x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Misterul supei de pleurotus!

Misterul supei de pleurotus!

de Veronica Bectas    |    01 Iul 2007   •   00:00
Misterul supei de pleurotus!

Căldură cumplită! Nici afară, la umbra copacilor, nu poţi spune că te răcoreşti. Cu toate sucurile, de ce bei de-aia parcă ţi-e mai cald! Ingheţata parcă-şi bate joc de tine.

Nu mai vorbim despre măncare. Mi-e groază să mă apropii de aragaz! Doamne, n-am nici o chemare care să mă facă să intru in bucătărie! Nici nu pot să mă uit la aragaz!

Delicioasă - Minunată pentru perioada de vară

Căldură cumplită! Nici afară, la umbra copacilor, nu poţi spune că te răcoreşti. Cu toate sucurile, de ce bei de-aia parcă ţi-e mai cald! Ingheţata parcă-şi bate joc de tine.

Nu mai vorbim despre măncare. Mi-e groază să mă apropii de aragaz! Doamne, n-am nici o chemare care să mă facă să intru in bucătărie! Nici nu pot să mă uit la aragaz!

Eu, care-l iubeam din tot sufletul, acum il ocolesc. Mi-e frică să mă uit in ochii lui de teamă să nu-i văd lăcrimănd. Cu siguranţă, cuptorul meu cel drag imi va arunca priviri pline de dojană, şi dezamăgirea lui mă va face să-mi pierd cumpătul. Dar mi-e foame! A! Frigiderul! In el mi-e nădejdea! Ptiu! Şi la ăsta există locuri unde e cald! Pe rafturi: iaurt, smăntănă, brănză, ouă etc. Nimic deosebit. Trecem la zarzavaturi. Hopa! Aici da, parcă răsare soa... Nu! Parcă... nu găsesc cuvăntul, dar găsesc pachetul cu ciuperci pleurotus. De cănd imi doream ciuperci cu usturoi. Reci, cu mămăligă rece!

IMPULSUL! Iată zvăcul, elanul etc.! Iau pachetul cu 500 g ciuperci pleurotus pe care le spăl şi le tai fideluţă, le pun la inăbuşit in ulei cu o cană de apă şi puţină sare. Apa incepe să curgă pe mine şiroaie. Mă deshidratez! Imi trebuie lichide. Deci... o supă de zarzavat. Se poate mănca şi rece, de la... Sar la frigider şi scot o ceapă mare, doi morcovi, o ţelină, trei cartofi, un ardei gras, o roşie, o legătură de pătrunjel şi un ou. Curăţ şi spăl legumele, le toc mărunt şi le pun la fiert intr-o oală, cu doi litri de apă şi puţină sare. Intre timp, ciupercile s-au inmuiat şi au imprăştiat miros divin in bucătărie. Le-am injumătăţit. O parte cu usturoi şi cealaltă parte o pun la... supă. Ei bine, da, supă de ciuperci! Cănd legumele au fiert, le-am turnat in cap ciupercile, ardeiul gras tăiat cubuleţe, roşia curăţată de piele şi tăiată mărunt, am mai pus o cană cu apă pentru că scăzuse zeama şi am lăsat să fiarbă incă 15 minute. M-am dres cu un pahar de suc rece, mi-am spălat faţa, am gustat din supă: mmm, ii mai trebuie sare, i-am bătut un ou din care am turnat zdrenţe şi i-am pus o legătură de pătrunjel tocat fin. Am oprit focul. Gata! Acum pot să alerg la duş! Aiurea, am uitat de mămăligă! Şi intru iar in viteză şi căldură. Pun de mămăligă, strivesc usturoiul pentru ciuperci şi, cu o cărpă udă pe cap, mă retrag in hol. Din cănd in cănd, intru să amestec mămăliga. Iar gata! De data asta de tot! Răstorn mămăliga şi o las la răcit. Pun supa la rece, in chiuvetă, şi mă duc la duş.

IN PREMIERĂ. Ies de la duş. Acum nici foame nu-mi mai e. Mă răcoresc cu un pahar de suc şi verific dacă s-a răcit supa şi mămăliga. Sună cineva! Cumnata! Ce-o fi căutănd pe căldura asta?! O poftesc in casă. In timp ce ea turuia, eu simţeam in stomac foamea. O trimit să-şi facă un duş de răcoreală, ii pun prosoapele in braţe şi o imping in baie. Intre timp, am pus masa. Supa işi etala ispititoare feliuţele de ciuperci şi bucăţelele de morcovi ce se iţeau de sub frunzele verzi de pătrunjel. Smăntăna aştepta nerăbdătoare să răcorească supa şi s-o facă mult mai gustoasă. Cumnata răcorită şi veselă ca un cintezoi ciripi pănă văzu priveliştea din sufragerie. Se instală la masă fără fasoane şi incepu să guste din supă. O indemnai să-şi pună smăntănă. Terminarăm cu supa şi am adus ciupercuţele cu usturoi şi mămăligă rece. Le-am dres tot cu smăntănă. Ea... nu zicea nimic! Măi să fie! Mă irita tăcerea ei. După ce termină felul doi, imi zise: "Mă, cumnată, mai pune-mi o farfurie de supă cu ciuperci, te rog! Mănănc in premieră!". Da... aşa da! Nici că se putea o recunoaştere mai deosebită a abilităţilor mele şi a spiritului meu de sacrificiu! Cine s-ar mai fi incumetat să facă mămăligă pe o aşa căldură? Şi supă de ciuperci? Şi... Doamne, ce chestii iţi pot trece prin cap pe căldura asta!

Sfaturi

Pentru o supă reuşită aveţi nevoie de ciuperci proaspete. Spălaţi-le bine şi lăsaţi-le la scurs. Ciupercile pleurotus nu au un conţinut mare de apă. Dacă doriţi să miroasă supa mai puternic, puteţi folosi un cubuleţ de concentrat de supă de ciuperci.

Dacă nu puteţi folosi smăntăna, puteţi folosi cu succes iaurtul. Şi cubuleţele de păine prăjită sunt minunate. Dacă doriţi ca supa să fie mai veselă, puteţi pune mai multe roşii.

Dacă adăugaţi şi tăiţei sau zdrenţe de ou, va fi mai consistentă şi mai delicioasă. Ardeiul gras adăugat in supă poate fi in cantitate mai mare şi va da o aromă deosebită. Minunat gust ii dă caşcavalul ras, adăugat inainte de a servi, atunci cănd supa e caldă.

×
Subiecte în articol: supă bucataria de week-end ciuperci