x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mistreţul englez versus berbecuţul romănesc

0
10 Oct 2007 - 00:00

O echipă intreagă de britanici s-a deplasat la Sibiu. Pănă aici, nimic ieşit din comun. Numai că englezii au venit inarmaţi cu furculiţe, cuţite, tăvi şi oale pentru a se lupta cu romănii.

O echipă intreagă de britanici s-a deplasat la Sibiu. Pănă aici, nimic ieşit din comun. Numai că englezii au venit inarmaţi cu furculiţe, cuţite, tăvi şi oale pentru a se lupta cu romănii. Tot arsenalul a fost folosit la un concurs de bucate inedit, intre doi gastronomi romăni şi doi britanici.

"Război culinar"

Lupta a inceput in piaţa din Sibiu, unde intreaga delegaţie britanică s-a adunat pentru cumpărături. Ghizi le-au fost maestrul in arta culinară Nicolae Tureanu şi preşedintele Academiei de Gastronomie a Romăniei, Mircea Dinescu. După un tur de piaţă făcut in zorii zilei, toată adunarea s-a oprit la o "cărciumă" pentru a face un inventar. La o cafea din pahar de plastic şi apă minerală servită direct din sticlă, bucătarii britanici Brian Mellor şi Paul Askew au hotărăt care va fi lista de cumpărături. Au fost incăntaţi că au găsit in piaţă exact ceea ce aveau nevoie, pentru că regula de bază a "războiului culinar" a fost folosirea ingredientelor locale. Aşa incăt, ce nu a fost crescut pe pămănt sibian, nu avea ce căuta in măncărurile pregătite de cele două echipe.

Intre ei, plita fierbinte

Cu tolbele pline, Brian Mellor şi Paul Askew, de-o parte a plitei fierbinţi, şi Nicolae Drăghiciu şi Nicolae Tureanu, de cealaltă parte, s-au apucat de luptă. In primă fază, victime au fost cameramanii şi fotoreporterii, care au fost nevoiţi doar să miroasă, şi publicul, care a văzut pe un ecran uriaş ce se intămplă in bucătărie. Cum totul era in apropiere de ora cinei, chinul asistenţei a fost cu atăt mai mare.

Pe ecran se vedeau bucăţi de mistreţ ornate cu sos de rubarbură in tabăra engleză, iar romănii ameninţau cu o friptură de berbecuţ de toată lauda. Atenţia publicului a fost rapid captată, mai ales că porţiile urmau să fie distribuite absolut gratuit din punct de vedere financiar. Se aşteptau doar aprecieri la adresa celor degustate. Şi momentul adevărului a venit după vreo oră de aşteptare. Cele două echipe au ieşit de după "metereze" cu platourile pregătite. De data aceasta, cei din public ii aşteptau cu furculiţele pregătite, gata de atac. Nici nu au apucat specialiştii să işi dea cu părerea cu privire la modalitatea de aşezare in farfurie, la combinaţiile făcute de cele două echipe, că publicul deja degusta nestingherit din mistreţul englezesc şi din berbecuţul nostru de Sibiu. Ei păreau incăntaţi de ambele feluri, eu mă declar de partea berbecuţului.

"Foarte frumos tot ce am putut găsi in piaţă aici, la Sibiu. Toate legumele şi fructele arată foarte bine. Ne bucurăm mai ales că sunt foarte multe şi foarte variate, astfel incăt putem la sfărşit să avem pentru preparatul nostru cele mai alese fructe şi legume"

Paul Askew,bucătar

Paul Askew

Pasiunea pentru gătit a lui Paul Askew a inceput incă din copilărie. Tatăl său, căpitan de vas, l-a pus in contact cu arome exotice din Asia de Sud-Est şi Orientul Mijlociu amestecate cu gusturile moderne ale New Yorkului. Datorită meseriei tatălui său, Paul a vizitat aproape toată planeta şi a locuit in foarte multe locuri. Incă din adolescenţă a lucrat in industria ospitalităţii. Experienţa extraordinară acumulată in diversele locuri de muncă i-a folosit mai tărziu, cănd şi-a deschis prima afacere: un hotel, Hope Street Hotel (Strada Speranţei), in Liverpool. A adus in restaurantul hotelului toate aromele pe care le-a descoperit copil fiind şi care i-au rămas in memorie. De asemenea, Paul a pus in meniu bucate pe care le-a gustat in Singapore in cei 14 ani petrecuţi acolo, pe care le-a reconstituit cu memoria gustului şi pe care a vrut să le impărtăşească gurmanzilor care ii trec pragul restaurantului.

Ingrediente locale

Cea mai importantă condiţie pe care cele două echipe de bucătari au avut-o de indeplinit a fost cea a folosirii exclusiv a ingredientelor locale. Şi asta pentru că evenimentul s-a incadrat in manifestările Sibiului, Capitală culturală europeană 2007. De ce bucătari de la Liverpool? Pentru că anul viitor acest oraş va fi Capitala culturală europeană

Citeşte mai multe despre:   paul,   reporter in tigaie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări
Pe plajă sau în hoteluri, pe terase și în zonele de agrement ne întâmpină marcaje, dezinfectanți, aparate de măsurat temperatura și chiar pentru atenționarea celor care nu poartă mască de protecție în...

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor
Industria ospitalității trebuie să ia măsurile de precauție necesare, în perioada aceasta. Obligația de a avea grijă de sănătatea oamenilor se extinde la turiști, angajați, furnizori și colaboratori, astfel...

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...
Serviciul de email marketing furnizat de