x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Moştenirea Reginei Beatrix

Moştenirea Reginei Beatrix

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    17 Ian 2010   •   00:00
Moştenirea Reginei Beatrix

Cu o jumătate de mileniu şi mai bine în urmă, la splendida nuntă a regelui Matei Corvin cu prinţesa Beatrix (fiica regelui Neapolelui), a fost adusă în sală o masă uriaşă de şah. Şi asta nu pentru că regele - fiul voievodului transilvan Iancu de Hunedoara - şi-ar fi invitat nuntaşii la o competiţie.



Tabla de şah şi cele 32 de piese erau confecţionate din marţipan. Acesta este momentul istoric în care tehnica preparării figurinelor din pastă de migdale avea să pătrundă, o dată cu patiserii italieni, în Ungaria. Un secol mai târziu, toate cărţile de bucate publicate în limba maghiară aveau să conţină reţeta de marţipan. Mai mult sau mai puţin uitate pentru un timp, dulciurile de marţipan cunosc astăzi o adevărată Renaştere.

Ingredientele au rămas neschimbate de secole: un amestec fin de migdale măcinate şi de zahăr, legat de ulei de migdale, care face amestecul maleabil şi uşor de prelucrat. Marţipanul este popular printre patiseri şi cofetari nu numai datorită gustului delicios al ingredientelor, ci şi pentru faptul că este maleabil, putând fi sculptat cu uşurinţă şi colorat. Este numai potrivit pentru a realiza adevărate lucrări de artă... comestibile. Trandafirii delicaţi sunt o marcă a producătorilor maghiari de marţipan.

Migdale, prune şi caise
Pasta de migdale din care urmează să se modeleze figurinele şi decoraţiunile pentru torturi are un conţinut ridicat de zahăr, pentru că astfel se lucrează mai uşor. Aroma caracteristică de marţipan este evidentă în bomboane, care sunt umplute cu fructe şi trase în ciocolată. În cazul în care aceste bomboane de marţipan se pregătesc din migdale cultivate în zonele înalte din jurul lacului Balaton, ele conţin o bucăţică de caisă uscată, care a fost înmuiată în brandy de caise preparat în Kecskemet. O altă specialitate ungară de bomboane de marţipan este cea cu "inima" din prune uscate, înmuiate în ţuică de prune de la Szatmar.

La Budapesta, un mic magazin situat pe o alee îngustă, în centrul istoric, a devenit loc de pelerinaj. Aici se vând dulciuri de marţipan produse de cofetari din familia Szamos, celebră în domeniu, care a reînceput, cu decenii în urmă, să folosească reţeta originală, adusă în Ungaria de patiserii napoletani ai reginei Beatrix.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end