x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mierea de la manastire

Mierea de la manastire

de Carmen Dragan    |    25 Oct 2006   •   00:00
Mierea de la manastire
POPASURI MONAHALE
Se spune ca "daca te inteapa o albina, trebuie sa-i multumesti, pentru ca ea si-a dat viata pentru tine, pentru sanatatea ta". Asa m-a linistit calugarul Gheruntie cand, intrand fara nici o masca de protectie in mijlocul stupilor din gradina Manastirii Turnu, o albina si-a lasat acul in obrazul meu. Si daca tot am fost daruita cu darul veninului - care se spune ca este bogat in substante active, iar virtutile lui terapeutice sunt cunoscute inca din Antichitate - mi-am putut continua investigatia, fara nici o teama.

Din pasiune

Despre lumea fascinanta a albinelor am aflat inca din copilarie. Eleva fiind, am urmat cursurile optionale de apicultura din cadrul scolii. Dar peste ani, cand am ajuns la ctitoria fostului episcop de Ramnic si Mitropolit al Tarii Romanesti, Varlaam, si am gustat miere cum nu mai gustasem nicaieri in alta parte, am vrut sa aflu lucruri noi. Asa l-am cunoscut pe cel care are grija de stupi, pe rasoforul Gheruntie, venit in aceasta manastire in anul 1994.

Pe indelete, el povesteste: "Parintele staret Ioanichie Trifa mi-a impartasit aceasta pasiune. El m-a indrumat sa urmez Cursul de apicultura de la Ramnicu Valcea, iar acum ne ocupam impreuna de cele 90 de familii de albine pe care le avem".

Dar pentru o recolta cat mai buna, albinele trebuie sa calatoreasca mereu. La Piatra Olt, cand apare rapita, la Calafat, cand infloreste salcamul, in Delta, la izma, si la Constanta, atunci cand apare floarea-soarelui. "Luam legatura cu primariile locale, pentru a ne primi stupii", mi-a explicat calugarul. Toamna insa se intorc acasa.

Recolta bogata

Despre recolta cea mai bogata, monahul Gheruntie isi aminteste ca era in anul 2003, cand au obtinut 7 tone de miere. Aceasta se vinde numai la manastire, cu 8 lei borcanul de 400 de grame. Cu banii obtinuti astfel, obstea incearca sa achizitioneze cele necesare manastirii si… albinelor. Dar calugarul are o mare tristete: "Noi lucram pe rame orizontale. Pana acum nu am reusit sa cumparam rame verticale, care ar face mierea si mai buna, pentru ca nu ar mai patrunde puiet si larva in ea. Am mai avea nevoie si de o centrifuga de inox, care ne-ar usura munca". Despre mierea obtinuta, calugarul-apicultor are numai cuvinte frumoase. El stie ca acest produs al stupului este si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, ajuta la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Nu in ultimul rand, mierea este utila in mentinerea echilibrului, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp. La fel de importante sunt si polenul, propolisul si laptisorul de matca. La Turnu se obtine si miere neagra, numita "miere de mana". "Viermisorii care se asaza pe stejari au o dulceata anume si din ei se obtine aceasta miere ciudata", imi explica rasoforul Gheruntie.

Daca omul ar fi ca albina…

La Manastirea Turnu am ajuns intr-o zi de toamna, cand am poposit pe malul stang al Oltului, la poalele Muntelui Cozia. Am aflat ca are hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" si ca ea ar fi fost construita prin 1676, cand niste calugari ai Manastirii Cozia s-au retras aici, traind intr-o saracie deplina. S-au adapostit in colibe, case de lemn sau chiar in chilii sapate in stanca, asa cum au procedat pustnicii Daniil si Misail. La inceput i s-a zis "Schitul de dupa turn", apoi "Schitul Turnu". Aflandu-ma intr-un spatiu calm si sfant, hrana spirituala nu putea sa lipseasca. Despre albina stiam ca se spune ca nu se pune pe o floare vestejita, dar calugarul Gheruntie are o alta metafora: "Albina culege nectarul din flori, nu se pune pe o urzica. Tot ce creeaza ea este natural. Asa ar trebui sa fie si omul, sa nu se abata de la ce a lasat Dumnezeu. Sa se orienteze doar spre ce e bun si frumos". El crede ca atunci cand va disparea albina, va disparea si omul, si de aceea noi, credinciosii acestui pamant, ar trebui sa avem cat mai mare grija de aceste vietuitoare si sa ne fie un adevarat model.

Comoara

Mierea contine peste 400 de substante organice, care ii confera o valoare terapeutica uriasa si este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut. Prin ea, organismul primeste nu doar caloriile de care are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Mierea este un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism.
Prajitura cu miere
  • Ingrediente:
  • 300 g miere, 150 g unt, un ou, o lingura cu scortisoara pisata, o jumatate de lingurita cu bicarbonat, 160 g nuci macinate, 600 g faina, sare.
  • Preparare: Intr-un vas incalzit se bate untul spuma, adaugand mierea fluida, oul, bicarbonatul stins cu lapte, aromele, trei patrimi din cantitatea de nuci si faina. Se toarna in tava unsa si presarata cu faina si se coace la foc potrivit, cam 30 de minute. Prajitura inca fierbinte se unge cu unt topit, peste care se pune zaharul vanilinat, amestecat cu nucile ramase. Se taie rece in bucati patrate.
  • Prajitura cu miere
  • Ingrediente:
  • 300 g miere, 150 g unt, un ou, o lingura cu scortisoara pisata, o jumatate de lingurita cu bicarbonat, 160 g nuci macinate, 600 g faina, sare.
  • Preparare: Intr-un vas incalzit se bate untul spuma, adaugand mierea fluida, oul, bicarbonatul stins cu lapte, aromele, trei patrimi din cantitatea de nuci si faina. Se toarna in tava unsa si presarata cu faina si se coace la foc potrivit, cam 30 de minute. Prajitura inca fierbinte se unge cu unt topit, peste care se pune zaharul vanilinat, amestecat cu nucile ramase. Se taie rece in bucati patrate.
  • ×
    Subiecte în articol: miere mierea