x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Miracolul numit “urzică”

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Miracolul numit “urzică”

Cunoscută încă din Antichitate, urzica este folosită în alimentaţie, în medicina naturistă, dar şi în industria textilă. Folosită inclusiv de vechii greci, de romani şi de geto-daci, urzica era cunoscută şi sub denumirea de “buruiana lui Mart”, adică a lui Marte, zeul războiului, datorită “obiceiului ei” de a pişca.

Cunoscută încă din Antichitate, urzica este folosită în alimentaţie, în medicina naturistă, dar şi în industria textilă. Folosită inclusiv de vechii greci, de romani şi de geto-daci, urzica era cunoscută şi sub denumirea de “buruiana lui Mart”, adică a lui Marte, zeul războiului, datorită “obiceiului ei” de a pişca.

 

Tradiţii

Considerată o plantă sacră, urzica se consuma, încă de pe vremea străbunilor, pe toată durata Postului Mare şi în ziua Dochiei (pe 1 Martie). În tradiţia populară, se spunea că urzica apără de trăsnete, aşa că, pe timp de furtută şi în ziua de Sf. Gheorghe, se purta la gât ca un fel de amuletă, înfăşurată într-o bucată de postav. Tot în ziua Sfântului Gheorghe, se practica sorcovitul cu urzici. Se credea că cel pişcat va fi sprinten, harnic şi îndemânatic la lucru tot anul. O altă credinţă populară spune că, îngropate în faţa grajdului, urzicile feresc vitele de boli. Se zice că în Joia Mare înfloresc urzile şi, începând de-atunci, nu mai sunt bune de mâncat.

 

Consumul

Într-adevăr urzicile mature şi bătrâne conţin o toxină urticantă care poate produce iritaţii gastrice şi senzaţia de arsură la nivelul pielii. De aceea, se recomandă consumul urzicilor tinere. Este important şi locul de unde au fost culese urzicile fiindcă cele care au crescut în zone poluate pot face mai mult rău decât bine organismului.

Urzicile sunt delicioase sub formă de mâncărică (cu mujdei de usturoi şi ouă prăjite), ciorbă şi chiar chifteluţe. Ele pot fi pregătite şi cu maioneză, cu hrean sau cu orez. Cei interesaţi de acţiunile terapeutice ale plantei, ar face bine să nu o fiarbă, ci doar să o opărească. Foarte sănătoase sunt salatele cu urzici, pregătite cu zeamă de lămâie sau oţet de mere, sare şi un strop de ulei. Ceaiul de urzici este recomandat pentru o cură de 30 de zile, în urma căreia se vitaminizează şi remineralizează organismul şi dispare starea de anemie, specifică primăverii. Totodată se echilibrează sistemul de apărare al organismului şi se curaţă sângele de toxinele acumulate pe timpul iernii. Compresele cu infuzie de urzică pot fi folosite pentru cicatrizarea rănilor, dar şi în tratamente cosmetice.

 

Drob de urzici cu ouă şi bureţi

Ingrediente: 300 g bureţi, 300 g urzici, cinci cepe mijlocii, o ceaşcă de ulei, cinci căţei de usturoi, 10 ouă, un praf de sare şi unul de piper.
Preparare: Urzicile curăţate se pun la fiert în apa clocotită. Separat, se toacă ceapa solzişori şi se căleşte în puţin ulei. Când ceapa prinde culoare, se adaugă şi bureţii tocaţi mărunt. Urzicile fierte, se scurg bine, se toacă şi se pun peste bureţi. Ouăle bătute se pun şi ele în cratiţă peste celelalte ingrediente şi se bagă la cuptor. Preparatul este gata când s-a rumenit.

 

Borş de urzici cu ardei gras

Ingrediente: 500 g urzici, 500 ml borş, 200 g orez, un litru apă, o ceapă, un ardei gras, o lingură ulei, o lingură făină, un praf de sare.

Preparare: Se curăţă urzicile şi se pun într-o oală cu apă clocotită şi puţină sare. Separat, ceapa se toacă solzişori şi se pune într-o tigaie, cu puţin ulei. Când ceapa devine aurie, se stinge cu puţină supă de urzici. Ceapa astfel pregătită se pune peste urzici, se adaugă sare, orez şi ardei gras. După ce au fiert toate ingredientele, se adaugă borşul clocotit.

 

Sos de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, patru linguri smântână, trei cepe, două linguri făină, patru linguri de ulei.

Preparare: Urzicile se aleg, se taie mărunt şi se pun în apă clocotită cu puţină sare. După ce s-au înmuiat, se trec printr-o sită. Ceapa tăiată solzişori se înăbuşă. Când devine aurie, se adaugă peste făina şi se mai lasă puţin la foc mic până prinde culoare. Apoi amestecul se lasă la rece, se toarnă puţină apă fiartă şi se adaugă urzicile. Se amestecă bine şi se pune pe foc, unde se ţine la înăbuşit aproximativ cinci minute. Când e aproape gata, se adaugă smântână.

