x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Minuni aromate pregătite din cartofi

Minuni aromate pregătite din cartofi

12 Dec 2007   •   00:00

Da, chiar aşa! Aţi citit bine! Am cules pentru dvs. mai multe reţete delicioase de dulciuri pe bază de cartofi. Nici nu ştiam că se pot face atătea prăjituri din banalii cartofi: chec, tort, gogoşi, iar exemplele nu se opresc aici.

Da, chiar aşa! Aţi citit bine! Am cules pentru dvs. mai multe reţete delicioase de dulciuri pe bază de cartofi. Nici nu ştiam că se pot face atătea prăjituri din banalii cartofi: chec, tort, gogoşi, iar exemplele nu se opresc aici. Se prepară feluri de măncare principale sau deserturi, dar pot fi folosiţi şi in tratarea unor boli de stomac şi chiar in tratamente cosmetice.

Reţetele pe care vi le propunem pot fi consumate şi de către persoanele care ţin o dietă mai riguroasă. Mulţi dintre cei care au un regim alimentar cred că acesta constă din măncare puţină şi fără gust, dar cartoful, prin aroma plăcută, ii poate ajuta să-şi prepare reţete de-a dreptul delicioase.

Fiecare gospodină poate să adapteze reţetele pe gustul său, renunţănd la unele ingrediente şi introducănd altele.

Tort cu cremă de cartofi

Ingrediente: 7 cartofi, 3 ouă, 100 g nuci, 8 linguri de zahăr tos, 100 g unt, două linguri de zahăr pudră, două linguri de pesmet, 4 linguri de rom.

Preparare: Cartofii se spală bine, se fierb in coajă, se curăţă şi se dau prin maşina de tocat. Ouăle se bat bine şi se adaugă zahărul tos, apoi se amestecă bine. Se pun jumătate din catitatea de cartofi (trebuie să fie călduţi), 50 g nuci, două linguri de rom şi se amestecă bine. Se aşază ingredientele intr-o formă de tort tapetată cu pesmet şi se dă la cuptor pentru 35 de minute.

Separat se bate untul, se adaugă treptat zahărul, restul de cartofi, nucile, romul şi se amestecă pănă cănd se obţine o cremă. Blatul copt se lasă la răcit, se taie pe mijloc şi se umple cu crema de cartofi. Tortul se ornează cu fructe confiate sau din compot.

Gogoşi din cartofi

Ingrediente: 6 cartofi mari, 50 g drojdie, 250 g smăntănă, 4 gălbenuşuri, un pahar de ulei, marmeladă, zahăr vanilinat, făină căt cuprinde, sare.

Preparare: Cartofii se spală, se usucă şi se coc in coajă. După ce s-au copt, aşa fierbinţi, se dau pe răzătoarea mică. Intr-un vas mai adănc se pun drojdia, amestecată cu smăntăna, sarea, gălbenuşurile şi se frămăntă un aluat nu foarte tare, care se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut. Apoi se intinde pe planşetă cu un sucitor şi, cu ajutorul unei forme rotunde (este bun şi un pahar), se formează o gogoşică peste care se pune marmeladă, iar deasupra se aşază o altă gogoşică şi se lipesc marginile. Se prăjesc in ulei incins.

Chec din cartofi

Ingrediente: 7 cartofi, 5 ouă, un pahar de zahăr, 50 g cacao, zahăr vanilinat, 150 g nuci, un praf de copt, unt.

Preparare: Cartofii se spală bine, se pun la fiert in coajă şi se lasă pănă a doua zi, cănd se curăţă şi se dau pe răzătoarea mică. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul şi cacaua, se adaugă nucile pisate, cartofii raşi, albuşurile bătute spumă, zahărul vanilinat şi coaja de lămăie. Praful de copt se stinge cu puţină zeamă de lămăie şi se incorporează celelalte ingrediente şi se amestecă bine. Compoziţia se pune intr-o tavă de chec, tapetată in prealabil cu unt şi făină. Se coace in cuptor timp de aproximativ o oră.

Sufleu dulce de cartofi

Ingrediente: 9 cartofi, 6 ouă, 400 g unt, zahăr vanilinat, 300 g zahăr, coajă rasă de lămăie.

Preparare: Cartofii se spală, se fierb in coajă, apoi se curăţă şi se dau prin maşina de tocat. In pasta de cartofi se adaugă untul, se amestecă bine cu gălbenuşurile, unul căte unul, se adaugă zahărul pudră, coaja de lămăie şi zahărul vanilinat. Se amestecă pănă cănd se obţine consistenţa dorită. Separat se bat albuşurile spumă şi se incorporează in compoziţie. Se unge cu unt o formă şi se aşază puţin aluat pe fundul ei şi pe pereţi, apoi se răstoarnă toată compoziţia in formă şi pe deasupra ei se presară zahăr tos. Se coace timp de aproximativ 20 de minute in cuptorul bine incins.

Prăjitură de cartofi cu mere

Ingrediente: 5 cartofi, 5 mere, un ou, 50 g unt, 120 g făină, un vărf de cuţit de bicarbonat, scorţişoară, coajă de lămăie, 8 linguri de zahăr.

Preparare: Cartofii se spală şi se fierb in coajă cu o zi inainte. A doua zi se curăţă, se dau pe răzătoarea mică, la fel şi merele. Se amestecă, se adaugă untul frecat cu zahărul, oul, bicarbonatul, coaja de lămăie, făina şi scorţişoara. Se amestecă bine toate ingredientele şi se toarnă intr-o crăticioară bine unsă şi tapetată cu făină. Se coace timp de o oră, la foc mare.

×