x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Miracolul numit “urzică”

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Miracolul numit “urzică”

Cunoscută încă din Antichitate, urzica este folosită în alimentaţie, în medicina naturistă, dar şi în industria textilă. Folosită inclusiv de vechii greci, de romani şi de geto-daci, urzica era cunoscută şi sub denumirea de “buruiana lui Mart”, adică a lui Marte, zeul războiului, datorită “obiceiului ei” de a pişca.

Cunoscută încă din Antichitate, urzica este folosită în alimentaţie, în medicina naturistă, dar şi în industria textilă. Folosită inclusiv de vechii greci, de romani şi de geto-daci, urzica era cunoscută şi sub denumirea de “buruiana lui Mart”, adică a lui Marte, zeul războiului, datorită “obiceiului ei” de a pişca.

 

Tradiţii

Considerată o plantă sacră, urzica se consuma, încă de pe vremea străbunilor, pe toată durata Postului Mare şi în ziua Dochiei (pe 1 Martie). În tradiţia populară, se spunea că urzica apără de trăsnete, aşa că, pe timp de furtută şi în ziua de Sf. Gheorghe, se purta la gât ca un fel de amuletă, înfăşurată într-o bucată de postav. Tot în ziua Sfântului Gheorghe, se practica sorcovitul cu urzici. Se credea că cel pişcat va fi sprinten, harnic şi îndemânatic la lucru tot anul. O altă credinţă populară spune că, îngropate în faţa grajdului, urzicile feresc vitele de boli. Se zice că în Joia Mare înfloresc urzile şi, începând de-atunci, nu mai sunt bune de mâncat.

 

Consumul

Într-adevăr urzicile mature şi bătrâne conţin o toxină urticantă care poate produce iritaţii gastrice şi senzaţia de arsură la nivelul pielii. De aceea, se recomandă consumul urzicilor tinere. Este important şi locul de unde au fost culese urzicile fiindcă cele care au crescut în zone poluate pot face mai mult rău decât bine organismului.

Urzicile sunt delicioase sub formă de mâncărică (cu mujdei de usturoi şi ouă prăjite), ciorbă şi chiar chifteluţe. Ele pot fi pregătite şi cu maioneză, cu hrean sau cu orez. Cei interesaţi de acţiunile terapeutice ale plantei, ar face bine să nu o fiarbă, ci doar să o opărească. Foarte sănătoase sunt salatele cu urzici, pregătite cu zeamă de lămâie sau oţet de mere, sare şi un strop de ulei. Ceaiul de urzici este recomandat pentru o cură de 30 de zile, în urma căreia se vitaminizează şi remineralizează organismul şi dispare starea de anemie, specifică primăverii. Totodată se echilibrează sistemul de apărare al organismului şi se curaţă sângele de toxinele acumulate pe timpul iernii. Compresele cu infuzie de urzică pot fi folosite pentru cicatrizarea rănilor, dar şi în tratamente cosmetice.

 

Drob de urzici cu ouă şi bureţi

Ingrediente: 300 g bureţi, 300 g urzici, cinci cepe mijlocii, o ceaşcă de ulei, cinci căţei de usturoi, 10 ouă, un praf de sare şi unul de piper.
Preparare: Urzicile curăţate se pun la fiert în apa clocotită. Separat, se toacă ceapa solzişori şi se căleşte în puţin ulei. Când ceapa prinde culoare, se adaugă şi bureţii tocaţi mărunt. Urzicile fierte, se scurg bine, se toacă şi se pun peste bureţi. Ouăle bătute se pun şi ele în cratiţă peste celelalte ingrediente şi se bagă la cuptor. Preparatul este gata când s-a rumenit.

 

Borş de urzici cu ardei gras

Ingrediente: 500 g urzici, 500 ml borş, 200 g orez, un litru apă, o ceapă, un ardei gras, o lingură ulei, o lingură făină, un praf de sare.

Preparare: Se curăţă urzicile şi se pun într-o oală cu apă clocotită şi puţină sare. Separat, ceapa se toacă solzişori şi se pune într-o tigaie, cu puţin ulei. Când ceapa devine aurie, se stinge cu puţină supă de urzici. Ceapa astfel pregătită se pune peste urzici, se adaugă sare, orez şi ardei gras. După ce au fiert toate ingredientele, se adaugă borşul clocotit.

