x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mostenire azteca

Mostenire azteca

de Simona Chiriac    |    05 Oct 2005   •   00:00
Mostenire azteca
FAST FOOD
Astazi va propun o calatorie in vechiul regat al aztecilor de acum 800 de ani. Ne vom aseza la umbra unui copac si vom observa infiorati spectacolul din fata noastra.

Ziua este spre asfintit, iar pe panza sangerie a cerului danseaza in departare dare de lumina. Sunt focurile aprinse de femeile aztece, la caldura carora se va pregati mancarea regelui: tortilla si ahuacamolli. Unele curata fructele de ahuacatl, lasandu-le doar miezul copt. Altele sfarama fructele, pana cand se transforma intr-o pasta. Se adauga apoi sosul, un amestec de rosii foarte bine coapte, ardei iuti verzi si sare de mare. Ahuacamolli se asaza apoi intr-un vas mare de ceramica, iar bucatile de tortilla, in cosuri de nuiele.

Cea mai frumoasa dintre ele, o femeie cu parul negru si ochii ca doua crampeie de noapte, se indreapta spre palat. Se apropie de rege cu capul plecat, ingenuncheaza si ii ofera bucatele aromate. El ia o bucata de tortilla si o cufunda in ahuacamolli. Ochii i se lumineaza. Tanara stie ca totul a fost facut cum trebuie, iar stapanul ei este multumit. Pentru ea maine va rasari din nou soarele. Acest preparat cu parfum aztec a supravietuit pana azi. Numele i-a fost schimbat, transformandu-se in guacamole, al carui ingredient principal este fructul de avocado, stravechiul ahuacatl.

Fructul de avocado a facut mereu parte din dieta precolumbienilor. Cel putin asa dovedesc siturile arheologice din Oaxaca si Tehuacan, unde s-au descoperit seminte de avocado de acum 10.000 de ani. In acele vremuri, fructele erau mult mai mici, iar coaja era mai subtire. Important este ca ele contin de trei ori mai multe proteine si vitamine decat oricare alte fructe. In plus, sunt uleioase, favorizand digestia. Avocado a ajuns si in Europa, dar parerile sunt impartite. Unii prefera sa-l manance cu sare, altii cu zahar, iar a treia categorie este inca nedecisa, preferand ambele variante.

De ce este atat de important fructul de avocado? El este secretul unui bun guacamole. Cel mai bine este sa culegi fructul cu cateva ore inainte de a-l curata. Trebuie sa fie mai moale, suficient de greu si cu un usor miros de ulei. Cei mai buni ardei iuti se cultiva in New Mexico si pot fi folositi atat proaspeti, cat si conservati. In esenta, guacamole este o mancare foarte simpla, dar cu multa "vointa". A avut puterea sa strabata mileniile si sa ajunga in cele din urma si la noi.

GUACAMOLE


  • INGREDIENTE: 900 g avocado, un ardei iute verde, trei catei de usturoi, o jumatate de ceapa, sucul de la doua lamai, frunze de oregano, o lingurita cu seminte de chimion, sare, piper.
  • PREPARARE: Fructele de avocado se descojesc, li se scot samburii si se paseaza. Ardeiul iute, fara seminte, se toaca marunt, la fel si ceapa. Usturoiul se preseaza, iar frunzele de oregano se macina. Toate ingredientele se amesteca intr-un vas, iar deasupra se toarna sucul de lamaie pentru a preveni oxidarea sosului. Se lasa deoparte timp de o ora sau doua. Se serveste alaturi de tortilla, felioare de lamaie si coriandru proaspat.

    GUACAMOLE CU BRANZA


  • INGREDIENTE: doua fructe de avocado, trei linguri cu suc de lamaie, o rosie, un ardei gras, coriandu, ardei iute, sare, piper, branza Cheddar.
  • PREPARARE: Fructele de avocado se taie in doua si se indeparteaza samburii. Miezul se pune intr-un bol si se adauga sucul de lamaie. Se amesteca foarte bine pana cand se obtine o pasta. Se adauga si celelalte ingrediente, se omogenizeaza. La sfarsit se presara branza rasa. Se serveste cu tortilla sau cu legume crude proaspete.

    GUACAMOLE CU SPARANGHEL


  • INGREDIENTE: 300 g sparanghel proaspat sau congelat, trei catei de usturoi, doua lingurite cu suc de lamaie, un ardei iute verde, o jumatate de ceapa, doua lingurite cu bulion, sare, piper, chimion macinat.
  • PREPARARE: Sparanghelul se fierbe in apa cu putina sare. Cand este gata, se lasa la scurs. Usturoiul se preseaza, iar ceapa si ardeiul iute se toaca marunt. Toate ingredientele (inclusiv sparanghelul) se mixeaza pana cand se obtine o pasta. Se serveste cu tortilla sau cu legume crude proaspete.

    GUACAMOLE CU SMANTANA


  • INGREDIENTE: sase avocado mai moi, o lingura cu suc de lamaie, cinci linguri cu smantana, doi-trei catei de usturoi, o jumatate de ceapa, o rosie, sare, un ardei iute jalapeno.
  • PREPARARE: Fructele de avocado se taie in doua si li se indeparteaza samburii. Usturoiul se preseaza, iar ardeiul iute (fara seminte), ceapa si rosia se toaca marunt. Miezul de avocado se zdrobeste si apoi se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente.
  • ×
    Subiecte în articol: sare ardei iute avocado guacamole