x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

MITITEII românești - află REȚETA ORIGINALĂ. Azi se dă drumul la MITITEIADĂ

0
30 Apr 2017 - 01:21

Mititeii românești – așa mici-mititei cum sunt ei – au stârnit multă patimă, epidemie de cuvinte și averse de cerneală de-ai fi zis că puțin mai lipsea să te afli în plină istorie a plăgilor Egiptului, iar nu dinaintea unui biet grătar pe care sfârâie cărnurile. Gurmand din fire, românul nu concepe să treacă prin viață fără porția lui de mititei la grătar, cu muștar și bere.

Un studiu de-acum câțiva ani arăta că românii consumă, pe cap de locuitor, într-un an bun – adică unul cu ploi mai puține, că e musai să-l mânci la iarbă verde și la aer (era să zic „curat”, dar de fapt e) „cu fum de grătare” -: 13,2 de kilograme de carne de mici. Pune-aici și micii pregătiți de grataragii de profesie, și pe cei cumpărați din galantarele magazinelor, de tot omul, și aruncați pe grătare, la liziera pădurii. Dar și mici preparați în casă (de cine-o mai ști să-i facă – rețete sunt, dar știință ba), din carne pe care-o toci cu mâna ta și-o amesteci cu condimente și ce mai e de trebuință. Dacă scazi copiii de țâță, care sigur nu mănâncă mititei (chit că-s mititei), parcă nici nu pare atât de mult! Acu’, să nu mă puneți să vin și cu statisticile la muștar, bere și scobitori!

Dar, ce știm despre istoria micului pe meleagurile românești? Și de ce dăm noi startul la „MITITEIADĂ” tocmai în prag de 1 Mai?

Mititeii românești – între Armindeni și 1 Mai

Ca de fiecare dată, în prag de Armindeni, ne podidește-așa o poftă de mititei la grătar și bere rece, muzică lăutărească dată la maximum și iarbă verde, crudă, încă nearsă de soare. Petrecerile noastre câmpenești de-Ntâi Mai vin dintr-un trecut mai îndepărtat decât cel al Internaționalei Socialiste și țin mai degrabă de reintrarea naturii pe cărarea verii, decât de lozincile muncitorești. Ieșeau ai noștri la iarbă verde și-n veacul al XIX-lea, și-n vremea fanariotă, și-n epoci voievodale. Iar ce-i mâna era cântecul de foaie verde și pofta de-un… vin pelin (berea intra în coșurile noastre de picnic mai târzior), într-o zi de Armindeni. Pe lângă vinișorul ăsta, se mâncau bucăți de carne friptă și cârnați pârpăliți pe jar… Micii – sau mititeii – se-adună și ei pe frigare. Nu știm bine când și cum, dar la botezul lor asistăm în Bucureștii toropiți de căldură, undeva, prin vara lui 1872 sau 1873.

Ei, și cu mititelul ăsta o să avem noi ceva treabă, în rândurile ce urmează, ca să aflăm cât mit se-ascunde în el, cât adevăr și câtă jinduire…

Mititeii românești. Ce știm despre rețeta originală

Înainte de reţete, însă, să aflăm povestea mititeilor românești, aşa cum a scris-o jurnalistul gurmand Constantin Bacalbaşa, în „Dictatura gastronomică”, cu aproape opt decenii în urmă:

...............................

Citește continuarea și află Rețeta originală și tot ce trebuie să știi despre Mititeii românești

Citeşte mai multe despre:   mititei,   mititeii romanesti,   mititeiada

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Pepe, despre relația pe care o are cu Nea Mărin: ”Când îl sun și îi aud vocea, mă încarc cu energie”

Pepe, despre relația pe care o are cu Nea Mărin:  ”Când îl sun și îi aud vocea, mă încarc cu energie”
Galerie Foto Pepe, alături de Minodora, Romică Țociu și Sânziana Buruiană, formează echipa de vedete care îl ajută pe Nea Mărin în administrarea restaurantului său de pe malul Mării Negre, în cadrul celei de-a treia...

Rețeta zilei: Somon cu broccoli

Rețeta zilei: Somon cu broccoli
Ingrediente sare amareto 2 linguri corisndru tăiat o lămâie 450 g brocoli 2 căței de usturoi ardei rosu 5 fileuri somon 100ml apă Metoda de preparare Amesteca 100 ml apa, sosul,...

Marele secret al celei mai bune salate de vinete

Marele secret al celei mai bune salate de vinete
Galerie Foto Marele secret, care de fapt este o descoperire întâmplătoare, l-am aflat când eram într-o mică vacanță la țară. Prietenii la care am stat câteva zile aveau o mică grădină în care își creșteau...