 

Sos de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, patru linguri smântână, trei cepe, două linguri făină, patru linguri de ulei.

Preparare: Urzicile se aleg, se taie mărunt şi se pun în apă clocotită cu puţină sare. După ce s-au înmuiat, se trec printr-o sită. Ceapa tăiată solzişori se înăbuşă. Când devine aurie, se adaugă peste făina şi se mai lasă puţin la foc mic până prinde culoare. Apoi amestecul se lasă la rece, se toarnă puţină apă fiartă şi se adaugă urzicile. Se amestecă bine şi se pune pe foc, unde se ţine la înăbuşit aproximativ cinci minute. Când e aproape gata, se adaugă smântână.

 

Chifteluţe de urzici

Ingrediente: 300 g usturoi, cinci căţei de usturoi, un ou, o ceapă, trei linguri de pesmet, sare şi piper după gust.

Preparare: Urzicile spalate se opăresc în apă fiartă cu puţină sare. Apoi se storc şi se toacă mărunt.
Separat, ceapa tăiată solzişori se căleşte în puţin ulei. În bol, se amestecă urzicile cu ceapa călită, usturoiul pisat, oul bătut şi pesmetul. Se adaugă sare şi piper, după gust. Din această compoziţie se fac chifteluţe care se prăjesc în ulei încins.

 

Supă cremă de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, 80 g unt, un ou, 100 g ceapă, 60 g hrean, 40 g făină, sare

Preparare: Ceapa se pune la fiert cu puţină sare şi când e aproape gata, se adaugă şi urzicile. După ce s-au fiert, se strecoară, se dau prin sită şi se pun la loc în oală la fiert. Făina se dizolvă cu apă şi se adaugă peste urzici împreună cu untul. Se mai lasă la foc mic încă 10 minute. La sfârşit se adaugă usturoiul pisat, gălbenuşul bătut spumă şi se adaugă sare după gust.

Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   ulei,   ceapa,   urzici,   urzicile

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Te cunosc de undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

Te cunosc de undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
Galerie Foto Cea de-a treia ediție a celui de-al 14-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de frații Alex și Monica Anghel, care i-au imitat pe John Travolta și Olivia Newton John, cu o celebră piesă din...

Începe AERONAUTIC Show 2019, pe Lacul Morii din Capitală

Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în parteneriat cu Asociaţia Aeronautică Română, organizează sâmbătă cea de-a zecea ediţie a "AeroNautic Show 2019 - Lacul Morii Bucureşti",...

Elena Udrea și-a botezat astăzi fetița. O cheamă Eva Maria și a împlinit un an

Elena Udrea și-a botezat astăzi fetița. O cheamă Eva Maria și a împlinit un an
Elena Udrea și Adrian Alexandrov și-au botezat fiica la Mânăstirea Casin din București. O cheamă Eva Maria și astăzi a împlinit un an. Fostul ministru al Turismului a declarat că nașii nu sunt persoane cu...

Fotbalistul argentinian Lionel Messi a lansat o colecție de îmbrăcăminte

Fotbalistul argentinian  Lionel Messi a lansat o colecție de îmbrăcăminte
Starul argentinian Lionel Messi a lansat  o colecţie de îmbrăcăminte inspirată din viaţa sa, ale cărei culori predominante sunt cele ale clubului său, FC Barcelona, şi ale naţionalei de fotbal a...

Actorul Ștefan Pavel, despre serialul Mangalița: „La o filmare de noapte, am trezit tot orașul. A venit Poliția”

Actorul Ștefan Pavel, despre serialul Mangalița: „La o filmare de noapte, am trezit tot orașul. A venit Poliția”
Galerie Foto Actorul Ștefan Pavel,  pe care telespectatorii îl vor vedea în serialul de comedie Mangalița, care începe duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, la Antena 1, în rolul lui Dumitru Bozovici, un jurnalist de...

Lady Gaga și Bradley Cooper, Nancy și Frank Sinatra, Afric Simone și Fergie, dar și adevărații Șatra B.E.N.Z vin la Te cunosc de undeva!

Lady Gaga și Bradley Cooper, Nancy și Frank Sinatra, Afric Simone și Fergie, dar și adevărații Șatra B.E.N.Z vin la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Jocul transformărilor continuă sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizat de Ozana Barabancea, Andreea Bălan, Cristi Iacob...