 

Chifteluţe de urzici

Ingrediente: 300 g usturoi, cinci căţei de usturoi, un ou, o ceapă, trei linguri de pesmet, sare şi piper după gust.

Preparare: Urzicile spalate se opăresc în apă fiartă cu puţină sare. Apoi se storc şi se toacă mărunt.
Separat, ceapa tăiată solzişori se căleşte în puţin ulei. În bol, se amestecă urzicile cu ceapa călită, usturoiul pisat, oul bătut şi pesmetul. Se adaugă sare şi piper, după gust. Din această compoziţie se fac chifteluţe care se prăjesc în ulei încins.

 

Supă cremă de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, 80 g unt, un ou, 100 g ceapă, 60 g hrean, 40 g făină, sare

Preparare: Ceapa se pune la fiert cu puţină sare şi când e aproape gata, se adaugă şi urzicile. După ce s-au fiert, se strecoară, se dau prin sită şi se pun la loc în oală la fiert. Făina se dizolvă cu apă şi se adaugă peste urzici împreună cu untul. Se mai lasă la foc mic încă 10 minute. La sfârşit se adaugă usturoiul pisat, gălbenuşul bătut spumă şi se adaugă sare după gust.

Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   ulei,   ceapa,   urzici,   urzicile

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mukinka, câștigătorul iUmor, este îndrăgostit de România: “Am venit din curiozitate, dar mi-am dat seama că aici mă simt cel mai mult acasă”

Mukinka, câștigătorul iUmor, este îndrăgostit de România:  “Am venit din curiozitate, dar mi-am dat seama că aici mă simt cel mai mult acasă”
Galerie Foto Mukinka, câștigătorul iUmor, este concurentul care a încântat pe toată lumea cu glumele sale despre tradiţiile din țara noastră, defecte sau lucruri amuzante ale poporului român. Mukinka este originar din...

Semifinaliștii Chefi la cuțite, cu ochii în lacrimi: ”Este cel mai frumos lucru din acest show”

Semifinaliștii Chefi la cuțite, cu ochii în lacrimi:  ”Este cel mai frumos lucru din acest show”
Galerie Foto Luni, de la 20:00, soarta bucătarilor din semifinala sezonului 7 Chefi la cuțite se va afla chiar în mâinile lor, iar trei teste consecutive, ce vor pune accent pe calitățile culinare, vor definitiva lista...

Familia Regală Britanică angajează şef pentru social media

Familia Regală Britanică angajează şef pentru social media
Familia Regală Britanică a publicat un anunţ de angajare a unui şef pentru social media care să promoveze global „reputaţia şi impactul” Reginei Elisabeta a II-a şi altor membri ai familiei regale,...

Revoluţia română pe ecran, în noul număr al revistei „Film”

Revoluţia română pe ecran, în noul număr al revistei „Film”
Numărul 4/2019 al revistei „Film” apare în zilele când se împlinesc 30 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, care a schimbat radical evoluţia României. Nimic mai firesc decât includerea în sumarul...

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer
Actriţa Anna Karina, cunoscută mai ales pentru rolurile din filmele lui Jean-Luc Godard, a murit sâmbătă la Paris în urma unu cancer, la vârsta de 79 de ani, a anunţat duminică agentul său, într-un comunicat...

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019
Jamaicana Toni-Ann Singh a fost încoronată Miss World 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurată sâmbătă seară la Londra, relatează AFP. Tânăra jamaicană şi-a devansat colegele din Franţa şi...

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã
Mukinka a câștigat marea finală a sezonului 7 iUmor, finală în care s-au luptat pentru marele premiu în valoare de 20.000 euro numere de magie, stand-up, trap, rap, glume scurte sau mimă cu sunete. Jurații au...

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!
Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor! Numărul său a convins atât juriul cât și publicul că merită premiul de 20.000 de euro! Așa cum ne-a obișnuit, concurentul Mukinka a făcut show pe...

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani
Danny Aiello, un mare actor de film și teatru, cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Do the Right Thing” al lui Spike Lee şi „The Purple Rose of Cairo” al lui Woody Allen, a murit la un centru medical din...

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1
Galerie Foto Momentele emoţionante, surprizele şi rãsturnãrile de situaţie din ultimul episod din acest sezon al serialului Sacrificiul, de la Antena 1 i-au adus pe telespectatori în numãr foarte mare în faţa micilor...

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro
Cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală, care va fi difuzată în această seară, de la ora 20:00, la Antena 1, în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în...

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel  se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! a pregătit pentru seara de 14 decembrie o finală de... gheață a celui de-al 14-lea sezon al transformărilor.  Sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, se va alege cel mai bun...

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur
În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent...

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
*Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...
Serviciul de email marketing furnizat de