x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mistreţul englez versus berbecuţul romănesc

Mistreţul englez versus berbecuţul romănesc

10 Oct 2007   •   00:00

O echipă intreagă de britanici s-a deplasat la Sibiu. Pănă aici, nimic ieşit din comun. Numai că englezii au venit inarmaţi cu furculiţe, cuţite, tăvi şi oale pentru a se lupta cu romănii.

O echipă intreagă de britanici s-a deplasat la Sibiu. Pănă aici, nimic ieşit din comun. Numai că englezii au venit inarmaţi cu furculiţe, cuţite, tăvi şi oale pentru a se lupta cu romănii. Tot arsenalul a fost folosit la un concurs de bucate inedit, intre doi gastronomi romăni şi doi britanici.

"Război culinar"

Lupta a inceput in piaţa din Sibiu, unde intreaga delegaţie britanică s-a adunat pentru cumpărături. Ghizi le-au fost maestrul in arta culinară Nicolae Tureanu şi preşedintele Academiei de Gastronomie a Romăniei, Mircea Dinescu. După un tur de piaţă făcut in zorii zilei, toată adunarea s-a oprit la o "cărciumă" pentru a face un inventar. La o cafea din pahar de plastic şi apă minerală servită direct din sticlă, bucătarii britanici Brian Mellor şi Paul Askew au hotărăt care va fi lista de cumpărături. Au fost incăntaţi că au găsit in piaţă exact ceea ce aveau nevoie, pentru că regula de bază a "războiului culinar" a fost folosirea ingredientelor locale. Aşa incăt, ce nu a fost crescut pe pămănt sibian, nu avea ce căuta in măncărurile pregătite de cele două echipe.

Intre ei, plita fierbinte

Cu tolbele pline, Brian Mellor şi Paul Askew, de-o parte a plitei fierbinţi, şi Nicolae Drăghiciu şi Nicolae Tureanu, de cealaltă parte, s-au apucat de luptă. In primă fază, victime au fost cameramanii şi fotoreporterii, care au fost nevoiţi doar să miroasă, şi publicul, care a văzut pe un ecran uriaş ce se intămplă in bucătărie. Cum totul era in apropiere de ora cinei, chinul asistenţei a fost cu atăt mai mare.

Pe ecran se vedeau bucăţi de mistreţ ornate cu sos de rubarbură in tabăra engleză, iar romănii ameninţau cu o friptură de berbecuţ de toată lauda. Atenţia publicului a fost rapid captată, mai ales că porţiile urmau să fie distribuite absolut gratuit din punct de vedere financiar. Se aşteptau doar aprecieri la adresa celor degustate. Şi momentul adevărului a venit după vreo oră de aşteptare. Cele două echipe au ieşit de după "metereze" cu platourile pregătite. De data aceasta, cei din public ii aşteptau cu furculiţele pregătite, gata de atac. Nici nu au apucat specialiştii să işi dea cu părerea cu privire la modalitatea de aşezare in farfurie, la combinaţiile făcute de cele două echipe, că publicul deja degusta nestingherit din mistreţul englezesc şi din berbecuţul nostru de Sibiu. Ei păreau incăntaţi de ambele feluri, eu mă declar de partea berbecuţului.

"Foarte frumos tot ce am putut găsi in piaţă aici, la Sibiu. Toate legumele şi fructele arată foarte bine. Ne bucurăm mai ales că sunt foarte multe şi foarte variate, astfel incăt putem la sfărşit să avem pentru preparatul nostru cele mai alese fructe şi legume"

Paul Askew,bucătar

Paul Askew

Pasiunea pentru gătit a lui Paul Askew a inceput incă din copilărie. Tatăl său, căpitan de vas, l-a pus in contact cu arome exotice din Asia de Sud-Est şi Orientul Mijlociu amestecate cu gusturile moderne ale New Yorkului. Datorită meseriei tatălui său, Paul a vizitat aproape toată planeta şi a locuit in foarte multe locuri. Incă din adolescenţă a lucrat in industria ospitalităţii. Experienţa extraordinară acumulată in diversele locuri de muncă i-a folosit mai tărziu, cănd şi-a deschis prima afacere: un hotel, Hope Street Hotel (Strada Speranţei), in Liverpool. A adus in restaurantul hotelului toate aromele pe care le-a descoperit copil fiind şi care i-au rămas in memorie. De asemenea, Paul a pus in meniu bucate pe care le-a gustat in Singapore in cei 14 ani petrecuţi acolo, pe care le-a reconstituit cu memoria gustului şi pe care a vrut să le impărtăşească gurmanzilor care ii trec pragul restaurantului.

Ingrediente locale

Cea mai importantă condiţie pe care cele două echipe de bucătari au avut-o de indeplinit a fost cea a folosirii exclusiv a ingredientelor locale. Şi asta pentru că evenimentul s-a incadrat in manifestările Sibiului, Capitală culturală europeană 2007. De ce bucătari de la Liverpool? Pentru că anul viitor acest oraş va fi Capitala culturală europeană

×
Subiecte în articol: paul reporter in tigaie