x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Minunile Sfantului Grigorie

Minunile Sfantului Grigorie

de Simona Chiriac    |    24 Ian 2007   •   00:00
Minunile Sfantului Grigorie
CALENDAR GASTRONOMIC
Despre Sfantul Grigorie Teologul, pomenit de Biserica Ortodoxa la data de 25 ianuarie, se crede ca a savarsit multe minuni, mai ales prin vindecarea celor care nu mai aveau speranta.

Legenda spune ca, pe cand umbla Sfantul Grigorie Teologul pe pamant, a ajuns la apa unui izvor. Fiindu-i sete, si-a infipt toiagul in pamant si a baut din apa. Atunci Sfantul Mihail i-a luat sufletul si l-a dus in Rai. Dupa o vreme, pe cand se plimbau Sfantul Grigorie si Arhanghelul Mihail pe pamant, au ajuns si la izvorul cu pricina, unde au vazut toiagul frumos inflorit, iar langa el un corp de mult timp putrezit. Legenda ne mai spune ca, in felul acesta, sfantul le-a aratat oamenilor ca sufletul este nemuritor.

In popor se crede ca Sfantul Grigorie ii ajuta cu spor pe cei care lucreaza in lemn. De asemenea, ii fereste pe credinciosi de lovituri. Bolnavii sunt cei care asteapta cu nerabdare ziua de pomenire a sfantului, existand credinta ca se vor vindeca.

Filipii de Iarna

Tot la aceasta data, cand in calendarul religios este sarbatorit Sfantul Grigorie Teologul, incep Filipii de Iarna, sarbatoare populara ce sta sub semnul lupilor. Pana la 2 februarie, gospodarii indeplinesc cu strictete ritualuri prin care se protejeaza animalele, dar si membrii familiei de atacurile animalelor salbatice. Femeile lipesc gura cuptorului cu pamant, ca in felul acesta sa se lipeasca si gura lupului si sa nu manance vitele. Alteori se leaga de cosul casei diferite unelte agricole (secure, topor, sapa) si sunt lasate acolo tot anul, ca astfel sa uite lupii ca sunt animale in gospodarie.

Se tine aceasta sarbatoare ca sa nu moara pasarile din curte si ca sa nu se imbolnaveasca copiii. La Filipii de Iarna nu se da nimic din casa, nici de pomana, nici sub forma de imprumut, ca sa nu se abata nenorocirile asupra gospodariei. Nu se lucreaza, caci nu vor creste granele pe camp, iar oamenii ar putea suferi de arsuri sau inec.

PLACINTA DE FOI CU UMPLUTURA DE PUI

  • Ingrediente: un pachet aluat foitaj, 600 g carne de pui, 3 cepe, doua oua, o legatura de patrunjel, unt, sare, piper, ulei.
  • Preparare: Carnea de pui se spala, se curata si se toaca foarte marunt. Intr-o tigaie se incinge ulei si se calesc carnea de pui si ceapa tocata, cu putina sare. Se stinge cu apa si se lasa sa fiarba compozitia pana cand scade. Dupa ce s-a racit, se adauga ouale, patrunjelul tocat, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca foarte bine si se lasa deoparte. Jumatate din foile de foitaj se stropesc individual cu unt topit, iar peste ele se intinde umplutura de carne. Se acopera cu celelalte foi stropite fiecare in parte cu unt. Se asaza placinta intr-o tava unsa cu unt sau ulei si se coace. Se poate servi cu smantana.
  • ×
    Subiecte în articol: sfăntul grigorie sfantul grigorie