x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Miez de post

0
Autor: Simona Chiriac 23 Mar 2011 - 18:39
Miez de post

157875-bucate03-12-23.jpgDacă până  la 25 martie, când este Buna Vestire (numită în popor Blagoveştenie), natura nu a dat prea multe semne că s-a trezit la viaţă, de acum înainte primăvara se instalează cu adevărat. Nu numai că se dezleagă limba tuturor păsărilor şi începe cucul a-şi striga numele, dar prind a se întoarce păsările călătoare regăsindu-şi vechile cuiburi.

 

 

Forfotă în gospodării
Aşa se face că oamenii pot ieşi pe câmp pentru a ara, dar se feresc să semene, pentru a nu le mânca recoltele păsările cerului. Cei care au livezi merg să cerceteze pomii, stabilind care sunt cei leneşi care trebuie ameninţaţi cu securea pentru că nu dau rod. Prisăcarii dau drumul albinelor, făcându-le să treacă printr-o potcoavă, astfel încât să împrumute din rezistenţa şi puterea metalului. În schimb, sunt aruncate toate ouăle găsite în cuibar, considerându-se că din ele ar ieşi dihănii şi nu pui obişnuiţi.

Demult tare se îndeplinea un ritual ce punea în evidenţă legătura dintre lumea de jos şi cea de sus, a înge­rilor. „Se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare, o cofă cu apă ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă.  Pâinea şi sarea sunt date apoi de pomană.” (S.F. Marian – „Sărbătorile la români”) În calendarul ortodox, la Buna Vestire se mănâncă întotdeauna peşte, aşa că fiecare se învredniceşte să gătească preparate „marine”.

 

Miezul Păresimilor
Prin tradiţie, miercurea din a patra săptămână a Postului Mare (anul acesta, data de 30 martie), este numită Miezul Păresimilor, anunţându-se astfel că s-a ajuns deja la mijlocul postului. Aceasta este ziua în care se numără ouăle ce vor fi folosite la Paşte pentru pregătirea bucatelor ritualice, în locul de „unul” rostindu-se „o mie”. Dacă se obţine un număr fără soţ, este semn că va muri cineva din familie, în schimb, dacă este un număr cu soţ, înseamnă că fiicele se vor mărita curând. De abia după ce s-a îndepli­nit şi această treabă, oamenii se pot apuca de muncile din gospodărie. Femeile obişnuiesc să scoată afară la aer toate lucrurile păstrate în lăzile de zestre şi gătesc mâncăruri cu ulei, fiind una dintre puţinele zile din post în care se poate folosi grăsime.

Crap cu legume la cuptor
Ingrediente: doi crapi, 3 morcovi, 4 cartofi, 3 cepe, 8 căţei de usturoi,  30 ml oţet, 50 ml ulei de floarea-soarelui, două frunze de dafin, 700 ml apă, 200 g mălai, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Crapii se curăţă, se eviscerează, se spală şi se taie în bucăţi. Se condimentează, se acoperă cu folie alimentară şi se introduc la rece 30 de minute. Cartofii şi morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie cuburi. Cepele se curăţă de foi, se spală, se taie în sferturi sau peştişori şi se pun într-o tavă împreună cu morcovii şi cartofii. Se adaugă frunzele de dafin, se acoperă cu apă şi se introduc în cuptorul încins. Se pun bucăţile de crap, se introduce tava în cuptor şi se ţine 10-15 minute. Se prepară o mămăligă din cei 700 ml apă, o lingură rasă cu sare, mălaiul şi se serveşte alături de peştele cu legume şi mujdei de usturoi.

• Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...
Serviciul de email marketing furnizat de