Presiunea se intensifică la Chefi la cuțite: ”O să îl fac să plângă sezonul acesta mai tare decât a plâns vreodată”

Presiunea se intensifică la Chefi la cuțite: ”O să îl fac să plângă sezonul acesta mai tare decât a plâns vreodată”
Galerie Foto O nouă luptă culinară îi va aduce luni, de la 20:00, pe chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu din nou la bancurile de gătit. Cea mai ofertantă probă de până acum, în ceea ce privește ingredientele, le...

Mihai Bendeac, scenariu apocaliptic pe scena iUmor: “Dacă eu cădeam din leagăn, muream direct!”

Mihai Bendeac, scenariu apocaliptic pe scena iUmor: “Dacă eu cădeam din leagăn, muream direct!”
Galerie Foto Cei trei jurați vor fi șocați în această seară, de la ora 20:00, la Antena 1, de o apariție surprinzătoare pe scena iUmor. Strong Man Tulga, venit tocmai din Mongolia, îi va uimi pe juraţi cu puterea sa...

In memoriam Alexandru Darie, la TVR

In memoriam Alexandru Darie, la TVR
Televiziunea publică va difuza o serie de producţii dedicate lui Alexandru Darie, unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România. Joi, 19 septembrie a.c, de la ora 15.00, TVR2 a programat o ediţie...

Bușteni, Sovata și Sighișoara, cele mai ieftine stațiuni în această toamnă

Bușteni, Sovata și Sighișoara, cele mai ieftine stațiuni în această toamnă
Buşteni, Sovata şi Sighişoara sunt stațiunile cu cele mai ieftine opţiuni de cazare din România în această perioadă. Prețurile medii pentru o noapte de cazare într-un hotel de 3 stele sunt între 27 ...

Cele mai ieftine destinații turistice din țară în această toamnă

Cele mai ieftine destinații turistice din țară în această toamnă
Buşteni, Sovata şi Sighişoara sunt localităţile cu cele mai ieftine opţiuni de cazare din România, având valori medii pentru o noapte într-un hotel de 3 stele în timpul lunilor de toamnă de 27 euro, 29 euro, r...

Cornel Palade, despre cum fugea de acasă fiica sa, Ada: “Odată am căutat-o de am înnebunit”

Cornel Palade, despre cum fugea de acasă fiica sa, Ada:  “Odată am căutat-o de am înnebunit”
Galerie Foto Ada și Cornel Palade, pe care telespectatorii Antenei 1 îi vor vedea sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, cu o transformare în Nancy și Frank Sinatra sunt foarte încântați de...

Un bărbat care l-a acuzat pe Kevin Spacey de agresiune sexuală a murit înainte ca dosarul să fie judecat

Un bărbat care l-a acuzat pe Kevin Spacey de agresiune sexuală a murit înainte ca dosarul să fie judecat
Un bărbat care l-a acuzat pe actorul Kevin Spacey de agresiune sexuală a murit înainte ca dosarul să fie judecat, relatează joi Press Association. Presupusa victimă, care a rămas anonimă şi a fost numită Joh...

Cheloo, dezamăgit la iUmor: “Am fost rezervă pentru Bendeac și nu s-a întâmplat nimic!”

Cheloo, dezamăgit la iUmor: “Am fost rezervă pentru Bendeac și nu s-a întâmplat nimic!”
Galerie Foto Un număr de BDSM, în care concurenta va încerca să arate cum se domină un bărbat, va stârni păreri contradictorii între cei trei jurați mâine, de la ora 20:00, la Antena 1. Kennya practică BDSM-ul de 10 ani...

Actrița Alina Berzunțeanu, din serialul Mangalița, încântată de locuitorii din Bolintin: “Am primit, la filmări, flori și căpșuni”

Actrița Alina Berzunțeanu, din serialul Mangalița, încântată de locuitorii din Bolintin: “Am primit, la filmări, flori și căpșuni”
Galerie Foto Actrița Alina Berzunțeanu, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea în rolul directoarei economice Doina Rogojinaru, în serialul de comedie Mangalița, care începe duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, a f...
Serviciul de email marketing furnizat de