x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Murături la slatină

1
03 Oct 2007 - 00:00

Se spune că "puitoarele omenirii" (locurile unde s-au dezvoltat primele comunităţi umane) se află acolo unde sunt surse de sare la suprafaţă. Una dintre aceste zone cu potenţial uriaş o reprezintă şi teritoriul ţării noastre.

Nu e locul aici pentru o lecţie de istorie sau de antropologie, dar trebuie să amintim că, adeseori, acolo unde sarea este uşor accesibilă - inclusiv prin izvoarele sau făntănile cu apă sărată, cunoscute şi sub numele de "slatină" - s-au făcut descoperiri arheologice interesante. In satul Săsarm-Chiuza, judeţul Bistriţa Năsăud, se află o astfel de făntănă cu apă sărată, nu departe de un părău cu apă dulce. In stănga acestui părău se găsesc patru complexuri arheologice unde s-au descoperit fragmente ceramice datănd din perioada bronzului timpuriu.

Izvoarele cu apă sărată

In preajma unor astfel de surse de apă sărată trebuie să fi descoperit omul, pentru prima dată, tainele conservării legumelor, a cărnii, a brănzeturilor, prin procedeul de "murare". Mai mult chiar, s-a păstrat pănă in zilele noastre obiceiul de a se folosi pentru conservare (sau chiar pentru gătit) apa scoasă din aceste izvoare sau făntăni.

Pentru cei care locuiesc in apropierea lor, "slatina" (apa sărată natural) este un veritabil "aliment". Se pune pănă şi in aluatul de păine. Carnea, slănina, murăturile şi brănza ţinute in slatină se păstrează mult mai bine decăt cele ţinute in saramură obţinută prin combinaţia obişnuită de apă şi sare. Iar in cazul in care concentraţia de sare din slatină este prea mare, se diluează cu apă dulce de izvor.

Â

Ardei capia in oţet

Ingrediente: două kg ardei capia, 500 ml oţet de 9Ëš, un litru apă, 250 g zahăr sau miere, două linguri de sare, o foaie de dafin, o frunză de ţelină, 100 g hrean sau 3 linguri de sămănţă de muştar.

Preparare: Ardeii, bine spălaţi, se taie in jumătăţi pe lungime, curăţăndu-se de cotoare şi seminţe.

Intr-o cratiţă de 3 litri se pun la fiert oţetul şi toate ingredientele, cu excepţia hreanului, şi se acoperă cu un capac. Cănd lichidul clocoteşte, se pun ardeii capia şi se lasă să fiarbă. Se aşază apoi in borcane şi se toarnă aproximativ o jumătate din lichid. Se completează cu ceilalţi ardei, se presează cu două felii de hrean şi se toarnă restul de lichid. Se pune celofan dublu, se leagă şi se acoperă borcanele cu pături pentru ca intreaga compoziţie să nu fermenteze.

Â

Castraveţi cu dovleac

Ingrediente: 1,5 kg castraveţi, 50 g sare grunjoasă, 500 g dovleac, 120 g zahăr, un litru oţet din vin, un litru de apă, o bucată de hrean, 4 linguriţe de boabe de muştar, 3 linguriţe de piper negru, 6 frunze de dafin, mărar uscat.

Preparare: Se curăţă castraveţii şi se taie rondele groase de un cm. Se pun intr-un castron, se presară sare din belşug, se toarnă apă, se acoperă şi se lasă in frigider peste noapte. A doua zi se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe, iar pulpa se taie bucăţi de aceeaşi mărime cu castraveţii. Se scot castraveţii din saramură, se clătesc cu apă rece şi se adaugă dovleacul, feliile de hrean, mărarul şi boabele de muştar. Se umplu borcanele pănă la 2 cm de gura borcanului. Se pune la fiert oţetul diluat cu un litru de apă şi se adaugă două linguri de sare, zahăr, boabele de piper şi dafinul. Se toarnă oţetul cald in borcane, se inchid ermetic şi se lasă la răcit acoperindu-se cu o pătură.

Varză murată cu ardei şi hrean

Ingrediente: 5 kg varză albă, 3 kg ardei capia, 500 g hrean, 100 g zahăr, 500 ml oţet, sare.

Preparare: Se taie varza şi ardeii mărunt. Se rade hreanul şi se amestecă bine cu varza şi ardeii. Se adaugă sare după gust. Zahărul se dizolvă in oţet şi se toarnă peste compoziţie. Se amestecă bine. Se acoperă cu un capac şi se lasă, de preferat, 36 de ore, după care se poate pune in borcane şi deja se poate servi.