Monica Anghel: „Cred că ar trebui reglementată legea împotriva violenței asupra animalelor”

Monica Anghel:  „Cred că ar trebui reglementată legea împotriva violenței asupra animalelor”
Galerie Foto Îndrãgita artistã Monica Anghel este o foarte mare iubitoare de animale, la fel ca și tatăl ei de altfel. În momentul acesta, Monica are nu mai puţin de cinci câini, despre care povestește în cadrul emisiunii...

Târg de vară la Muzeul Ţăranului Român

Târg de vară la Muzeul Ţăranului Român
Târgul de vară Nedeie Târg'şor are loc de vineri până duminică la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Cu acest prilej bucureştemii sunt aşteptaţi cu demonstraţii de ţesut, încondeiat ouă, modelaj...

Lidia Fecioru: Dacă nu vom ține cont de lucrurile astea, toată viața noastră se dă peste cap”

Lidia Fecioru: Dacă nu vom ține cont de lucrurile astea, toată viața noastră se dă peste cap”
Galerie Foto Unul dintre cei mai cunoscuți bioenergeticieni din România, Lidia Fecioru, atrage atenția asupra lucrurilor pe care este bine să ne concentrăm  pentru a avea o viață fericită. Invitată la ”Refresh by...

Gabriela Cristea a ajuns de urgenţă la spital

Gabriela Cristea a ajuns de urgenţă la spital
Gabriela Cristea a ajuns de urgenţă la spital. Vedeta umbla prin curte și a simțit cum un cui i se înfige în picior. S-a speriat și a plecat la spital pentru a se trata. ”Umblam ieri prin curte și am si...

Concerte, zone de sport extrem şi graffiti la Creative Fest

Concerte,  zone de sport extrem şi graffiti la Creative Fest
A cincea ediţie a Creative Fest, cel mai mare festival de artă şi cultură urbană din Capitală, va avea loc în perioada 27 - 29 iulie, la Romexpo, oferind un program de concerte, dar şi zone de sport extrem,...

Damian Marley, impresionat de publicul din România

Damian Marley, impresionat de publicul din România
Damian Marley, unul dintre cei mai așteptați artiști de la Electric Castle, a avut parte de un public numeros, în ciuda ploii, care a devenit deja o tradiție pentru festivalul de la...

Istoria „facerii” Mănăstirii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie din Toplița

Istoria „facerii” Mănăstirii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie din Toplița
Aşezată într-o splendidă grădină, Mănăstirea din Topliţa a cunoscut, de la începuturile ei şi până în zilele noastre o amplă şi permamentă dezvoltare.  Gândul întemeierii acestei mănăstiri a...

Reţeta zilei: Plăcinţele cu şuncă, brânză şi spanac

Reţeta zilei: Plăcinţele cu şuncă, brânză şi spanac
Ingrediente 1 foaie de aluat foitaj, decongelat 6 felii de şuncă presată 190 g brânză ricotta 50 g brânză mozzarella 2 linguri lapte 1 praf de nucşoară sare, după gust piper, după gust 1 lingură...

Cum să călătoreşti cu bani puţini

Cum să călătoreşti cu bani puţini
Visezi să vizitezi plajele spectaculoase din Thailanda,  străduțe colorate din Paris, sătucuri din Italia sau ruinele din Atena şi nu îţi permite buzunarul? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pleci...

Superlativele mapamondului. Buncărul Diavolului

Superlativele mapamondului. Buncărul Diavolului
Este deja o certitudine faptul că pe Pământ există locuri și fenomene inexplicabile, ale căror mistere nici oamenii de știintă nu le pot dezvălui. Unul dintre aceste locuri este Buncărul Diavolului din...

Plăcinta pe piatră (rețetă din Țara Moților)

Plăcinta pe piatră (rețetă din Țara Moților)
Mult îmi mai place să vântur țara, în căutare de suflete bune și de rețete gustoase! Și tare mă încântă, când ajung în țara Moților, să muşc zdravăn din plăcinta gătită pe lespede, povestind de...

Marea sărbătoare din Alba: Târgul de fete de pe Muntele Găina

Marea sărbătoare din Alba: Târgul de fete de pe Muntele Găina
Galerie Foto Mii de oameni se strâng, în fiecare an, în locul tradiţional al Târgului de Fete, de pe Muntele Găina, pentru a duce mai departe un obicei strămoşesc. Aici îşi găseau soţii moţii din satele învecinate...
Serviciul de email marketing furnizat de