x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mica istorie a clatitelor

Mica istorie a clatitelor

de Cristina Andreea Catana    |    17 Mai 2006   •   00:00
Mica istorie a clatitelor
GURMANDUL IN BUCATE
Suntem obisnuiti sa servim clatitele la desert, umplute cu diverse gemuri sau cu ciocolata. In lume insa, clatitele sunt considerate aperitive, uneori chiar si fel principal de mancare, in functie de umplutura. Din aceasta cauza au devenit populare in intreaga lume, inca din secolul al XV-lea. De atunci dateaza cea mai veche reteta de clatite, redactata in limba engleza.

DIN LUME. Pentru prepararea clatitelor, in majoritatea tarilor este folosita faina de grau, insa in Polonia sau Germania se prepara si clatite din cartofi. De asemenea, in Egipt, Canada sau Statele Unite ale Americii sunt folosite drojdia sau praful de copt, pentru a face clatitele mai pufoase.

In Franta s-a dezvoltat o adevarata industrie a clatitelor, aici existand restaurante specializate, unde se pot consuma aceste preparate cu cele mai diverse si mai sofisticate umpluturi, de la dulceata la fructe de mare.

In Canada si Statele Unite ale Americii, clatitele sunt servite la micul dejun si pot avea diverse umpluturi. Pentru olandezi, clatitele sunt foarte populare la cina, existand chiar si restaurante specializate care le servesc la masa de seara.

CLATITE CU PUI. Reteta propusa de noi este specifica Frantei. Deoarece preparatul este servit ca aperitiv, in compozitia clatitelor nu va intra zahar, iar laptele va fi inlocuit cu apa. Ingredientele necesare prepararii compozitiei pentru clatite sunt urmatoarele: doua oua, faina cat cuprinde, apa si un praf de sare. Pentru umplutura avem nevoie de 50 g piept de pui taiat julien, 50 g ciuperci taiate julien, 30 g porumb fiert, 20 g ardei gras rosu, 50 g smantana dulce, 50 g cascaval ras. Clatitele se prepara in mod obisnuit. Se bat ouale cu putina sare pana devin spuma, apoi se adauga faina alba putin cate putin pana se ingroasa compozitia, dupa care se toarna apa si se obtine compozitia lichida.

Pentru umplutura se amesteca pieptul de pui, ciupercile, porumbul si ardeiul gras rosu. Cu aceasta compozitie se umple clatita. Deasupra se presara cascavalul ras si smantana. Clatita se pune intr-o tavita si se baga in cuptorul incins la 200°C. Se lasa pentru cinci minute, dupa care se scoate si se serveste fierbinte. Alaturi se poate servi un pahar cu vin alb sec.

FESTIVAL LA MONEASA

In fiecare an in localitatea Moneasa, din judetul Arad, are loc un Festival al Clatitelor unde vizitatorii pot degusta o mare varietate de clatite. De asemenea, organizatorii pregatesc multe concursuri atractive. Una dintre aceste competitii a fost alegerea celui mai bun aruncator de clatite. Unul dintre participanti a aruncat clatita atat de sus, incat s-a oprit intr-unul dintre cei mai inalti brazi. De asemenea, ca si in celelalte editii, va fi ales cel mai bun bucatar care prepara clatite.




RETETE GEMENE
1

CLATITE CU SPANAC

  • INGREDIENTE: 4 oua, sare, piper, 150 g faina, praf de copt, 200 g spanac, un usturoi, 75 g smantana fermentata, 75 g branza, o cana cu lapte.
  • PREPARARE: Inainte de a ne apuca de pregatit clatitele trebuie sa scoatem ingredientele din frigider, astfel incat sa fie la temperatura camerei. Se amesteca ouale cu sarea, piperul, faina, praful de copt si laptele. Apoi se coc clatite mai groase. Spanacul se spala foarte bine si se opareste. Se toaca foarte marunt si se lasa deoparte cateva minute sa se scurga. Se amesteca apoi cu usturoiul pisat, smantana fermentata, branza rasa, sarea si piperul. Se pune acesta umplutura pe clatite si se ruleaza. Se servesc imediat.
  • 2

    CLATITE CU SUNCA

  • INGREDIENTE: 4 oua, 150 g faina, o cana cu lapte, 300 g carne afumata, 100 ml smantana, un galbenus, sare, piper macinat, praf de copt.
  • PREPARARE: Se amesteca ouale cu sarea, piperul, faina, praful de copt si o cana cu lapte. Din aceasta compozitie se coc clatite. Carnea afumata si data prin masina de tocat se amesteca bine cu piper si 50 ml smantana. Dupa aceea se umplu clatitele si se ruleaza. Clatitele astfel umplute se asaza intr-un vas termorezistent. Inainte de a se pune la cuptor se stropesc cu smantana ramasa, care se amesteca bine cu galbenusul. Apoi se coc putin in cuptor, dar nu se prajesc. Se servesc cat sunt inca fierbinti.
  • FRUCTE

    Pe langa umpluturile din gemuri si dulceturi, carne si peste, clatitele mai pot fi umplute si cu fructe. Cele mai populare sunt bananele, aceasta umplutura fiind preferata de nord-americani. De asemenea, marul amestecat cu nuci si scortisoara poate fi si el considerat un amestec delicios pentru a umple clatitele.

    ×
    Subiecte în articol: făină smantana clatite clatitele