Ardei bulgăreşti

Ingrediente: 5 kg ardei iuţi, 250 g zahăr, muştar alb şi boabe de piper, un l oţet, 200-300 ml apă, două linguri de sare.

Preparare: Se fierbe apa cu sarea şi se toarnă peste ardei, lăsăndu-se să se răcească. Se fierb la un loc toate ingredientele (cu excepţia ardeilor). Ardeii iuţi se pun in borcan şi se toarnă intreaga compoziţie peste ei. Se acoperă borcanul cu celofan şi se leagă.

Sfeclă roşie la oţet

Ingrediente: un kg sfeclă roşie, o cană de oţet, 3 căni de apă, sare.

Preparare: Se spală sfecla şi se fierbe. Separat, se fierbe apa cu oţetul şi puţină sare. Se curăţă sfecla şi se taie rondele, după care se pune intr-un borcan peste care se toarnă oţetul călduţ.

Gogoşari umpluţi

Ingrediente: 1-1/2 kg varză, 200 g morcovi şi ţelină, 150 g ceapă, 100 g ardei gras, 150 ml ulei, o foaie de dafin, frunze de ţelină, cimbru, mărar, 1/2 linguriţă de piper măcinat, sare, oţet, două kg gogoşari.

Preparare: Se toacă varza şi se sărează. Se taie ceapa, se dă pe răzătoare zarzavatul şi se căleşte in ulei 1-2 minute, după care se adaugă ardeiul gras tăiat şi varza bine stoarsă. Se amestecă totul. Se pun condimentele şi se lasă compoziţia pe foc 5 minute. Se umplu gogoşarii cu rondele subţiri de ţelină sau morcovi şi se pun in borcane. Se fierbe oţetul cu sarea şi zahărul. Intreaga compoziţie se toarnă peste gogoşari şi se leagă borcanul cu celofan.

Roşii murate in sare

Ingrediente: două kg roşii, o bucată rădăcină de ţelină, două bucăţi ardei iuţi, 4-5 căţei de usturoi, o legătură de mărar verde, 2-3 frunze de dafin, sare (o lingură la un litru de apă).

Preparare: Se spală roşiile şi se introduc intr-un borcan adecvat, intercalate cu căţeii de usturoi, tăiaţi in două, cu ardeii iuţi, cu rădăcina de ţelină tăiată bucăţi şi frunzele de dafin. Peste toate se adaugă mărarul. Separat, se fierb intr-un vas 2-3 l de apă cu sare, lăsăndu-se apoi să se răcească. Se toarnă lichidul peste compoziţie.

Gogoşari la oţet cu miere

Ingrediente: 5 kg gogoşari, un litru oţet, 3 l apă, 1/2 kg miere de albine, 1/2 linguri de sare, 1/2 kg zahăr, condimente (boabe de muştar, piper negru, foi de dafin).

Preparare: Se pun la fiert, intr-o oală, zahărul, oţetul, sarea, mierea şi condimentele pănă dau in clocot. Se spală gogoşarii, se taie in patru, se curăţă de seminţe şi se aşază in borcan. Printre gogoşari se pun rondele de hrean. Compoziţia fiartă se toarnă peste gogoşari. Se capsează borcanele foarte bine.

Usturoi murat

Ingrediente: 8 căţei de usturoi, un plic de conservant dulce-acrişor.

Preparare: Usturoiul se curăţă şi se aşază in borcan, apoi se prepară compoziţia de pikant fix conform instrucţiunilor de pe plic şi se toarnă fierbinte peste usturoi. Borcanul se pune pe o tavă plină cu apă fierbinte şi se ţine in partea de jos a cuptorului preincălzit timp de 60 de minute. Se lasă la răcit şi se depozitează la loc răcoros şi ferit de lumină.

Struguri in oţet

Ingrediente: un kg ciorchini de struguri, un pahar de oţet, un pahar de zahăr, o linguriţă de sare.

Preparare: Se amestecă ingredientele, se fierbe amestecul, se răceşte şi se toarnă in borcan. Se pune celofan, se leagă şi se păstrează la rece.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   zahăr,   apă,   ardei,   oţet,   ingrediente,   taie,   toarna,   preparare,   gogosari,   hrean,   otetul,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Relaxare la SPA. Covasna

Relaxare la SPA. Covasna
În inima României, la doar 60 de kilometri distanţă faţă de Braşov, Covasna este locul ideal pentru relaxare şi tratamente balneo-climaterice. Judeţul are peste 1.000 de izvoare de ape minerale, cu...

