x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Natura concentrată in picături de aur

Natura concentrată in picături de aur

12 Dec 2007   •   00:00

Locuitorii oraşului Cămpina au fost invitaţi in zilele de 7 şi 8 decembrie să se "indulcească". In Piaţa Centrală din Cămpina, zeci de sortimente de miere au fost admirate şi apoi gustate de pofticioşi.

Locuitorii oraşului Cămpina au fost invitaţi in zilele de 7 şi 8 decembrie să se "indulcească". In Piaţa Centrală din Cămpina, zeci de sortimente de miere au fost admirate şi apoi gustate de pofticioşi. Cel mai mult s-au bucurat copiii, aproximativ 2.000, care au primit in dar cutiuţe cu miere. Iniţiativa a fost una reuşită mai ales că, spre surprinderea organizatorilor, unii dintre copii (chiar şi in vărstă de 10 ani) nu mai gustaseră pănă atunci miere.

Dar din dar se face Raiul

Preşedintele Asociaţiei Apicole Valea Prahovei, profesorul Mihail Apostolescu, organizatorul acestui eveniment, şi-a propus să transforme "Zilele mierii" in tradiţie. Aşa se face că, in fiecare an, intre 6 şi 7 decembrie, apicultorii vor fi in centrul atenţiei. "Am considerat potrivit să alegem aceste zile, pentru că, aşa cum se ştie, Sfăntul Nicolae, ca şi Sfăntul Ambrozie de altfel (sărbătorit la 7 decembrie), este ocrotitorul celor aflaţi la nevoie, ajutăndu-i cu daruri atăt pe copii, căt şi pe cei năpăstuiţi. Mierea este un dar de la Dumnezeu şi din ceea ce am primit in dar dorim să dăm mai departe. Ce altceva am putea oferi copiilor, care să fie atăt sănătos, căt şi gustos, dacă nu miere?", ne-a mărturisit domnul Apostolescu.

Apicultorii au pregătit special pentru acest eveniment sortimente diverse de miere, de la cele "obişnuite" - dacă putem să le numim aşa - , de tei, de salcăm, de pădure sau polifloră, pănă la sortimente cu totul speciale: floarea-soarelui, coriandru, rapiţă (avănd o consistenţă cremoasă, cristalizată), mentă sau flori de baltă. Printre alte "bunătăţi" s-au aflat fagurii de miere, polenul, propolisul şi tinctura de propolis, dar şi un produs deosebit de sănătos, un sirop de miere şi de cătină neprelucrat termic. Această manifestare şi-a propus in primul rănd să-i convingă pe oameni, dar mai ales pe copii, să consume căt mai multă miere, care este un produs natural pur, fără conservanţi, aromatizanţi sau coloranţi. Consumată in mod regulat asigură ameliorarea stării fizice, oferă energia necesară şi inlătură oboseala şi stresul.

Necesitatea promovării acestui "aliment minune" i-a determinat pe reprezentanţii asociaţiilor apicole din ţară să se intălnească pentru a discuta oportunitatea infiinţării unei Federaţii Apicole Romăne.

Nuga

Ingrediente: un pachet de foi de napolitane, 5 albuşuri, 350 g zahăr, 200 g miere, 200 g nuci, 100 g migdale, 100 g stafide, un plic cu zahăr vanilinat.

Preparare: Intr-un vas se mixează foarte bine albuşurile impreună cu 100 g zahăr. Cănd s-au intărit se lasă vasul deoparte. Intr-o cratiţă, pe foc, se fierb mierea, restul de zahăr şi 100 ml apă. Cănd s-a intărit compoziţia se toarnă, căt este fierbinte, peste albuşuri. Se amestecă incontinuu, la bain-marie. După aproximativ 40 de minute se ia vasul de pe foc şi se incorporează nucile şi migdalele sfărămate, stafidele şi zahărul vanilinat. Cu această cremă se ung foile de napolitane, se suprapun, se aşază deasupra o greutate şi se lasă pănă a doua zi. Se taie in forma dorită.

Turtă cu miere

Ingrediente: 100 g zahăr, 300 g miere, 450 g făină, 3 ouă, un vărf de cuţit de bicarbonat, 150 ml ulei, o lămăie, un vărf de cuţit de sare.

