x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Negru vartos

Negru vartos

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    25 Oct 2005   •   00:00

Cati dintre viticultorii sau oenologii romani trecuti de 5-6 decenii nu si-ar dori sa bea un pahar cu vin rosu provenit din soiul romanesc Negru Vartos? Cand am inceput cariera de oenolog la Panciu am mai "prins" si am vinificat acest soi, al carui vin bine colorat parca il vad si acum.

Intr-adevar, Negru Vartos este unul dintre "marile" soiuri romanesti ale trecutului, care a dat "nume" multor podgorii. Astfel, plantatiile viticole de la Orevita si Golul Drancei erau formate din 1/3 Negru Vartos, 1/3 Negru Moale si 1/3 Berbecel. In acest amestec, Negru Vartos imprumuta corpul si taria, Negru Moale apa, iar Berbecelul dulceata, de aceea a ramas in popor zicala: "Negru Vartos intareste, Berbecelul indulceste". Si la Dealu Mare sortimentul traditional romanesc de vinuri rosii era format din jumatate Negru Vartos, jumatate Negru Moale. "Chiar astazi este cea mai stimata si cea mai cautata dintre varietatile negre romanesti", afirmau unii autori ai timpului, acum 100 de ani, cu privire la soiul Negru Vartos.

Cred ca acest soi romanesc obtinut prin selectie populara este foarte vechi si, de ce nu, chiar un soi dacic. Negru Vartos prezinta numeroase variatiuni si cloni. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt doua biotipuri. Biotipul cu flori hermafrodite normale, deci este un soi autofertil, se cultiva in plantatii pure. Acest biotip este intalnit si in Bulgaria, sub denumirea de Mavrud de Varna. Al doilea biotip, cultivat numai in teritoriile romanesti, are flori hermafrodite functional femele si de aceea trebuie plantat in sortiment biologic cu soiuri bune polenizatoare, care sa-i asigure fecundatia. De aceea, in vechile sortimente traditionale romanesti, acest biotip al soiului Negru Vartos era plantat impreuna cu Negru Moale.

Datorita faptului ca a fost un soi cu insusiri valoroase, el s-a extins destul de repede in spatiul romanesc. Din aceasta cauza el are multe sinonime cu care este cunoscut de viticultori: in podgoriile judetului Mehedinti poarta numele de Corb, la Dragasani este numit Gordan Negru, la Panciu - Neagra Vartoasa, iar in alte locuri din tara mai este cunoscut si sub sinonimele de Negru Batut, Negru Tare, Corb Negru.

Strugurii ajung la coacere in prima jumatate a lunii octombrie. Din ei se obtin vinuri rosii seci, cu o tarie alcoolica in medie de 10,5o-11o. Negru Vartos a fost unul dintre cele mai apreciate soiuri romanesti pentru obtinerea vinurilor rosii. In general, vinul este bine echilibrat si intens colorat. Datorita specificitatii lui, dupa unii autori, chiar si astazi ar putea sta alaturi de "cele mai bune vinuri din alte tari".

×
Subiecte în articol: gastronomie negru vartos negru vartos