x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar MISTER - Salată tradiţională libaneză

MISTER - Salată tradiţională libaneză

10 Oct 2008   •   00:00
MISTER - Salată tradiţională libaneză

Vă invităm astăzi în bucătăria libaneză plină de savoare. Popasul nostru gastronomic este inspirat de cartea "1001 reţete culinare", apărută la Editura Litera Internaţional.



Vă invităm astăzi în bucătăria libaneză plină de savoare. Popasul nostru gastronomic este inspirat de cartea "1001 reţete culinare", apărută la Editura Litera Internaţional.

De această dată, vă aducem dinainte un castron în care tronează savuroasă salata tradiţională libaneză tabbouleh, recunoscută în întreaga lume drept unul dintre cele mai sănătoase preparate culinare.

Bucătăria libaneză este uşoară şi foarte sănătoasă. Ea se bazează pe fructe, legume, peşte proaspăt şi fructe de mare. Există numeroase influenţe ale tuturor civilizaţiilor care au trecut de-a lungul timpului pe teritoriile ce formează azi Libanul mo­dern. Libanezii evită grăsimile animale. Puiul este preferatul. Ierburile şi mirodeniile fac parte din tradiţia acestei bucătării. Tabbouleh se găseşte în toate restaurantele libaneze din lume. Ce face ca această salată să fie atât de deosebită? Ei bine, plantele aromatice care sunt în compoziţia ei.

Omniprezent
Originară din regiunea muntoasă care separă Libanul de Siria, tabbouleh este o salată de pătrunjel. Pentru a o pregăti aveţi nevoie de o grămadă de pătrunjel, care se toacă împreună cu o mână de frunze de mentă. Pentru aromă se adaugă şi ceapă verde tăiată felii subţiri, cubuleţe de castravete şi puţin grâu bulgur pentru consistenţă. Sosul este simplu, fiind făcut numai din ulei de măsline şi suc de lămâie; se mai poate adăuga şi puţină scorţişoară şi boia aleppo, un praf făcut din ardei iuţi, specific bucătăriei siriene. Unora le place să adauge sosul cu o seară înainte, astfel încât grâul bulgur să îl absoarbă; alţii preferă să-l amestece chiar înainte de servire, pentru a nu lăsa sucul de lămâie să înmoaie verdeaţa. În orice caz, roşiile vor fi încorporate numai înainte de servire. Tabbouleh se serveşte în mod tradiţional ca parte a unui mese. Vasul se poate garnisi cu frunze de salată Cos, pe care mesenii le pot folosi pentru
a lua din salată.

Reţetă

Ingrediente: 250 g grâu, 400 ml apă clocotită, 75 ml ulei de măsline, 75 ml suc de lămâie, o legătură mijlocie de ceapă verde tocată mărunt, o legătură mijlocie de pătrunjel proaspăt tocată mărunt, o legătură mijlocie de mentă proaspătă tocată mărunt, trei roşii mijlocii tăiate în bucăţi, un castravete curăţat de coajă şi de sâmburi şi tăiat cubuleţe, sare, piper negru proaspăt măcinat.
Preparare: Puneţi grâul bulgur într-un castron şi turnaţi peste el apa clocotită. Acoperiţi vasul cu o folie de plastic şi lăsaţi-l deoparte timp de o oră sau chiar mai mult. Amestecaţi apoi ingredientele: ceapa verde, pătrunjelul, menta, roşiile, castravetele şi asezonaţi amestecul după gust. Este indicat să acoperiţi vasul. Daţi apoi salata la frigider înainte de a o servi.


×
Subiecte în articol: gastronomie