x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Minunea de la Rotherham

Minunea de la Rotherham

de Carmen Dragan    |    15 Oct 2009   •   00:00
Minunea de la Rotherham
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Într-o lume dominată de junk-food, Jamie Oliver pledează pentru o masă sănătoasă, care, spune el, "poate fi un lucru minunat. Poate să înlăture duşmănii, să întărească prietenii durabile şi să declanşeze minunate poveşti de dragoste. Cred că italienii sunt printre cei care înţeleg în profunzime acest lucru. Presupun că şi francezii. Aici, în Marea Britanie, încă mai poţi fi considerat cam ciudat, dacă vorbeşti întruna despre gătit".



Jamie vorbeşte mult, dar vorbeşte bine, insistând întotdeauna să mâncăm sănătos. Şi nu mâncăruri complicate, ci simple şi rustice, gătite cu ingrediente grozave.

MINISTERUL HRANEI
Dintre toate programele pe care le-a iniţiat în ultimii ani, cel mai de succes s-a dovedit a fi înfiinţarea Centrului "Ministerul Hranei", în Rotherham, al cărui ministru (imaginar, dar care reprezintă în mod real interesele cetăţeanului) incontestabil este Jamie.
El porneşte de la ideea că fiecare poate să gătească şi de aceea împreună cu echipa sa susţine cursuri de gătit de luni până vineri, iar în week-end-uri profesorii merg în şcoli şi în centrele comunităţii, unde fac demonstraţii publice în cadrul sesiunilor "Dă mai departe!".

Jamie e de părere că tot ce ai învăţat trebuie să îi înveţi şi pe ceilalţi. Nu trebuie să ţii doar pentru tine nici măcar propriile reţete. E important să comunici ideile, să le împărtăşeşti şi apoi să trăieşti bucuria.

CURSURI PENTRU TOŢI
În acest centru, un curs de 10 săptămâni începe cu lecţii de la cum să fierbi un ou, până la cum se pregăteşte o friptură savuroasă. Cursanţii sunt puşi la tăierea cepei, la prăjitul legumelor, dar şi la coptul prăjiturilor. Mai mult decât atât, ei sunt informaţi şi despre igiena în bucătărie.

NUTRIŢIE CORECTĂ
Graţie acestui "minister", locuitorii din Rotherham au învăţat să-şi schimbe în bine obiceiurile culinare. Cei care au participat la curs ştiu ce înseamnă o nutriţie corectă şi care este importanţa unui meniu echilibrat, din care să nu lipsească cele cinci legume şi fructe zilnice.
Entuziasmul de care s-a bucurat experimentul "Ministry of Food" l-a determinat pe Jamie să meargă mai departe. Aşadar, la sfârşitul acestui an se va înfiinţa un al doilea Centru "Ministry of Food" la Bradford. Locuitorii de aici vor fi învăţaţi să gătească cu produse locale, pentru a pune în valoare gastronomia zonei.

Despre acest proiect, Jamie a declarat: "Sunt sigur că Centrul Ministry of Food va avea un impact puternic în district şi tot ceea ce se poate face pentru a îmbunătăţi sănătatea locuitorilor şi a combate obezitatea este binevenit. Voi ajuta la îmbunătăţirea aspiraţiilor, tehnicilor şi prin intermediul cursurilor voi contribui la regenerarea districtului".

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie