin care razele soarelui se strecoara ca printr-o margea de chihlimbar. Inainte de toate, ele trebuie curatate de codite si de samburi si trecute prin razatoarea cea mare. Nu-i pricina daca nu aveti un storcator de fructe. E de-ajuns un castron si o lingura de lemn, dar daca vreti cantitati mai sanatoase, numai cu o presa pentru struguri veti izbandi.  

Practic, cidrul este doar un suc de mere fermentat, pana ajunge la un anumit grad de alcoolizare (5-6 grade). Socotim la un litru de suc de mere un sfert de kilogram de zahar, pe care il topim amestecand incet in zeama cu o lingura de lemn. Alegem o damigeana in care turnam sucul dulce si il pastram acolo vreme de o saptamana sau chiar zece zile, la temperaturi de 18Ă°C-20Ă°C.  

Dupa ce timpul s-a scurs, tragem de pe drojdie in alta damigeana curata, cu ajutorul unui furtun, si lasam loc liber numai de un deget. Cu un dop de pluta nou, astupam damigeana si o mai pastram inca 3-4 saptamani la aceeasi temperatura, pana cand fermentarea este completa.  

Nu ne mai ramane decat sa tragem in sticle si sa astupam tot cu dopuri de pluta noi. De acum putem sa pastram linistiti licoarea la rece.  

 

CIDRU DE PERE O bautura mai rar intalnita este cidrul de pere. Se aleg, pentru a-l prepara, pere tomnatice, verzi, cu coaja tare. Se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoare. Se dau deoparte un ceas ori doua sa lase zeama. Se strecoara printr-un tifon, iar restul pulpei se paseaza si se strecoara din nou. Sucul in care s-au topit 250 g de zahar se trage in sticla si se pune la fermentat. Se procedeaza mai departe ca la cidrul de mere.  

 

SIROP DE MERE Curatati 3 kg de mere, taiati-le in felii subtiri si puneti-le intr-o cratita cu 3 l de apa, pe foc iute, pana devin moi. Strecurati-le printr-o panza deasa, adaugati 1 kg de zahar si fierbeti siropul pana incepe sa se ingroase, avand grija sa indepartati din cand in cand spuma. Lasati siropul sa se raceasca si puneti-l apoi in borcane mici, bine acoperite cu celofan, pe care le veti fierbe la bain-marie. Se vor pastra la loc rece si uscat.  

 

SUC DE MERE Se folosesc fructe bine coapte, din acelasi soi ori din soiuri diferite. Se spala bine si se sterg. Se taie bucati si se scot samburii, iar apoi se dau prin razatoare. Se storc fie in storcator de fructe, fie in saculete de panza cu tesatura mai rara. Urmeaza limpezirea sau filtrarea printr-o panza de tifon. Se toarna in sticle si se tine la frigider. Dupa doua zile se poate limpezi si mai bine. Se poate dizolva si putina miere in suc, dar numai in cantitatea care se consuma imediat.
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   mere

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose

Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose
Domeniul viticol Miraval, deţinut de fostul cuplu hollywoodian Angelina Jolie - Brad Pitt, asociat familiei de viticultori Perrin alături de care comercializează deja un sortiment de rosé obţinut în regiunea...

Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"

Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"
Cântăreaţa americană Madonna a anulat primul din seria sa de 15 concerte pe care le avea programate la Londra în cadrul turneului mondial "Madame X", anunţând cu puţin timp înainte de începerea show-ului că a...

Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală

Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală
Parcul de distracţii Disneyland din Hong Kong a anunţat că se va închide începând de duminică, până la un nou ordin, din cauza epidemiei de pneumonie virală din China, decizie luată la o zi de la anunţarea...

Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani

Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani
Michou, celebrul director al cabaretului din Paris care a inspirat personajul Zaza din filmul "La cage aux folles", a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat agentul său de presă. "Michou a murit în această di...

Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”

Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”
Galerie Foto Mama cântăreței Lora a murit, astăzi. Vedeta a făcut anunțul dureros. "Cine are părinţi, pe pământ nu în gând / Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând.." Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate...

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă
V-am tot spus că să ai o dietă curată nu înseamnă să renunți la măncărurile favorite ci, mai degrabă, să devii mai pretențios(oasă) în privința calității ingredientelor folosite. Dacă folosim...

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China
Compania de divertisment Cirque du Soleil a anunţat anularea, până la o notificare ulterioară, a tuturor reprezentaţiilor sale programate la Hangzhou, în China, din cauza epidemiei de coronavirus, care a...

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii
European Festival Awards, cea mai importantă competiție europeană din domeniu, a desemnat, aseară, câștigătorii ediției 2019, iar Electric Castle a fost desemnat Cel mai bun festival european de dimensiuni...

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay
Cum s-a văzut incendiul din Australia și cum sunt românii de acolo, echipa Observator va dezvălui într-un documentar exclusiv care poate fi urmărit integral pe AntenaPlay.   Filmul evenimentelor începe...

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”
Alina Eremia, artistă Global Records, a avut parte de un an intens, cu multe lansări de piese care au ajuns în topurile celor mai importante radio-uri comerciale din România.   Aflată mereu pe drumuri,...

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor
Ducesa Kate a Marii Britanii, soţia prinţului William, a demarat un scurt turneu prin Regatul Unit pentru a realiza un sondaj pe tema educaţiei timpurii, ca parte a îndatoririlor oficiale pe care membrii...

Cafeaua perfectă a fost descoperită. Oamenii de știință au găsit formula de preparare

Cafeaua perfectă a fost descoperită. Oamenii de știință au găsit formula de preparare
O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că a găsit o formulă pentru un espresso perfect. Acesta are nevoie de mai puţine boabe de cafea, care trebuie însă măcinate în particule mai...

Ce va face Alexandru Comerzan cu marele premiu al sezonului 7 Chefi la cuțite

Ce va face Alexandru Comerzan cu marele premiu al sezonului 7 Chefi la cuțite
Galerie Foto Marele câștigător al sezonului 7 Chefi la cuțite, Alexandru Comerzan, și-a îndeplinit deja un prim vis, acela de a obține titlul show-ului, alături de juratul ce i-a fost mentor – chef Cătălin Scărlătescu....

Atenție unde călătoriți ! Traficul aerian și feroviar din New Delhi perturbat de ceața densă

Atenție unde călătoriți ! Traficul aerian și feroviar din New Delhi perturbat de ceața densă
Peste 30 de zboruri, atât curse interne cât şi internaţionale, au avut întârzieri, miercuri dimineață, pe Aeroportul Internaţional Indira Gandhi din New Delhi, din cauza unui strat dens de ceaţă care a î...

Relaxare la SPA. Covasna

Relaxare la SPA. Covasna
În inima României, la doar 60 de kilometri distanţă faţă de Braşov, Covasna este locul ideal pentru relaxare şi tratamente balneo-climaterice. Judeţul are peste 1.000 de izvoare de ape minerale, cu...
Serviciul de email marketing furnizat de