x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Misiune dificilă pentru juriu

Misiune dificilă pentru juriu

de Tudor Cires    |    02 Mar 2011   •   19:42
Misiune dificilă pentru juriu
154473-bucate03-12-21.jpgÎn ceea ce priveşte numărul de evenimente care au loc pe durata desfăşurării lui, Festivalul Internaţional de Gastronomie din Istanbul este cu siguranţă cel mai mare campionat de gătit din lume. În consecinţă, juriul are cu adevărat mult de lucru – nu-i uşor să notezi (după ce le-ai analizat cu toate simţurile şi priceperea ta) peste 600 de concurenţi, în diferite secţiuni ale artei culinare şi situaţi la diferite niveluri de pregătire profesională.

Turcia, în calendarul WACS
Germanul Robert Oppeneder, „chef patissier”, a fost preşedintele juriului din acest an şi a urmărit cu ochi atent fiecare detaliu al competiţiei. Ibrahim Celik, reprezentantul Turciei în juriu, ne spunea că au fost numeroase criterii care au contat în departajarea concurenţilor, „de la gustul felului de mâncare la felul în care au fost combinate aromele şi ingredientele, de la prezentarea preparatelor până la felul în care au respectat normele de igie­nă – absolut totul a avut însemnătate”. „În ultimii ani, gastronomia a devenit o ocupaţie foarte admirată în rândul tinerilor, care se îndreaptă în număr tot mai mare spre o carieră în acest domeniu. Mai ales de când Turcia este tot mai prezentă în calendarele WACS, iar bucătarii noştri iau tot mai multe premii”, a mai declarat el. Mai mult decât atât, „nu mai puţin de 30 de bucătari turci au trecut examenele care le permit să facă parte din juriile competiţiilor internaţionale organizate de WACS”, ne-a spus şi Yalcin Manav, preşedintele TAF.

Trofee, medalii, certificate şi... onoare
Deşi se desfăşoară începând cu anul 2003, Festivalul Internaţional de Gastronomie de la Istanbul a intrat în calendarul de evenimente al WACS abia în 2008, respectând întru totul standardele competiţionale ale prestigiosului organism inter­naţional. „Bucătarii care ies victorioşi primesc nu doar diplome şi medalii, ci şi o recompensă financiară şi, lucrul cel mai important, certificate profesionale acreditate la nivel mondial”, a mai spus Manav.

„Cele patru zile de concurs au amintit de austeritatea turnirurilor medivale”, a fost de părere şi Thomas Hauer, publicist german, expert în gastronomie, care avea să sublinieze ulterior, în articolul publicat în ma­gazinul german „Kulinariker”: „Câştigătorii au putut flutura trofee, medalii şi certificate, dar, mai presus de toate, ei au câştigat onoare!”.

Cu părere de rău că anul acesta nu a fost nici un român prezent la festival, ne-am hotărât totuşi să-i intervievăm pe câţiva dintre concurenţi. Hakan Atakan, care a participat din partea prestigioasei şcoli profesionale de turism şi management hotelier Mehmet Ihsan Mermerci, ne-a declarat: „Cei care primesc medalii la acest concurs vor putea pe viitor să se alăture TAF (federaţia asociaţiilor profesionale din domeniul gastronomiei din Turcia), să urmeze seminarii şi să participe la competiţii internaţionale. În plus, un premiu este cea mai bună recomandare pe care poţi să o ai atunci când aplici la hoteluri şi restaurante cu patru sau cu cinci stele”.

 
Câştigători pe echipe
Bucătarii au lucrat şi în echipă. Deşi medalia de aur a fost mai greu de câştigat astfel, să îi amintim pe cei care au obţinut medalia de argint sau de bronz. La categoria Cook and Serve, s-au evidenţiat ţări precum Croaţia, Republica Moldova, Rusia, Israel, Serbia şi Albania. Categoria Chef's Team Grand Prix a avut aceleaşi ţări câştigătoare ca secţiunea de mai sus. Şi juniorii au lucrat în echipă, iar printre câştigători îi amintim pe Samet Korkmaz, Yaşar Sevimli, Huseyin Pancar, care au obţinut medalia de bronz. Un singur câştigător medaliat cu aur a fost la categoria Parade de Chefs Banquet Team: echipa restaurantului hotelului Grand Hyatt Istanbul.
• Carmen Drăgan

×
Subiecte în articol: culinar