Preparare: Ouăle se bat la bain-marie impreună cu zahărul, apoi se toarnă mierea caldă. Se adaugă uleiul, bicarbonatul stins cu puţină zeamă de lămăie, coaja de lămăie, sarea şi făina. Aluatul se intinde pe masă intr-o foaie potrivit de groasă, apoi se taie in diverse forme. Se aşază intr-o tavă unsă cu ulei şi se lasă in cuptor, la foc mic, aproximativ o jumătate de oră.

Ruladă cu miere

Ingrediente: 3 ouă, 100 g griş, 100 g migdale, două linguri de miere, 50 g zahăr, un plic cu cremă de vanilie instant.

Preparare: Intr-un vas se bat ouăle, zahărul şi mierea pănă cănd se obţine o compoziţie spumoasă. Se adaugă treptat migdalele sfărămate şi grişul. Această cremă se pune intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt şi se lasă in cuptor pănă cănd devine aurie. Se scoate blatul din tavă, se unge cu crema de vanilie preparată conform instrucţiunilor de pe plic, apoi se rulează. Se pot presăra deasupra fulgi de nucă de cocos sau de migdale.

Mere coapte

Ingrediente: 6 mere, unt, miere, nuci, stafide, o lămăie.

Preparare: Merele se spală, se scobesc, se inlătură seminţele şi căsuţele, apoi se aşază intr-un vas jena uns cu unt. Se amestecă mierea cu puţin unt topit, stafide, nuci sfărămate, puţină zeamă şi coajă de lămăie. Se toarnă acest amestec in interiorul merelor, apoi se acoperă tava cu folie şi se lasă in cuptor timp de 40 de minute, pănă cănd merele se inmoaie şi işi lasă sucul.

Napolitane cu miere

Ingrediente: un pachet de foi de napolitane, 200 g miere, 200 g zahăr, 100 g migdale, 100 g nuci, 200 g unt, două linguri de cacao.

Preparare: Intr-un vas, pe foc, se amestecă mierea, zahărul, untul, cacaua, migdalele şi nucile măcinate. Cănd compoziţia este omogenizată se ia de pe foc. Se intinde pe foile de napolitane intr-un strat uniform, apoi se suprapun. Se aşază deasupra o greutate şi se lasă pănă a doua zi. Se taie in romburi sau pătrate. După preferinţă se pot stropi cu miere.

Sărbătoarea Mierii, la Blaj

L-am intălnit la Blaj, la Sărbătoarea Mierii, organizată aici la 29 noiembrie. Tiberiu Biriş are 300 de familii de albine ecologice şi venise să se alăture altor căţiva zeci de stupari din Transilvania, care-şi etalaseră produsele. Miere - polifloră, de salcăm, de tei, de mană - , propolis şi polen. Dar şi borcane cu fructe in miere, produs a cărui reţetă ne-o oferă pe loc. "Fructele se pun in miere de salcăm şi se ţin pănă se amestecă toate aromele. Trebuie folosite numai fructe uscate, pentru că cele proaspete duc la fermentaţia mierii." Asociată cu fructe proaspete, mierea este recomandată numai dacă se mănăncă imediat. Astfel, ea nici nu se diluează, nici nu se zahariseşte. Deşi există dovezi că in această parte de ţară şi de lume "domesticirea albinelor" a avut loc incă de pe vremea dacilor, Tiberiu Biriş consideră că romănii consumă astăzi foarte puţină miere.

"In loc să fie un aliment, aşa cum este firesc, la noi mierea a devenit un medicament luat cu porţia."

E de părere că ea nu trebuie să lipsească de la nici o masă, dimineaţa, la prănz şi seara. In familia sa insă se consumă aproximativ 200 de kilograme de miere pe an. Cu siguranţă cu mult nu doar peste media unei familii obişnuite din Romănia, dar chiar şi peste cele 8-10-12 kilograme pe an care se consideră că sunt necesare pentru o alimentaţie corectă. "Romănii, după unele statistici, abia dacă mănăncă un kilogram. Eu recomand să se consume doar miere in loc de zahăr. Să se renunţe la orice alt indulcitor. Şi vom fi cu siguranţă mai sănătoşi." (T.C.)

×
Subiecte în articol: pană zahăr miere mierea lasa