x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Minestrone, darul naturii

Minestrone, darul naturii

de Mario jr David    |    09 Mar 2011   •   17:49
Minestrone, darul naturii

De 8 Martie m-am gândit să îi fac mamei o surpriză. Nu o floare, nu un mărţişor... Nici măcar curăţenie printre jucăriile mele! M-am gândit să îi fac un cadou culinar, căci la acestea mă pricep cel mai bine! Mi-am luat coşuleţul şi am pornit la piaţă. La piaţa din cămară, unde cel mai la îndemână mi-au fost cartofii, ceapa, ţelina, morcovii, usturoiul. „A! Un dar al naturii!”, mi-am spus, căci ce poate fi mai savuros decât o întâlnire cu legumele?

 

Piramida alimentelor sănătoase
Am desenat de curând Piramida alimentelor sănătoase şi am afişat-o pe un perete din camera mea, alături de alte  „capodopere”, cum le spune mama. Pe primul loc am schiţat pâinea, pastele şi cerealele, pe nivelul doi tronează  fructele şi legumele, pe locul trei laptele, iaurtul, brânza, carnea, peştele şi ouăle, iar pe ultimul loc, grăsimile şi dulciurile. Revăzând planşa, mi-am spus pentru a zecea oară în cariera mea de mic magician: „Legumele sunt foarte importante! Mama va fi încântată de alegerea făcută!”. Şi am trecut la treabă! L-am rugat pe tati să mă ajute să curăţ legumele pline de personalitate, care mi-ar fi dat multă bătaie de cap dacă mă apucam să le tai singur, şi am creat un adevărat festival în oala mea: supa minestrone! Aroma ierburilor proaspete şi gustul delicios al legumelor au făcut-o pe mama să se bucure mult mai mult decât dacă aş fi întâmpinat-o cu un tort sau cu un cocteil.

 

Supa-surpriză
Ingrediente: două linguri ulei măsline, 60 g bacon, o ceapă, un morcov mediu, o rădăcină ţelină, o gulie, doi căţei  de usturoi, 70 g fusilli, un dovlecel mic, 100 g mazăre, 250 g cartofi, o jumătate ardei gras, 250 ml passata, 150 g fasole din conservă, un fir ţelină, un fir rozmarin, un fir cimbru, 5 fire pătrunjel, 5 frunze busuioc, o jumătate linguriţă piper, o linguriţă sare.
Preparare: În uleiul încins se căleşte baconul tăiat cuburi. Se adaugă morcovul, ţelina rădăcină, gulia şi ceapa tăiate cubuleţe. Se lasă la călit, amestecând din când în când, circa 10 minute. Se adaugă usturoiul strivit şi se mai căleşte un minut. Se stinge cu passata şi 4 căni de apă. Se adaugă sare, piper şi verdeţurile întregi (cimbru, rozmarin şi ţelină). Se lasă să fiarbă circa 10 minute. Apoi se adaugă mazărea, dovlecelul (cu coajă) tăiat felii şi apoi fiecare felie în patru, fasolea scursă de apă, ardeiul tăiat mărunt, pastele şi cartofii cuburi mai mici. Se lasă să fiarbă încă 30 de minute. Se aruncă verdeţurile întregi.
Se adaugă busuiocul şi pătrunjelul tocat mărunt şi se stin­ge focul. Se poate servi cu parmezan presărat deasupra.

×
Subiecte în articol: culinar micul magician