x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Muraturi si poezie

Muraturi si poezie

de Monica Andronescu    |    14 Sep 2005   •   00:00
Muraturi si poezie
CAIETE DE RETETE
Piete aglomerate, gospodine agitate, tarabe incarcate, munti de legume, ferestre deschise cu miros de vinete coapte si de otet turnat in borcane, parfum de chiparoase la colt de strada si toamna. Aceeasi atmosfera, de parca nimic nu s-ar fi schimbat de ani intregi, de parca ar fi stat timpul in loc… Boabele de piper si gustul intepator al hreanului asezate printre muraturi sunt la locul lor, clinchetul borcanelor pregatite frumos pe masa din bucatarie…

AMINTIRE. In fiecare toamna povestea se scrie din nou, "alte masti, aceeasi piesa, alte guri, aceeasi gama", vorba poetului. Pasul este atat de mic de la bucatarie la poezie! O picatura de culoare in plus si un borcan cu muraturi se transforma intr-un tablou, o aroma in plus si devine poem. Simt deja zambete ironice… V-as intreba insa care este punctul in care actul de a manca inceteaza a mai fi un simplu act fiziologic pentru a se transforma in act cultural? Raspunsul nu poate veni decat pe cale intuitiva. Si o imagine extrem de puternica mi se aprinde in minte. O scena din filmul "Pianistul" al lui Roman Polanski. Muzicianul dezumanizat de ororile si infometarile razboiului gaseste o ultima cutie cu castraveti murati intr-o casa parasita… iar alaturi un pian. Si muzica se amesteca mai poetic decat oriunde cu gustul de muraturi. In bucatarie, borcanele sunt deja pline. Rondele de morcovi strecurate printre gogosari, bucatele de telina printre ardeii umpluti cu varza rosie, catei de usturoi printre castraveciori… Otetul caldut, mainile mamei turnand cate un pumn cu sare grunjoasa in borcanele uriase, caldura placuta din bucatarie si bobitele de mustar pe care le adaugam intotdeauna eu si ultimele crengute verzi de visin. E toamna iar…

CASTRAVETI MURATI IN REGIM DE URGENTA

La salina la Praid am intalnit-o pe doamna Ilona Szekely, administrator la cantina, care a avut bunavointa de a ne oferi reteta proprie de "castraveti murati in regim de urgenta", cum le spune dumneaei. "Trebuie alesi castraveti mici, pe care ii taiem la ambele capete si ii asezam intr-un bidon de plastic. Mai avem nevoie de marar verde si neaparat o mana de cimbru. Deasupra lor punem apa sarata (bineinteles, cu sare de la salina, iar daca nu e posibil, macar folositi sare neiodata), incalzita putin. Secretul este sa adaugati la final o felie de paine. Se lasa la cald, cam 20°C. Daca vrem sa tina mai mult, se adauga in saramura si un pic de conservant.

SARMALUTE

Si dupa bunul nostru obicei, daca am vazut ca doamna Ilona mai are inca multe retete de oferit si secrete de dezvaluit, nu ne-am dat in laturi si am notat constiincios cum se prepara sarmalutele in Harghita. "Sarmalutele murate se prepara din varza de toamna. O curatati si o lasati putin in apa fiarta. Cand vi se pare ca s-a inmuiat putintel, o scoateti, ii taiati cotorul si desfaceti foile. Luati apoi cateva cepe, castraveti verzi, ardei gras rosu si verde, morcovi si le tocati pe toate marunt, le amestecati, presarati sare peste ele si le lasati asa vreo 24 de ore. Dupa aceea aveti grija sa le stoarceti bine. Compozitia se foloseste pentru a umple frunzele de varza. Sarmalutele se asaza frumos in borcan. Deasupra se presara cimbru, marar, boabe de mustar si boabe de piper. Pe urma nu mai aveti decat sa umpleti borcanul cu saramura si sa le lasati la murat."

