x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Miez de post

Miez de post

de Simona Chiriac    |    23 Mar 2011   •   18:39
Miez de post

157875-bucate03-12-23.jpgDacă până  la 25 martie, când este Buna Vestire (numită în popor Blagoveştenie), natura nu a dat prea multe semne că s-a trezit la viaţă, de acum înainte primăvara se instalează cu adevărat. Nu numai că se dezleagă limba tuturor păsărilor şi începe cucul a-şi striga numele, dar prind a se întoarce păsările călătoare regăsindu-şi vechile cuiburi.

 

 

Forfotă în gospodării
Aşa se face că oamenii pot ieşi pe câmp pentru a ara, dar se feresc să semene, pentru a nu le mânca recoltele păsările cerului. Cei care au livezi merg să cerceteze pomii, stabilind care sunt cei leneşi care trebuie ameninţaţi cu securea pentru că nu dau rod. Prisăcarii dau drumul albinelor, făcându-le să treacă printr-o potcoavă, astfel încât să împrumute din rezistenţa şi puterea metalului. În schimb, sunt aruncate toate ouăle găsite în cuibar, considerându-se că din ele ar ieşi dihănii şi nu pui obişnuiţi.

Demult tare se îndeplinea un ritual ce punea în evidenţă legătura dintre lumea de jos şi cea de sus, a înge­rilor. „Se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare, o cofă cu apă ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă.  Pâinea şi sarea sunt date apoi de pomană.” (S.F. Marian – „Sărbătorile la români”) În calendarul ortodox, la Buna Vestire se mănâncă întotdeauna peşte, aşa că fiecare se învredniceşte să gătească preparate „marine”.

 

Miezul Păresimilor
Prin tradiţie, miercurea din a patra săptămână a Postului Mare (anul acesta, data de 30 martie), este numită Miezul Păresimilor, anunţându-se astfel că s-a ajuns deja la mijlocul postului. Aceasta este ziua în care se numără ouăle ce vor fi folosite la Paşte pentru pregătirea bucatelor ritualice, în locul de „unul” rostindu-se „o mie”. Dacă se obţine un număr fără soţ, este semn că va muri cineva din familie, în schimb, dacă este un număr cu soţ, înseamnă că fiicele se vor mărita curând. De abia după ce s-a îndepli­nit şi această treabă, oamenii se pot apuca de muncile din gospodărie. Femeile obişnuiesc să scoată afară la aer toate lucrurile păstrate în lăzile de zestre şi gătesc mâncăruri cu ulei, fiind una dintre puţinele zile din post în care se poate folosi grăsime.

Crap cu legume la cuptor
Ingrediente: doi crapi, 3 morcovi, 4 cartofi, 3 cepe, 8 căţei de usturoi,  30 ml oţet, 50 ml ulei de floarea-soarelui, două frunze de dafin, 700 ml apă, 200 g mălai, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Crapii se curăţă, se eviscerează, se spală şi se taie în bucăţi. Se condimentează, se acoperă cu folie alimentară şi se introduc la rece 30 de minute. Cartofii şi morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie cuburi. Cepele se curăţă de foi, se spală, se taie în sferturi sau peştişori şi se pun într-o tavă împreună cu morcovii şi cartofii. Se adaugă frunzele de dafin, se acoperă cu apă şi se introduc în cuptorul încins. Se pun bucăţile de crap, se introduce tava în cuptor şi se ţine 10-15 minute. Se prepară o mămăligă din cei 700 ml apă, o lingură rasă cu sare, mălaiul şi se serveşte alături de peştele cu legume şi mujdei de usturoi.

• Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic culinar