x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Miracolul numit “urzică”

Miracolul numit “urzică”

de Diana Radu    |    21 Mar 2008   •   00:00
Miracolul numit “urzică”

Cunoscută încă din Antichitate, urzica este folosită în alimentaţie, în medicina naturistă, dar şi în industria textilă. Folosită inclusiv de vechii greci, de romani şi de geto-daci, urzica era cunoscută şi sub denumirea de “buruiana lui Mart”, adică a lui Marte, zeul războiului, datorită “obiceiului ei” de a pişca.

Cunoscută încă din Antichitate, urzica este folosită în alimentaţie, în medicina naturistă, dar şi în industria textilă. Folosită inclusiv de vechii greci, de romani şi de geto-daci, urzica era cunoscută şi sub denumirea de “buruiana lui Mart”, adică a lui Marte, zeul războiului, datorită “obiceiului ei” de a pişca.

 

Tradiţii

Considerată o plantă sacră, urzica se consuma, încă de pe vremea străbunilor, pe toată durata Postului Mare şi în ziua Dochiei (pe 1 Martie). În tradiţia populară, se spunea că urzica apără de trăsnete, aşa că, pe timp de furtută şi în ziua de Sf. Gheorghe, se purta la gât ca un fel de amuletă, înfăşurată într-o bucată de postav. Tot în ziua Sfântului Gheorghe, se practica sorcovitul cu urzici. Se credea că cel pişcat va fi sprinten, harnic şi îndemânatic la lucru tot anul. O altă credinţă populară spune că, îngropate în faţa grajdului, urzicile feresc vitele de boli. Se zice că în Joia Mare înfloresc urzile şi, începând de-atunci, nu mai sunt bune de mâncat.

 

Consumul

Într-adevăr urzicile mature şi bătrâne conţin o toxină urticantă care poate produce iritaţii gastrice şi senzaţia de arsură la nivelul pielii. De aceea, se recomandă consumul urzicilor tinere. Este important şi locul de unde au fost culese urzicile fiindcă cele care au crescut în zone poluate pot face mai mult rău decât bine organismului.

Urzicile sunt delicioase sub formă de mâncărică (cu mujdei de usturoi şi ouă prăjite), ciorbă şi chiar chifteluţe. Ele pot fi pregătite şi cu maioneză, cu hrean sau cu orez. Cei interesaţi de acţiunile terapeutice ale plantei, ar face bine să nu o fiarbă, ci doar să o opărească. Foarte sănătoase sunt salatele cu urzici, pregătite cu zeamă de lămâie sau oţet de mere, sare şi un strop de ulei. Ceaiul de urzici este recomandat pentru o cură de 30 de zile, în urma căreia se vitaminizează şi remineralizează organismul şi dispare starea de anemie, specifică primăverii. Totodată se echilibrează sistemul de apărare al organismului şi se curaţă sângele de toxinele acumulate pe timpul iernii. Compresele cu infuzie de urzică pot fi folosite pentru cicatrizarea rănilor, dar şi în tratamente cosmetice.

 

Drob de urzici cu ouă şi bureţi

Ingrediente: 300 g bureţi, 300 g urzici, cinci cepe mijlocii, o ceaşcă de ulei, cinci căţei de usturoi, 10 ouă, un praf de sare şi unul de piper.
Preparare: Urzicile curăţate se pun la fiert în apa clocotită. Separat, se toacă ceapa solzişori şi se căleşte în puţin ulei. Când ceapa prinde culoare, se adaugă şi bureţii tocaţi mărunt. Urzicile fierte, se scurg bine, se toacă şi se pun peste bureţi. Ouăle bătute se pun şi ele în cratiţă peste celelalte ingrediente şi se bagă la cuptor. Preparatul este gata când s-a rumenit.

 

Borş de urzici cu ardei gras

Ingrediente: 500 g urzici, 500 ml borş, 200 g orez, un litru apă, o ceapă, un ardei gras, o lingură ulei, o lingură făină, un praf de sare.

Preparare: Se curăţă urzicile şi se pun într-o oală cu apă clocotită şi puţină sare. Separat, ceapa se toacă solzişori şi se pune într-o tigaie, cu puţin ulei. Când ceapa devine aurie, se stinge cu puţină supă de urzici. Ceapa astfel pregătită se pune peste urzici, se adaugă sare, orez şi ardei gras. După ce au fiert toate ingredientele, se adaugă borşul clocotit.

 

Sos de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, patru linguri smântână, trei cepe, două linguri făină, patru linguri de ulei.

Preparare: Urzicile se aleg, se taie mărunt şi se pun în apă clocotită cu puţină sare. După ce s-au înmuiat, se trec printr-o sită. Ceapa tăiată solzişori se înăbuşă. Când devine aurie, se adaugă peste făina şi se mai lasă puţin la foc mic până prinde culoare. Apoi amestecul se lasă la rece, se toarnă puţină apă fiartă şi se adaugă urzicile. Se amestecă bine şi se pune pe foc, unde se ţine la înăbuşit aproximativ cinci minute. Când e aproape gata, se adaugă smântână.

 

Chifteluţe de urzici

Ingrediente: 300 g usturoi, cinci căţei de usturoi, un ou, o ceapă, trei linguri de pesmet, sare şi piper după gust.

Preparare: Urzicile spalate se opăresc în apă fiartă cu puţină sare. Apoi se storc şi se toacă mărunt.
Separat, ceapa tăiată solzişori se căleşte în puţin ulei. În bol, se amestecă urzicile cu ceapa călită, usturoiul pisat, oul bătut şi pesmetul. Se adaugă sare şi piper, după gust. Din această compoziţie se fac chifteluţe care se prăjesc în ulei încins.

 

Supă cremă de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, 80 g unt, un ou, 100 g ceapă, 60 g hrean, 40 g făină, sare

Preparare: Ceapa se pune la fiert cu puţină sare şi când e aproape gata, se adaugă şi urzicile. După ce s-au fiert, se strecoară, se dau prin sită şi se pun la loc în oală la fiert. Făina se dizolvă cu apă şi se adaugă peste urzici împreună cu untul. Se mai lasă la foc mic încă 10 minute. La sfârşit se adaugă usturoiul pisat, gălbenuşul bătut spumă şi se adaugă sare după gust.

×
Subiecte în articol: sare gastronomie ulei ceapa urzici urzicile