ROSII MURATE

Doamna Grigorica Cristogel, din orasul Buzau, a reusit sa ne convinga, deocamdata pe noi, dar speram ca in curand si pe dumneavoastra, ca reteta dumneaei de rosii murate e nemaipomenita. "Alegeti rosii mici si cat mai tari, le asezati intr-un borcan, intercalate cu catei de usturoi in coaja, cu ardei iuti, bucatele de telina si frunze de dafin. Deasupra presarati marar si separat pregatiti o saramura din 3-4 litri de apa, pe care o puneti la fiert cu sare. Cand e gata, turnati peste rosiile din borcan, in asa fel incat sa le acopere, iar dupa vreo zece zile puteti gusta." Garantam ca n-o sa regretati!

MANCARE DE CASTRAVETI MURATI

"Nici nu stiti cat de grozava este mancarea asta!" Dl Adrian Sarmasi nu ne poate da reteta exacta, cu cantitati fixe. Insa considera ca principiile de baza sunt esentiale in prepararea unui fel de mancare. "Castravetii murati se taie rondele. Se pun intr-un vas de fonta, cam jumatate din vas. Ceapa se caleste, se adauga piper, o lingura de bulion si se pune deasupra. Pentru gust, se mai pun foi de dafin. Se fierbe inabusit totul. Mancarea asta se poate face de post sau cu carne de porc sau de vita."

MURATURI CA LA VALENII DE MUNTE

Ardelean prin nascare, prahovean prin adoptie, inginerul-sef de la Salina Slanic Prahova, dl Adrian Sarmasi, ne spune ca muraturi mai bune decat soacra lui nu face nimeni! Soacra e din Valenii de Munte, la o aruncatura de bat de zacamantul de sare, cum s-ar zice. Asa ca ingredientul care garanteaza reusita muraturilor se afla din belsug. "Mama soacra pune la murat nu numai castraveti si gogonele. Pune la un loc si mere, pere, gutui, teci de fasole verde sau galbena (intregi), telina, marar, usturoi, hrean. Sarea se pune pur si simplu in solutie, o lingura de sare la un litru de apa. Nu e nevoie de nici un conservant. E suficienta sarea neiodata de aici, din salina."

CASTRAVETI IN SARAMURA

La Salina Slanic Prahova am avut sansa sa transcriem pentru domniile voastre o reteta de castraveti in saramura (pentru iarna) asa cum ii pregateste doamna inginera Ionica Ielciu. Inginerul-sef al salinei ne-a recomandat-o cu multa caldura. "Castravetii se pun in apa cu putina sare circa o ora, dupa care se asaza in borcan cu usturoi, piper si hrean. Apa (la un litru se pune o lingura de sare cu varf), cu mirodenii (marar, cimbru, foi de dafin, tarhon), se fierbe 4-5 minute (din momentul in care incepe sa clocoteasca). Dupa ce a fiert, se ia de pe foc si se pune apa peste castraveti, lasandu-se borcanul descoperit 48 de ore. Borcanul se asaza intr-un vas, dupa care se scurge zeama si se fierbe din nou 10 minute (din momentul in care incepe sa clocoteasca). Castravetii din borcan se spala cu jet de apa rece si se rearanjeaza in borcan, daca este cazul un borcan mai mic, iar deasupra se pun crengute cu frunze de visin. Dupa ce a fiert, apa se toarna imediat peste castraveti. Se leaga borcanul cu un celofan si se pune in camara."

GOGOSARI

Doamna Ilona Szekely ne mai ofera o reteta cu totul speciala: "Pe la noi prin zona se fac muraturi pentru ciorbe si tocanite ca sa dea gust si aspect mancarurilor. Luam gogosari, ardei gras si capia de toate culorile, ca sa arate cat mai bine si in borcane, dar si in mancare atunci cand o pregatim, ii tocam marunt si pe urma ii punem la saramura intr-un bidon de plastic, cu sare si vegeta. Iarna sunt o minune cand preparam o ciorbita. Va asteptam la degustare, ca sa ma credeti pe cuvant."
×
Subiecte în articol: sare murături borcan castraveti