x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Moşii de Cireşe

0
Autor: Simona Chiriac 11 Iun 2008 - 00:00

Cu o zi înainte de Rusalii, în Sîmbăta Moşilor (14 iunie), morţii se trezesc şi pleacă pe drumul către Valea cu Dor.

Pînă la amiază, doar în bucătării mai este forfotă. Gos­podinele pregătesc mîncarea ce va fi dată de pomană, iar copiii aşteaptă cuminţi să primească şi ei din bucatele puse în cuptor. De-abia după ce soarele este la amiază, oa­menii se pornesc către treburile lor, pe cîmp, în livezi sau la păşuni. Cultul morţilor este atît de important pentru români, încît tradiţia populară a instituit o zi întreagă în care cei trecuţi pe lumea cealaltă se pot bucura de ofrandele pămîntenilor.

Valea cu Dor

Cu o zi înainte de Rusalii, în Sîmbăta Moşilor (14 iunie), morţii se trezesc şi pleacă pe drumul către Valea cu Dor. Acolo se înfruptă din tot ce au primit de pomană de-a lungul anului: farfurii cu mîncare şi ulcele cu vin, ţuică sau lapte. Cei care au fost uitaţi şi nu găsesc nimic se întristează peste măsură, iau un pumn de pămînt şi pleacă de unde au venit. Pentru ca ofrandele să fie bine primite, femeile se feresc să toarcă (ca “să nu se întoarcă colacii de la morţi îndărăt”) sau să arunce gunoiul afară din casă (tot praful şi mizeria ar cădea în gurile căscate ale morţilor care aşteaptă să primească de mîncare). De asemenea, “nu se mătură, că se dă praf în ochii morţilor, care stau după uşă, pînă a doua zi, cînd, după terminarea liturghiei, îşi iau zborul către cer”. (Th. Speranţia – “Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgîneşti”)

Ofrande alimentare

Femeile pregătesc colaci şi plăcinte, iar dintre ele, primele scoase din cuptor vor fi date de pomană împreună cu un vas de lapte, ceapă şi usturoi verzi. Pomana o împart fetele îmbrăcate în haine de sărbătoare şi care au grijă să împodobească vasele cu flori şi crenguţe de plante verzi. Alte femei dau de pomană apă proaspătă din fîntînă, nu înainte de a pune un bănuţ pe ghizdul fîntînii, ca să fie pomana primită. Este foarte important ca de Moşi casele să miroasă cît mai plăcut a mîncare gustoasă. Se folosesc diferite feluri de carne şi legume, iar apoi se aşază în străchini noi de lut. Pentru a-i bucura pe copii, pe masă se pun din loc în loc grămezi de cireşe.

Casele se împodobesc cu crenguţe de tei care se aşază la icoane, la uşi sau la ferestre. După trecerea Rusaliilor se păstrează aceste crengi, urmînd a fi aruncate afară atunci cînd e pe cale să bată grindina.

Prăjitură cu cireşe

Ingrediente: pentru blat: 250 g unt, 500 g zahăr, o cană de lapte, 4 ouă, 200 g făină, 5 linguri de cacao, un plic cu praf de copt, o sticluţă de rom, scorţişoară, o lămîie; pentru cremă: 500 g brînză de vaci, 200 ml frişcă, 90 g zahăr pudră, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 200 g cireşe.
Preparare: într-un vas se topeşte pe foc untul, apoi se adaugă zahărul, laptele şi cacaua. Se omogenizează, iar după ce a dat un clocot se pun deoparte 15 linguri (glazura). Cînd s-a răcit compoziţia rămasă în vas se adaugă gălbenuşurile, unul cîte unul, făina, praful de copt stins cu puţină zeamă de lămîie, albuşurile bătute spumă, jumătate din esenţa de rom şi scorţişoara. Se coace blatul într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Cînd s-a răcit se taie blatul în trei şi se unge fiecare felie cu crema de brînză, în care s-au adăugat jumătăţi de cireşe fără sîmburi. Se suprapun feliile, iar deasupra se toarnă glazura fierbinte. Se decorează cu cireşe, fulgi de cocos sau migdale.

Citeşte mai multe despre:   cireşe,   calendar gastronomic

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa
Cele mai bune destinaţii ale primăverii pentru turiştii din Europa combină oferta de atracţii culturale şi culinare cu promisiunea unei călătorii ferite de aglomeraţia lunilor în care fluxul vizitatorilor...

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac
Suprizele din cel de-al șaselea sezon iUmor, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1, nu s-au desfășurat doar pe scenă! Juratul Mihai Bendeac a avut parte...

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie
Rapperul 21 Savage susţine că a "acceptat" ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie, după arestarea sa de către oficialii de la US Immigration and Customs Enforcement (ICE) la începutul acestei luni,...

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”
Se strâng tot mai mult rândurile în Ultimul Trib, competiţie difuzatã în fiecare vineri, la Antena 1, iar emoţiile şi dorul de casã, resimţite tot mai puternic de cãtre participanţi încep sã îşi spunã cu...

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera
Despre machiaj știe oricine că reprezintă o artă și că anumite skilluri sunt necesare pentru a contura unul aparte. Trebuie să existe o anume tehnică de aplicare a produselor cosmetice pentru ca efectul să fie...

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon
Galerie Foto Delia, Mihai Bendeac și Cheloo au parte de un sezon iUmor plin de surprize în cel de-al șaselea sezon ”iUmor”, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1!...

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”
Pepe, Rona Hartner, Cosmin Seleși, Diana Munteanu, Dorian Popa și Andrei Duban sunt cele șase vedete care vor încerca să ghicească cine sunt celebritățile care se vor ascunde în spatele măștilor, în fiecare...

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine brânza şi...

Pavlova,  prăjitura momentului

Pavlova,  prăjitura momentului
„New entry” pe piaţa produselor de cofetărie din România este prăjitura „Pavlova”. Deşi pare foarte complicată, reţeta este relativ simplă, cu trei straturi: blat de bezea, cremă şi toping de fructe. In...

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov
Cei care aleg Braşovul pentru o minivacanţă de relaxare, în această primăvară, au foarte multe ofere de SPA şi wellness din care pot alege. Cel mai cunoscut centru SPA este la hotelul Aro Palace, de cinci stele,...

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste
Delia, care va reveni la pupitrul de jurat iUmor începând cu 23 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, spune despre ea că nu se consideră o persoană romantică, însă are modul său unic...

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)
România este bogată în zone cu ape termale, izvoare minerale și aer curat, unde turiștii pot veni pentru tratament, relaxare sau odihnă. Stațiunile balneare din țara noastră erau cândva cele mai căutate...

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume
 Ingrediente 400 g ceafă porc 240 g orez bob lung 5 g piper negru 10 g sare 10 ml oțet balsamic 1 morcov 100 g unt 1 vârf rozmarin 3 caței usturoi 100 ml vin alb sec 1 buc ceapă 1...

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor
Galerie Foto La Scena misterelor, noul show care va începe, în curând, la Antena 1, Dan Negru va avea alături un co-prezentator surpriză: cunoscutul actor de comedie Romică Țociu. „Am primit cu bucurie propunerea aceasta,...

Margherita de la Clejani și Iuliana Luciu, prima echipă eliminată din Asia Express

Margherita de la Clejani și Iuliana Luciu,  prima echipă eliminată din Asia Express
Galerie Foto Cea de-a treia ediție Asia Express- Drumul Elefantului, difuzată marți seară de Antena 1, a fost una extrem de tensionată. Trei echipe au participat în cursa pentru ultima șansă, un traseu de misiuni prin Sri...
Serviciul de email marketing furnizat de