Platforma video Disney+ va fi lansată în Europa la sfârșitul lunii martie

Platforma video Disney+ va fi lansată în Europa la sfârșitul lunii martie
Disney+, platforma video a grupului Disney, îşi devansează cu o săptămână data de lansare în Franţa şi în mai multe ţări europene, unde va deveni operaţională pe 24 martie, au...

Prințul Harry a ajuns în Canada. Ruptura de Casa Regală Britanică va fi mai dură decât se așteptau ducii de Sussex

Prințul Harry a ajuns în Canada. Ruptura de Casa Regală  Britanică va fi mai dură decât se așteptau ducii de Sussex
Prinţul Harry a ajuns astăzi în Canada pentru a i se alătura soţiei sale, Meghan, şi fiului lor, Archie, alături de care va începe o nouă viaţă, departe de casa regală britanică. La mai puţin de două...

Atenție unde călătoriți ! Focar de pneumonie virală în China

Atenție unde călătoriți ! Focar de pneumonie virală în China
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Populară Chineză că, în provincia Hubei, localitatea Wuhan, există un f...

Prințul Harry a părăsit Regatul Unit. În Canada se va întâlni cu soția și fiul său

Prințul Harry a părăsit Regatul Unit. În Canada se va întâlni cu soția și fiul său
Prinţul Harry a părăsit Regatul Unit, urcându-se la bordul unui avion cu destinaţia Canada, pentru a se întâlni cu Meghan şi fiul său Archie, pe care nu l-a revăzut de la anunţul său privind retragerea...

Excursii pe malul Mării Negre

Excursii pe malul Mării Negre
Un circuit cultural, dar şi culinar, de câteva zile se poate face foarte aproape de graniţă, pe ţărmul Mării Negre, în ţara vecină, Bulgaria. Românii sunt consideraţi cei mai buni...

Pe urmele vechilor cavaleri

Pe urmele vechilor cavaleri
În ultimii trei ani se remarcă o creştere a numărului de turişti care aleg excursiile pe circuitele culturale. Mai multe agenţii de turism care au pariat pe această nişă de piaţă au av...

Directorul general al BBC anunţă că demisionează în vară

Directorul general al BBC anunţă că demisionează în vară
Directorul general al BBC, Tony Hall, a anunţat luni că va demisiona în vară din gigantul mass-media publice britanice, care se confruntă cu provocarea de a câştiga o nouă audienţă şi se află în relaţii...

O cunoscută vedetă Antena 1 a anunțat că este gravidă

O cunoscută vedetă Antena 1 a anunțat că este gravidă
Galerie Foto Oana Cârmaciu, însărcinată în 6 luni, s-a întors pe platourile de filmare de la serialul Sacrificiul, cel mai nou proiect produs de Ruxandra Ion, unde și-a reluat activitatea. Scenariul serialului Sacrificiul a...

Retragerea ducilor de Sussex din familia regală britanică. Actorii din serialul "The Crown" susțin decizia cuplului

Retragerea ducilor de Sussex din familia regală britanică. Actorii din serialul "The Crown" susțin decizia cuplului
Actriţa britanică Helena Bonham Carter a declarat că prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, sunt de acum stăpânii propriului destin, în momentul în care cei doi se pregătesc să se retragă din casa regală...

(P) Ce trebuie sa stii atunci cand alegi o lenjerie de pat?

(P) Ce trebuie sa stii atunci cand alegi o lenjerie de pat?
Galerie Foto Care sunt detaliile care iti atrag atentia atunci cand alegi o lenjerie de pat? Mai jos va prezentam toate caracteristicile importante de care trebuie sa tii cont atunci cand faci aceasta alegere, caracteristici pe...

Ghid de bune maniere. Cine și cui va fi prezentat

Ghid de bune maniere. Cine și cui va fi prezentat
Azi mi-am zis că n-ar fi rău deloc să fim prezentați unii altora. Dar… nu oricum, ci respectând bunele maniere. Nu de puține ori suntem în dificultate atunci când ne aflăm într-o societate în care apare o pe...

Rețeta zilei. Chiftele ardelenești cu sos și tarhon

Rețeta zilei. Chiftele ardelenești cu sos și tarhon
Un scurt popas la Miercurea Sibiului, într-o iarnă ardeleana, ne-a adus o îmbunătățire serioasă a caietului de rețete și taine gospodărești. Tanti Maria și sora-sa, Floarea, mai bătrână și mai...

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple
Galerie Foto Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece. Termoizolarea pereților reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de...

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy
Împotriva vedetei pop Ariana Grande a fost depus joi un denunţ pentru plagiat, în care se arată că piesa ei de succes ''7 Rings'', nominalizată la înregistrarea anului în cadrul premiilor Grammy, conţine strofe...
Serviciul de email marketing furnizat de