x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Moda bucatarilor supli

Moda bucatarilor supli

11 Iun 2004   •   00:00

GASTRONOMIE

Prima imagine care ne vine in minte cand ne gandim la un bucatar este cea a unui om cu greutate. Burtile bucatarilor au ajuns de legenda. Tendintele ultimilor ani fisureaza insa mitul bucatarilor balena.
IRINA COBUZ

Cuvantul "bucatar" trimite cu gandul la mancare, la mese imbelsugate, la gustari dintre cele mai bune. Unii considera ca un bucatar gras isi cunoaste meseria, altii, ca nu este nici o legatura intre cele doua. Dinspre tabara grasilor, unul din motivele care duc la ingrasarea bucatarilor ar fi obiceiul de-a gusta des din preparate: "Un adevarat sef-bucatar gusta din toate felurile de mancare preparate in bucataria lui", spune Henrik Sebok, un maestru bucatar din Bucuresti, in greutate de 145 de kilograme si inalt de 2.05 metri. "Eu nu am incredere in nimeni cand vine vorba de mancare. Trebuie sa gust pentru a fi sigur ca a iesit asa cum mi-am propus. Mai nou, bucatarii sefi au devenit oameni de birou. Din pacate!"

Szabo Peter (32 ani) este bucatar sef la un Restaurantul Kiraly Csarda. Nu-i gras, desi gateste ungureste. "In Ungaria bucatarii grasi nu castiga bine. Dupa o anumita varsta incep sa consume alcool, probabil pentru a arde caloriile, si ajung sa fie pusi la treburi comode, cum ar fi supravegherea bucatariei la carciumile de cartier. Chiar si in reclame sau la televizor vezi bucatari foarte supli. Sunt ca un simbol pentru o alimentatie sanatoasa, sunt mai iute decat cei voluminosi!"

"Bucatarii grasi nu se mai poarta"

Cei tineri sunt hotarati sa nu aiba burta. Asandei Andrei, bucatar la Restaurantul "La Bastille", este un tanar de 19 ani care viseaza sa ajunga intr-o zi maestru. "Sunt slab si in nici un caz nu am de gand sa ma ingras. Nu urmez o dieta anume, dar stau toata ziua in bucatarie, in mirosuri, iar seara nu mai am chef de mancare. Eu sunt mai iute decat cei voluminosi", se lauda Andrei.

Seful-bucatar la Restaurantul Casa Vernescu este categoric cand vine vorba de greutatea colegilor. "Bucatarii grasi nu se mai poarta. In urma cu 15 ani, cam 80% din bucatari erau grasi. Acum este o perioada noua. A venit vremea bucatarilor prezentabili. Moda vine din Franta unde s-au inlocuit mancarurile pline de calorii cu cele naturale, dietetice, lejere. De exemplu nu se mai foloseste branza la sosuri", spune Josef Hadad. "Bucatarii din lume nu mai fac mancaruri grase si nu mai gusta din fiecare… acum doar supervizeaza", spune Josef Hadad.

×
Subiecte în articol: gastronomie